Cred că v-ați prins deja că Rebeca nu e o fetiță obișnuită. Adică nu e genul care să adore baletul și să se joace cu păpușile. Ea iubește aventurile, luptele, dragonii și eroii. Se joacă cu săbii, cu mașini, cu pelerine și cu cai. Preferă să alerge prin iarbă și să se murdărească cu noroi, imaginându-și o lume doar a ei. Ăsta e și motivul pentru care am comandat cartea Cum să-ți dresezi dragonul de Cressida Cowell, o carte de aventuri despre un viking erou.

Acum, nu vă imaginați că i-am citit cele peste 200 de pagini de carte. Ar fi ceva imposibil la un copil de aproape trei ani care preferă de departe să improvizeze și să își facă propria versiune de carte. Am citit eu mai întâi cartea, ca să aflu povestea cu toate detaliile ei, apoi i-am explicat ce și cum cu cartea în față. Desenele și schițele din carte, făcute de autoare, ajută enorm în procesul de a povesti copilului întâmplările de acolo.

Până ce luați și voi cartea pentru copiii voștri, vă fac un mic teasing despre firul acțiunii. Ei bine, personajul principal este Sughiț Strașnicul Stavrid al lll-lea, „formidabil luptător cu sabia și îmblânzitor de dragoni, cel mai mare Erou Viking care a existat vreodată”. Cartea este scrisă sub formă de memorii ale lui Sughiț, de pe vremea „când era un băiețel obișnuit, care descoperea cât e de greu să fii Erou Viking”.

Sughiț locuiește pe Insula Tontului și este fiul căpeteniei Tribului Huliganilor Păroși. El și mulți alți tineri de aceeași vârstă cu el se pregătesc pentru marele Program de Inițiere într-ale Dragonilor, moment în care trebuie să captureze fiecare câte un pui de dragon și să îl dreseze. Dragonul capturat de către Sughiț este cel mai mic dintre toți, dar și cel mai special. Bineînțeles, la el nu funcționează metodele de dresaj obișnuite, practicate de către ceilalți vikingi, care presupuneau ca stăpânul să urle efectiv cât mai tare la dragonul său. Sughiț poate vorbi dragoneza și dresajul propriului dragon se face altfel, într-un mod demn de un viking diferit.

Sughiț și dragonul său trec prin multe aventuri, dar nu reușesc să treacă testul inițierii, așa că sunt izgoniți de pe insulă. Înainte să părăsească locul care până atunci era „acasă”, salvează comunitatea de un monstru imens și malefic, venit acolo pentru a-i mânca pe toți. Cum o salvează și ce se întâmplă după, vă las pe voi să aflați împreună cu cei mici, din cartea Cum să-ți dresezi dragonul, apărută la Editura Nemi și disponibilă la reducere pe Nemira.ro!