Mai țineți minte cum ne erau prezentați marii scriitori la școală? Erau puși din start pe un piedestal și nu trebuia care cumva să zicem ceva rău de ei, că ne-o luam! Și la notă, și peste cap, că deh, așa era pe atunci învățământul la noi! Băgai la tărtăcuță și tăceai mâlc, că doar nu puteai îndrăzni să ai propriile păreri și nici să crezi că marii scriitori aveau secrete sau alte îndeletniciri în afara scrisului.

Am citit zilele astea Viața secretă a marilor scriitori, o cercetare amănunțită și creativ prezentată de către Robert Schnakenberg, despre ce secrete au stat în spatele marilor scriitori ai lumii, de la William Shakespeare până la autorii contemporani. A fost o lectură pe cinste, la care am râs, m-am emoționat și de pe urma căreia am aflat o sumedenie de curiozități.

Schnakenberg a ales 41 de scriitori cu vieți demne de pus pe perete și de împărtășit cu lumea întreagă: William Shakespeare, Lord Byron, Honore de Balzac, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Surorile Bronte, Henry David Thoreau, Walt Whitman, Lev Tolstoi, Emily Dickinson, Lewis Carroll, Louisa May Alcott, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, W. B. Yeats, H. G. Wells, Gertrude Stein, Jack London, Virginia Woolf, James Joyce, Franz Kafka, T. S. Eliot, Agatha Christie, J. R. R. Tolkien, F. Scott Fitzgerald, William Faulkner, Ernest Hemingway, Ayn Rand, Jean-Paul Sartre, Richard Wright, Wiliam Burroughs, Carson McCullers, J. D. Salinger, Jack Kerouac, Kurt Vonnegut, Toni Morrison, Sylvia Plath, Thomas Pynchon.

La fiecare a ales să creioneze la început câte o fișă personală care conține numele, data nașterii și a morții (unde este cazul), naționalitatea, zodia, titlurile celor mai importante opere, contemporani și rivali, stilul literar și un citat personal. Apoi, dă drumul la sacul cu curiozități și cu secrete, de citești cartea pe nerăsuflate, așteptând să afli ce se ascundea în mintea și în sufletul scriitorilor pe care i-ai citit, i-ai admirat sau i-ai urât.

O să vă povestesc doar câteva dintre ele, pur și simplu la întâmplare, pentru că sunt foarte multe și pentru că, oricum, trebuie să le descoperiți și singuri pe restul:

  • William Shakespeare era un zgârcit notoriu, iar vorbele rămase despre el spun nu doar că și-ar fi înșelat soția cu alte femei, ci și că iubea, în aceeași măsură, și bărbații;
  • Lord Byron iubea sexul și tot ce mișca în jurul lui, motiv pentru care făcea sex cu oricine și orice, de la femei și bărbați, la animale;
  • Honore de Balzac era unul dintre cei mai urâți și dizgrațioși bărbați, cu o igienă personală precară, care consuma până la 50 de cești de cafea pe zi, iar atunci când făcea sex, nu ejacula, pe motiv că astfel riscă să își piardă geniul creator;
  • Charles Dickens era unul dintre cei mai superstițioși oameni, iar superstițiile lui le veți descoperi în carte, alături de multe alte curiozități despre el și despre toți ceilalți scriitori prezentați.

Credeți-mă! Vă va plăcea la nebunie să (re)descoperiți toate aceste mici sau mari secrete și să le comparați cu operele acestor scriitori! Dacă vreți și voi cartea (și bine ați face să o luați), să știți că o găsiți la reducere pe Elefant!

Foto: editura-art.ro