Vineri seară, după programul de lucru, mi-am luat 5 colegi şi am pornit spre Palas Mall, unde aveam să participăm la o degustare de vinuri de 60 de minute, moderată de cercetătorul Marius Niculaua, în cadrul Festivalului Provino.
Am degustat 8 vinuri albe din regiunea Moldovei de la Avereşti şi Cotnari:
1.Zghihară de Huşi de la Avereşti – un vin sec foarte reuşit în 2012, uşor, cu un grad alcoolic de 11%, echilibrat, vioi, cu o uşoară aromă de măr şi cu o culoare uşor verzuie specifică soiului;
2.Frâncuşă de Cotnari – o aromă şi o aciditate mai scăzute, producţie 2012, grad alcoolic 12%, culoare galben-auriu, nu se pretează pentru maturare şi poate fi un aperitiv la orice masă;
3.Aligote Avereşti – un vin care mi-a plăcut foarte mult. Tot din producţia 2012, cu un grad alcoolic de 13% de data aceasta, sec, acid, puternic, o culoare galben-verzuie şi o aromă extrem de plăcută;
4.Colocviu la Moscova – un vin din gama nouă de la Cotnari, o Grasă de Cotnari vinificată în sec, care pentru mine are o aromă mult prea tare de alcool şi o aromă ce nu e pe gustul meu;
5.Colocviu la Roma – o Tămâioasă Românească din 2011, cu 13,5% grad alcoolic, dulceag şi cu arome puternice de fructe;
6.Blanc Cotnari 2010 – un cupaj reuşit de Frâncuşă, Fetească Albă şi Tămâioasă Românească, un buchet complex, uşor amărui şi extrem de plăcut;
7.Busuioacă Bohotin Domenii Cotnari – a fost prima dată când am băut o Busuioacă de Bohotin vinificată în sec, cu o culoare cărămizie şi un gust uşor amărui, însă inima mea va rămâne la vechea Busuioacă;
8.Grasă de Cotnari 2005 – dulce, aromă slabă, gust fin, un vin bun, dar care nu este pe gustul meu.
Mai multe fotografii aici.
Comenteaza