Luna trecută am descoperit niște activități excelente pentru copii, despre care v-am povestit foarte pe scurt pe Facebook. E vorba de Cutia lui Acum din Țara lui Mai mult timp împreună, o cutie cu instrumente și activități pe care copilul să le facă împreună cu un adult din familie. Nu neapărat pentru că ar avea nevoie de ajutor, ci, mai ales, pentru că e o ocazie perfectă de petrecut timp împreună și de descoperit tot felul de lucruri noi. O cutie pe care o poți primi acasă o dată pe lună, când vei descoperi alte și alte activități și provocări. Rebecăi i-a plăcut la nebunie conținutul cutiei, iar eu apreciez enorm atât conceptul și activitățile, cât și faptul că ideea a fost născută la Iași.

Așa că am stat un pic de vorbă cu Diana Trandabăț, creatoarea proiectului Cutia lui Acum, care vă explică în continuare mai multe despre cum se pot juca și copiii voștri cu activitățile din Cutia lui Acum!

Un concept unic în România

Andreea Marc: Diana, hai să le explicăm părinților, înainte de toate, ce este mai exact Cutia lui Acum?
Diana Trandabăț: Cu sute de variante de jucării disponibile, e uneori greu pentru părinți/bunici să aleagă jucăria potrivită. Noi propunem un abonament la jocuri și activități educaționale, livrate lunar într-o cutie veselă, concept unic în România. Astfel, copiii primesc în fiecare lună propuneri de activități diferite, cu toate materialele necesare incluse, pe care să le facă împreună cu părinții. Pentru Cutia lui Acum, echipa noastră alege cele mai bune jocuri și activități potrivite vârstei și le oferă clienților la ușă, lunar, pe baza unui abonament plătit prin intermediul magazinului online.

De câte ori ați vrut să faceți o activitate care suna tare bine pe internet, dar ați renunțat pentru că nu aveați pe moment toate rechizitele, iar după drumuri la papetărie, interesul copiilor pentru activitate nu a rezistat nici 5 minute? Cutia lui Acum este un mediu de joacă pregătit cu grijă, care include lunar TOT ce e nevoie pentru desfășurarea activităților propuse, pentru că știm că viața de familie este agitată și fiecare moment contează. În plus, Cutia lui Acum încurajează conectarea cu părinții, prin activități de tip jocuri de echipă, activități de gătit, jocuri de roluri etc.

Andreea: Cum a pornit ideea proiectului? Când ați început și de unde a venit numele creativ?
Diana: Totul a început odată cu nașterea celui de al doilea copil, care m-a făcut să am nevoie de activități creative cu care să-l țin ocupat pe copilul nr. 1 (2 ani). Am început să caut pe net activități child-friendly, screen-free, safe, diversificate, pe care sa le pot face cu ce am prin casă. Asa am ajuns la orez colorat, rețete de plastilină, activități de crafting etc.

Apoi am primit pe Facebook niște reclame de la KiwiCo, iar totul a prins contur când a apărut oportunitatea de creare a unui start-up prin cadrul unei competiții naționale în 2019. Primele cutii au fost lansate în aprilie 2020, iar numele a fost creat în urma colaborării cu firma de branding Electromicina, și îmi amintește că trebuie sa fim mereu, măcar în relația cu copiii, ancorați în Acum și Aici.

Vreau să-mi învăț copiii să nu-l piardă pe „De ce?”

Andreea: Cine e în spatele proiectului și ce anume vă califică pentru asta?

Diana: Am început acest proiect singură. Eu sunt Diana Trandabăț, sunt conferențiar la Facultatea de Informatică și MAMA a doi copii pe care vreau să îi învăț să nu-l piardă pe „de ce?” și să caute mereu să descopere minunile lumii. Cred că o relație puternică cu copiii se construiește zi de zi, prin timp și joacă împreună.

Mi s-au alăturat Natalia, o mamă super-creativă, Andreea, o studentă care iubește activitățile cu copiii și Mihaela, un suflu optimist și neobosit pus pe schimbat lumea.

Copiii învață cel mai bine prin joacă

Andreea: Am apreciat foarte mult conținutul bogat și diversificat. Hai să le spunem și celorlalți părinți, te rog, ce anume conține fiecare cutie?
Diana: Cutiile lui Acum se adresează copiilor cu vârste între 3 și 8 ani și includ, printre altele:
– 2-3 propuneri de activități creative distractive, simple, cu toate materialele incluse, de realizat în familie;
– o carte, pentru că întotdeauna cărțile deschid ușile imaginației;
– piese magnetice de construcție – Magplayers;
– un ghid de activități, o mică revistă cu indicațiile pentru activitățile propuse, template-uri pentru construcții magnetice, jocuri pentru copii (labirint, rebus, colorat), o secțiune de Știați că… cu explicații științifice pe înțelesul copiilor și…
– o provocare comunitară care să inspire întreaga familie, pentru că vrem ca toți copiii să învețe că oricine, oricât de mic sau mare, poate face o diferență, poate oferi, ajuta, consolida și fi parte din comunitate.

Ca un exemplu concret, prima cutie conține:
– materiale și indicații pentru realizarea unei felicitări (carton sidefat, hârtie gumată, foarfece);
– materiale și indicații pentru o activitate de detectivi (lupă, pensulă, mină de creion);
– materiale și indicații pentru a realiza o „lava lamp” (o sticluță u-grow de 308ml, 1-2 tablete efervescente);
– cinci piese magnetice pentru a realiza un cub 3D;
– cartea Micul Noi de Daniela Kunkel;
– 4 cartonașe cu propuneri de alte metode de joacă împreună;
– ghidul de activități.

Andreea: Diana, pe mine m-ai convins, la fel cum i-ai convins și pe părinții din jurul meu, care au comandat și ei. Hai să convingem și mai mulți părinți! De ce ar trebui să cumpere părinții Cutia lui Acum?
Diana: Copilul nu vine și spune: „Am avut o zi grea. Hai să vorbim”, ci cere „Hai sa ne jucăm. Împreună.” Copiii învață cel mai bine prin joacă. Astfel, vrem să contribuim la stabilirea unui ritual de după-amiezi petrecute împreună prin ideile de activități pe care le propunem.

Andreea: Unde livrați?
Diana: În toată țara prin curierat rapid. Când se termină izolarea, vom avea un sediu în Iași și se vor putea ridica și de la sediu, pentru cei din zonă.

Creăm un ritual de petrecere a timpului împreună

Andreea: Hai să vedem puțin care sunt abonamentele!
Diana: Cutiile pot fi comandate în mai multe formate. Se poate comanda o singură cutie, dar ele sunt mai avantajoase dacă se face abonament lunar pentru mai mult timp.

Astfel, la abonamentul pentru 3 luni, prețul unei cutii are 8% discount.
La abonamentul de 6 luni, fiecare cutie va avea un discount de 12% și cutia lunii a 6-a va include și 4 roți magnetice pentru construcții mai elaborate din piesele colectate.
Cel mai avantajos abonament este cel de 12 luni, unde fiecare cutie are discount de 15% și, pe lângă roțile magnetice primite în luna a 6-a, se va adăuga un motor în luna a 12-a, pentru construcții motorizate.

Pe lângă toate astea, eu cred că după 12 luni și 2-3 activități desfășurate împreună lunar, putem vorbi de un ritual de petrecere a timpului împreună și ăsta e cel mai mare câștig pe termen lung.

Andreea: În afară de noi, cine a mai testat până acum cutia și care sunt momentan reacțiile copiilor și ale adulților?
Diana: Înainte de a fi ambalate, cutia și activitățile sunt testate temeinic de echipa de părinți și copii implicați în proiect. Avem puține feedback-uri de la clienți, fiind la început, și ele sunt pozitive. Părinții au încercat rețeta, împreună cu spiridușii lor. Au apreciat cartea și activitatea de craft. Copiii sunt încântați ba de activitățile de craft, ba de explicațiile științifice date pe înțelesul lor și toți abia așteaptă noi piese magnetice.

Andreea: Diana, ce vă propuneți pentru următoarea perioadă cu acest proiect?
Diana: După ce ne stabilizăm, vrem să creăm cutii STEM (dedicate vârstelor puțin mai mari) și Montessori. Și apoi mai vedem… Universul ne așteaptă :))

Diana, îți mulțumesc pentru răspunsuri și, mai ales, pentru că ai adus în viața noastră un concept atât de minunat, prin care să ne petrecem timpul alături de cei mici, într-un mod creativ, jucăuș, educativ! Las aici pentru ceilalți părinți linkul de la Site și de la Pagina de Facebook și aștept cuminte următoarea cutie magică!