Astăzi vreau să vă fac cunoscut un program pe care, zic eu, ar trebui să îl urmeze toți părinții și, până la urmă, toți oamenii, fără excepții. Când am aflat despre el, mi-au sclipit ochii cum nu mi-au mai sclipit de multă vreme! E genul de program pentru care aș face marele efort de a-mi căuta toate diplomele pierdute și aș întocmi celebrul dosar cu șină, despre care mă plâng eu mereu când vine vorba de birocrație. Și uite că uneori dosarele pot deveni chiar simpatice atunci când scopul este unul atât de important pentru fiecare dintre noi!
Este vorba despre cursul de Inteligență Relațională, primul program educațional adresat non-psihologilor, menit să ne ajute să comunicăm eficient și să dezvoltăm relații corecte cu toți oamenii din jurul nostru. Este cursul la care visez de ani buni nu doar să îl urmez, ci și să îl văd în cât mai multe companii, dar și instituții de învățământ sau de formare. Și mă bucur că acum a început în București, Cluj-Napoca și, din 24 martie, la Iași!
Ca să înțelegeți de ce „salivez” atât după el și de ce vă recomand și vouă să îl urmați cu toată încrederea și cu inima deschisă, am stat de vorbă cu Gáspár György (psiholog clinician și psihoterapeut relațional) și i-am luat un interviu Norei Neghină (expert național Mindsight și Președinte al Asociației Mindsight România), adică cei doi care au inițiat acest program minunat și care îmi sunt extrem de dragi.
„Probabil ca sensul existentei noastre pe aceasta planeta este acela de a invata sa ne conectam unii cu ceilalti, de a ne permite sa fim umani si de a ne reaminti ca noi toti suntem interconectati. Aceasta este una dintre perspectivele care se afla la baza a ceea ce eu numesc #RevolutiaRelationalaInRomania. Iar programul „Inteligenta Relationala“ este parte din acest proiect national. Atat in familiile noastre, cat si in comunitatile locale in care traim, este nevoie – in fiecare zi – sa ne dovedim inteligenta relationala. Sunt mai mult decat onorat ca acest curs se va desfasura si la Iasi – acolo unde i-am intalnit pe unii dintre cei mai empatici si mai intelegatori romani.”
Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional
Nu este importanta cantitatea relatiilor, ci calitatea lor
Andreea Ignat: Cum a venit ideea unui curs de inteligență relațională? De ce este necesar un astfel de program pentru non-psihologi?
Nora Neghină: Mulțumesc mult pentru această întrebare, mă onorează și mă bucură să încep în acest ton interviul, cu toate că speram să nu mă întrebi lucrul acesta, pentru că inițial ideea a fost una foarte… „egoistă”. Ideea ne-a venit (lui Gáspár György și mie) acum mai bine de 2 ani, dintr-o nevoie pe care eu o resimțeam. Citisem foarte multe cărți din zona de dezvoltare personală, inteligență emoțională, comunicare etc. din care doar foarte puține aveau și o perspectivă practică, și adesea lipsea componenta de conexiune interpersonală. Știam de cursurile de formare complementară pe care le organiza Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie (AMPP) și Pagina de Psihologie și care aducea această abordare practică datorată experienței pe care o dobândiseră formatorii în cabinet cu clienții, dar care erau rezervate celor care aveau ca formare de bază psihologia, psihiatria, asistența socială, psihopedagogia, astfel încât nu îmi erau accesibile. De aici până la a transpune formarea complementară în cursuri pentru non-psihologi a fost doar un pas. A durat, ce-i drept, doi ani pentru că, între timp, în viața mea a mai apărut o fetiță, care m-a ținut departe de lumea profesională. Însă m-am gândit că poate mai erau persoane care resimțeau această nevoie, iar acest lucru mi se confirmă de fiecare dată când iau un interviu celor care se înscriu în acest program.
Pe de altă parte, dincolo de nișa specialiștilor, AMPP și Pagina de Psihologie și-au asumat ca misiune de bază și răspândirea conceptelor de well-being emoțional și psihoeducația publicului larg și organizează încă din 2012 conferințe la care au avut invitați cu nume sonore cum ar fi Frank Dattilio, Daniel Siegel, Esther Perel și alții. Astfel, programul Inteligența Relațională a venit să concretizeze această misiune.
Cred că un astfel de program aduce o perspectivă aplicată asupra relațiilor și indivizilor care le compun, celor care sunt interesați de acest domeniu sau care lucrează cu oameni, fără a se încadra în categoriile socio-profesionale enumerate mai sus.
Andreea Ignat: Hai să explicăm un pic cititorilor ce este de fapt inteligența relațională și de ce este ea atât de importantă în viețile noastre, atât personale, cât și profesionale!
Nora Neghină: Inteligența relațională se referă la un set de abilități pe care le dobândim și le cultivăm și care ne ajută să construim și să menținem în viața noastră relații sănătoase cu partenerii, copiii, părinții, prietenii, colegii și orice alte categorii de persoane cu care ne intersectăm sau ne petrecem timpul de-a lungul vieții noastre.
Importanța inteligenței relaționale este una de mare impact deoarece a fost demonstrat, în urma unor cercetări efectuate pe parcursul a mai multor ani, că, pentru bunăstarea noastră (atât fizică cât și emoțională), nu este importantă cantitatea relațiilor, ci CALITATEA acestora. Astfel că putem avea puține persoane cu care să ne petrecem timpul (acasă sau la serviciu), dar să avem cu acestea relații semnificative, ceea ne va face niște oameni fericiți.
Oamenii iau de buna relatia cu celalalt, fara sa lucreze la ea constant
Andreea Ignat: Care sunt principalele greșeli pe care le fac oamenii în general în relația cu ceilalți?
Nora Neghină: Cred că multe greșeli provin din faptul că oamenii iau de bună relația cu celălalt și nu o cultivă, nu lucrează la ea constant. O relație este vie (la fel ca oamenii care o compun) astfel că, întocmai oricărui organism viu, are nevoie să fie hrănită, să fie îngrijită.
De asemenea, mai cred că trăim într-o societate care ne dă peste cap sistemul de valori și ajungem să credem că lucrurile materiale sunt mai importante decât oamenii, astfel încât ajungem să acordăm mai multă atenție și mai mult timp sarcinilor de serviciu sau modalităților de a câștiga bani, decât lucrurilor simple. Trăim într-o societate „mindless” în care ne concentrăm pe trecut sau pe viitor și pierdem din vedere ceea ce avem în prezent.
Andreea Ignat: Care sunt principalele caracteristici ale unei relaționări de succes?
Nora Neghină: Mulți cercetători și-au pus această întrebare, mai ales din perspectiva relației de cuplu. Astfel John Gottman, unul dintre cei mai renumiți terapeuți de cuplu, și-a pus întrebarea Ce îi diferențiază pe „maeștrii” (cuplurile fericite) de „dezastre” (cuplurile în dificultate)? El a identificat la prima categorie două tipuri de interacțiune care ar fi responsabile pentru succesul unei relații de cuplu: pe de-o parte, bunătatea și, pe de altă parte, recunoștința față de partener, respectul și aprecierea. Cred că aceste componente sunt esențiale nu doar pentru relația de cuplu, ci pentru orice tip de relație. În ceea ce mă privește, aș mai adăuga și autenticitatea, deschiderea, asertivitatea (sau altfel spus, responsabilitatea pentru „jumătatea mea de drum”), empatia, compasiunea (atât pentru noi înșine cât și pentru ceilalți). Dacă îl întrebi pe Gáspár, probabil că el ar mai adăuga și iubirea.
Iar acestea ar fi doar câteva dintre valorile pe care să le cultivăm atunci când ne dorim relații trainice.
Andreea Ignat: Povestește-ne un pic despre psihoterapeuții și experții în sănătate relațională implicați în acest proiect! Cum v-ați unit în acest program și de ce voi?
Nora Neghină: Grupul e format în principal din psihoterapeuți cu o vastă experiență în terapia relațională, precum și în diverse alte abordări terapeutice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, terapie integrativă, terapia schemelor, hipnoză eriksoniană. Catalizatorul grupului este psihologul și autorul Gáspár György, cel care susține în cadrul programului două module: relația de cuplu din perspectiva terapiei Imago și relația cu sine prin acceptarea vulnerabilității și imperfecțiunii. Apoi fiecare dintre formatori susține câte un modul pe subiecte, din aria lui de competență, în funcție de centrele sale de interes, astfel încât ceea ce vor transmite participanților să fie mai mult decât informații pure și dure, ci mult suflet. Astfel Oana Calnegru, este cea care deschide drumul în această călătorie și pune cadrul terapiei de familie și principiilor care îi ghidează pe toți oamenii, dar de care nu sunt neapărat conștienți. Cristina Petrescu-Ghenea abordează „conversații dificile”, integrând și componenta relațiilor intime, sexualitate și educația pentru sănătate în rândul copiilor. Diana Stănculeanu prezintă relația părinte-copil, însă nu din perspectiva parentingului (adică ce ar trebui să facem cu copiii noștri), ci mult mai larg – sunt abordate teme precum atașamentul, temperamentul, stadiile de dezvoltare la copii, utile oricărei persoane care vrea să afle mai multe despre ea și despre modalitatea în care a ajuns să dezvolte anumite tipare de comportament. Roxana Nicolau este cea care îi va introduce pe participanți în teoria schemelor cognitive, o abordare foarte recentă și de nișă în psihoterapie, cu efecte spectaculoase în afecțiuni precum tulburările de personalitate de tip borderline. Sorina Petrică este expert în tratarea tulburărilor de sindrom post-traumatic și aduce lumină în rolul traumei în relațiile interumane și modalitățile de a o depăși. În ceea ce mă privește, domeniul meu predilect este mindsight și mindfulness, astfel cum au fost ele integrate de Dr. Daniel Siegel, și mă voi apleca asupra modului în care creierul, mintea și relațiile se influențează reciproc.
Nu e niciodata prea tarziu sa te schimbi si sa schimbi astfel modul in care relationezi cu ceilalti
Andreea Ignat: Știu că ești expert național în abordarea Mindsight. Ne poți spune mai multe despre acest concept?
Nora Neghină: Mindsight este, pe scurt, o modalitate în care ne putem „observa mintea”, știind că în cadrul acestei abordări „mintea” nu se referă doar la „ceea ce face creierul”, ci mai degrabă la viața noastră mentală profund relațională. Ideea de la care pornește este că pentru a trăi echilibrat și cu sens, avem nevoie să echilibrăm sau să integrăm 3 componente: creierul, mintea și relațiile. Pornind de la descoperirile din ultimii 30 de ani în domeniul neuroplasticității, mesajul de speranță pe care îl transmite mindsight este că nu e niciodată prea târziu să te schimbi și să schimbi astfel modul în care relaționezi cu ceilalți. Vorbim astfel despre funcțiile creierului și cum putem obține integrarea la nivel cerebral, ce este mintea și cum o putem pune în serviciul relațiilor și cum sunt influențate relațiile atunci când transformăm reactivitatea în reflexivitate. Mindsight integrează multe tehnici din mindfulness, astfel că o componentă importantă a modulului pe care îl voi susține în cadrul programului este cum să ne readucem atenția asupra prezentului. O parte substanțială a modulului va fi însă despre MINTE, bazându-mă pe cea mai recentă carte a Dr. Daniel Siegel apărută de curând la Pagina de Psihologie – Mintea: O călătorie spre centrul ființei umane.
Andreea Ignat: Cum ar trebui să fie și ce ar trebui să aibă participantul la cursul de inteligență relațională, de la cunoștințe teoretice și practice, până la atitudine și implicare? Ce așteptări aveți de la participanți și cum anume îi selectați?
Nora Neghină: Nu există criterii rigide de selecție, programul este deschis tuturor celor care își doresc să se cunoască mai bine pe ei și să dobândească instrumente eficiente de relaționare sănătoasă cu alții. Dinamica grupului este îmbogățită atunci când este constituit atât din femei cât și bărbați, cu backgrounduri diferite și cu perspective variate.
Programul este util tuturor celor care activează în domenii precum resurse umane, relații publice, media (în sens larg atât scris, cât și audio-vizual), medicină, educație, business, vânzări, marketing, juridic… Însă candidatul ideal are nevoie de deschidere și implicare. Este nevoie de motivație pentru a-ți asuma că timp de 8 luni de zile vei aloca resurse de timp, atenție și materiale unor aspecte care poate pe alocuri te vor pune în dificultate. Însă cu siguranță această investiție s-ar putea să reprezinte cea mai înțeleaptă alocare de resurse pe care o putem face pentru sine și familia noastră (de acasă și de la muncă). Suntem convinși că, la finalul programului, oamenii vor putea face schimbări atât în viața lor cât și în comunitatea în care trăiesc.
O abordare complexa, un cadru cald si oameni autentici care vorbesc cu „inima în palma”
Andreea Ignat: Ce învață participanții de la experți în cadrul cursului de inteligență emoțională? De ce ar trebui să vină la acest curs?
Nora Neghină: Participanții vor învăța foarte multe despre relații și despre cum funcționează oamenii în interiorul acestora, despre cum funcționăm în cuplu, comunitate, societate și cum ne adaptăm influențelor din mediu.
Cred că ceea ce oferim noi în plus față de alte programe de dezvoltare personală este pe de-o parte, o abordare complexă. Pe de altă parte, oferim un cadru cald și care oferă siguranță participanților, astfel încât să se poată deschide fără teama de a fi judecați sau etichetați. Nu în ultimul rând, oferim informații validate științific, testate în cabinet și transmise de oameni autentici care vorbesc „cu inima în palmă”.
Andreea Ignat: Hai să punctăm câteva detalii logistice importante pentru participanții care vor veni din 24 martie la cursul de la Iași: cât costă?, cât durează?, se pot înscrie doar la anumite module?; weekendurile sunt concomitente?; unde are loc cursul?; care este programul zilnic?; va fi și un al doilea curs la Iași?; în ce alte orașe din țară mai sunt organizate cursurile de inteligență relațională?
Nora Neghină: Fiecare modul costă 450 de lei, deci un total de 3.600 de lei, dar oferim și un discount de 10 % celor care plătesc integral la începutul programului. Altfel fiecare taxă se achită în momentul în care are loc modulul respectiv. Programul durează 8 luni, fiind programat un modul pe lună, cu excepția lunii august care este lună de vacanță. Programul complet poate fi consultat pe pagina evenimentului creată pe Facebook. Fiecare modul se desfășoară pe durata a două zile (sâmbăta și duminica) între orele 10 și 18 (cu 2 pauze de cafea și o pauză de prânz). Cursurile se vor ține la sediul Empatis, Str. Muntenimii nr 4, Iași.
Programul este construit ca un tot unitar și prezintă diverse aspecte ale relațiilor interumane, astfel încât cei care se înscriu se angajează să participe la toate cele 8 module. O participare parțială implică faptul că participantul va avea la final o informație trunchiată. Nu în ultimul rând, participarea parțială a unui membru dezechilibrează coeziunea de grup, care este un element important în cadrul unor astfel de programe. În cadrul programelor de dezvoltare personală, lumea se deschide, își deschide sufletul, mărturisește vulnerabilități și are nevoie de un spațiu de siguranță pentru a face acest lucru. O participare parțială destabilizează și nici nu ar fi „fair” pentru ceilalți participanți la formare.
Bineînțeles că ne dorim ca acest program să perdureze și să continue cu alte grupe de participanți. Acest lucru va fi însă determinat de modul în care va fi primit acest program la Iași și de deschiderea oamenilor pentru acest tip de cursuri.
Vă așteptăm cu drag pe toți cei interesați pentru a face din ce în ce mai mare #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. De asemenea, îți mulțumim mult, Andreea, pentru acest interviu și abia aștept să ne revedem la Iași și să trăim #puterearelațiilor.
Comenteaza