Din păcate, să știți că vă moștenește pe dumneavoastră la problemele cu nasul!
Și uite așa mi s-au înmuiat mie picioarele când pediatra mi-a zis treaba asta la una dintre primele răceli ale Rebecăi. Pentru că știu foarte bine cum e să ai tot timpul probleme cu respirația, să te înarmezi oriunde mergi cu șervețele și să îți simți nasul de parcă ar fi permanent deșertul Atacama.
După câțiva ani, la ultima răceală a Rebecăi, adică chiar luna trecută, noile cuvinte ale pediatrei mi-au răsunat puternic în urechi, dar m-au și lovit un pic în inima aia de mamă care se pare că nu a făcut chiar tot pentru „sănătatea lu` ăla micu”:
Așa-i că tot nu v-ați luat un umidificator în casă?
Pentru că da, femeia îmi spusese de când era Rebeca bebeluș și ne-a vizitat pentru prima dată acasă că aerul de la noi din casă nu este deloc unul potrivit. Ne-a recomandat să ne luăm un aparat de îmbunătățire a calității aerului sau măcar să ne punem pe calorifere celebrele ligheane cu apă. Dar știi cum e! Numai cu ligheanele cu apă nu îți vine să mai stai acum. Cât despre aparat… ei bine, a apărut de fiecare dată câte ceva și aparatul a tot coborât pe lista noastră de priorități.
Cum ne luăm doza de aer respirabil
Dar după ultima răceală și mai ales după ultima dată când m-am simțit neputincioasă atunci când am văzut-o pe fiică-mea că nu poate respira, am urcat aparatul în topul listei de priorități și am început documentarea despre tot ce înseamnă umidificatoare, dezumificatoare și purificatoare de aer.
Așa am ajuns iarăși pe site-ul celor de la AlecoAir, care sunt importatori unici și autorizați ai unora dintre cele mai importante branduri de îmbunătățire a calității aerului, specializați pe astfel de aparate de tratare a aerului din spațiile interioare (case, birouri, săli de depozitare, arhive, pivnițe etc.) și totodată niște oameni extrem de drăguți și de profesioniști.
Mie, de exemplu, mi-a atras atenția la prima vedere stimabilul Meaco UK20L, un dezumificator și purificator de aer cu un consum redus de energie, perfect pentru spații de până la 55 mp. Dacă ai probleme cu geamurile mereu aburite, mirosul deranjant de igrasie sau condensul, atunci musai să arunci o privire pe frumusețea asta, care e acum la reducere și la cel mai bun preț de pe piață. E perfect pentru spațiile cu aer ce pare mereu închis, oricât de mult ai aerisi, dar și pentru uscarea rapidă a rufelor, a pereților văruiți sau a pardoselilor proaspăt spălate. E perfect și dacă suferi de diverse alergii, pentru că vine la pachet cu un filtru HEPA cadou, care purifică aerul și îl face cu adevărat respirabil.
E destul de mărișor (poate și de asta mi-a plăcut), cu o capacitate de dezumidificare de până la 20 l/zi, cu o greutate de 12 kg și cu o înălțime de aproximativ jumătate de metru. Dar e dotat cu un mâner și roți, ca să fie ușor de transportat și de mutat în orice încăpere e nevoie de el. Are un sistem de suflare reglabilă cu declanșare automată, un temporizator reglabil prin care poți folosi dezumidificatorul un anumit număr de ore înainte să se oprească, un higrostat reglabil în trepte de câte 5%, între 30% și 80% umiditate relativă, prin simpla apăsare a unor săgeți și două trepte de ventilație.
Bineînțeles, are un display electronic care afișează nivelul de umiditate din încăpere și prin care se poate seta umiditatea pe care o vrei. Mai are și o lumină de semnalizare, care te anunță atunci când rezervorul este plin și care face ca dezumidificatorul să se oprească automat. Și da, are și o funcție de blocare a butoanelor pentru copiii năzdrăvani, ca fiică-mea, care consideră că „butoanele șunt făcute ca șă fie apășate, mami”. Și dacă tot veni vorba de copii, dezumidificatorul poate fi pus cu încredere în camera copiilor, pentru că este silențios și extrem de potrivit pentru un somn relaxant.
Dincolo de toate specificațiile tehnice pe care le-am găsit, am citit foarte mult despre ce pot face aparatele astea pentru sănătate și pentru confort, că până la urmă asta ne dorim cel mai mult și pentru noi, și pentru copiii noștri, dar și pentru casa noastră, care are și ea de suferit, săraca, dacă aerul e prea uscat sau prea umed.
Aer prea uscat. Aer prea umed. Aer respirabil
Care este nivelul optim al umidității din încăperi?
- Când temperatura de afară este între 10 și 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie sub 50%;
- Când temperatura de afară este între 0 și 10 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie sub 45%;
- Când temperatura de afară este între -10 și 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie sub 40%.
Cum știi care este nivelul de umiditate dintr-o încăpere?
Umidificatoarele și dezumidificatoarele au, în general, un higrometru, care măsoară nivelul de umiditate și care îți transmit dacă sunt respectați parametrii recomandați: 40-60%.
Dacă aerul e sub nivelul optim, înseamnă că e uscat și că ai nevoie de un umidificator. Dacă aerul e peste nivelul optim, înseamnă că e prea umed și că ai nevoie de un dezumidificator.
Mai sunt și purificatoarele de aer, perfecte pentru reținerea prafului, polenului, acarienilor, firelor de păr de animale, neutralizarea mirosurilor neplăcute și a diferitelor substanțe care dăunează sănătății. Unde mai pui că pe lângă umidificatoare, dezumidificatoare și purificatoare, mai există și opțiunea de aromaterapie, pentru marii pasionații de arome, cum sunt eu.
Ce efecte poate aduce un nivel scăzut de umiditate în casă
Dacă ai un nivel mult prea scăzut de umiditate în casă, atunci înseamnă că te poți confrunta cu probleme de sănătate ca uscarea mucoasei nazale, astm, bronșită, sinuzită, viroze, gripă, sângerări nazale, dureri de cap, tuse, alergii, deshidratare, iritații, mâncărimi și uscarea pielii. Nici casa ta nu este prea bucuroasă de un aer uscat, deoarece resimte și ea din plin efectele lui negative: fisuri și crăpături în pereți sau în mobilier și un praf care se depune mult mai rapid peste tot. Și vreau să știu: este cineva căruia îi place să șteargă praful în fiecare zi? Mie una sigur nu!
Ce efecte poate aduce un nivel ridicat de umiditate
Dacă nivelul de umiditate din casa ta e prea ridicat, atunci e clar că ai parte din plin de alergii și de rinite alergice. Știi tu: strănuturi, ochi roșii, nasul ăla care te mănâncă încontinuu, îți curge mai tot timpul și nu te lasă să-ți faci treaba. Apoi mai apar și câteva afecțiuni de respirație: eternele faringite, amigdalite, bronșite, astm bronșic, dar și migrene, dificultăți de concentrare și un organism slăbit, toate cauze ale apariției mucegaiului și a diverselor ciuperci instalate binișor în casă de la atâta umezeală.
Mi-au mai spus oameni că viața lor s-a îmbunătățit considerabil după ce și-au pus în casă un umidificator sau dezumidificator, după caz, însă nah, până nu trăiești pe pielea ta diferența, nu ai cum să înțelegi! Și până nu se agravează cu adevărat lucrurile, așa cum îi șade bine românului, tot coboară aparatul ăla pe lista de priorități. Dar și când ajunge în topul de priorități și simți în sfârșit că e cum ar trebui să fie: că ai controlul asupra casei tale, că ai libertatea de a respira, că te bucuri de sănătate și de somn liniștit. Sănătate și somn liniștit?! Ei, da, ăsta da cadou de Crăciun. Și de fiecare zi de viață sănătoasă în plus!
Foto: Irina Mocanu Studio
Comenteaza