Pe Mara Wagner o știu de ceva vreme din online. E mamă de doi copii, blogger la meandmymonkeys.ro și reactor-șef la revista Burda. Mi-a plăcut dintotdeauna cum scrie, așa că, atunci când am aflat că a scos și o carte, am zis că e musai să o citesc. Plus că mă încântă ideea bloggerilor care scot cărți că, deh, asta am făcut și eu și voi mai face!

Cartea Marei se numește În spatele blocului și a apărut de curând la Editura Nemira. Cum mi s-a părut cartea? Ei bine, am savurat-o rând cu rând, cuvânt cu cuvânt! M-am regăsit în atât de multe situații, încât am simțit că îmi retrăiesc o parte din copilărie.

Acțiunea cărții se întâmplă în 1987 și spune povestea Mariei, o fată de 13 ani, din Brașov. Eu am îndrăgit-o imediat pe Maria și i-am fost alături cu trup și suflet în fiecare moment din carte, pentru că a reușit să mă emoționeze, să mă facă să zâmbesc și să trăiesc un puternic sentiment de nostalgie.

Când citești cartea asta nu ai cum să nu îți aduci aminte de copilăria trăită în comunism, de la iubirile pe ascuns ale adolescenței până la eternele cozi la alimente, de la jocurile copiilor din cartier până la regulile societății de la acea vreme. Hai să vă enumăr doar câteva dintre situațiile pe care le-am regăsit în carte, pe care vi le veți reaminti și voi din copilăria voastră: fobia păduchilor și spălăturile cu gaz, lipsa apei calde și încălzirea ei în tot felul de oale mari, statul la cozi și lipsa de alimente, frigul crâncen din apartamente pe timpul iernii, programul scurt de la televizorul alb-negru, pieptănatul franjurilor de la covoare, mobila mare plină de cărți și de bibelouri, împrumutarea de făină sau de zahăr într-o cană a vecinilor, vizionarea la comun a filmelor pe casete video, vândutul sticlelor și borcanelor goale pentru a strânge bani, jocurile copilăriei din spatele blocului, chefurile adulților dornici de distracție care își lăsau copiii să doarmă la grămadă în camera alăturată, plecarea cu trenul în toiul nopții spre concediul anual la mare, bilețelele trimise între tinerii amorezați, goana nebună a părinților după coroniță și premii, lipsa de încredere în sine a tinerilor din generația Mariei.

Am regăsit cu drag în carte și dragostea imensă a Mariei pentru bunicul său, căruia îi spunea „tată”, așa cum îi spuneam și eu bunicului meu. Tot dimineață, trezită din somn, am fost și eu când am aflat cu groază că bunicul a murit și aceleași sentimente descrise de Mara le-am avut și eu la înmormântarea lui. A fost acea parte din carte care m-a emoționat cel mai tare și care m-a făcut să îmi reamintesc cu drag toate acele lucruri frumoase pe care le făceam alături de el, în copilărie.

Mie una mi-e dragă de mor cartea asta, iar de când am citit-o, Mara mi-e și mai dragă. Fie că v-ați trăit și voi copilăria în comunism, fie că vreți să vedeți cum a fost în acea perioadă, eu vă recomand să vă luați, să citiți și să savurați cartea În spatele blocului, de Mara Wagner! O găsiți la reducere, pe site-ul Editurii Nemira, dacă vă grăbiți să vă faceți un binemeritat cadou!

Foto: Mara Wagner