Am văzut foarte mulţi organizatori de evenimente care folosesc expresia RSVP fără a şti exact ce înseamnă. Ok, se ştie în mare că trebuie să se dea o confirmare de participare la respectivul eveniment … şi cam atât.
Ei bine, este vorba despre un acronim care provine din franceză şi înseamnă „répondez s’il vous plaît”. Adică, pentru cei care stau prost la franceză, înseamnă „sunteţi rugat să răspundeţi”.
Faptul că unii organizatori nu ştiu ce înseamnă exact RSVP nu e aşa o mare tragedie până la urmă. Ce mi se pare mai grav este că lumea nu dă doi lei pe confirmarea de participare. De aceea organizatorul trebuie să dea zeci de telefoane şi să scrie zeci de e-mailuri pentru a se asigura de numărul de participanţi de pe lista sa.
Nu ştiu dacă e în firea românului sau a omului în general, dar am observat acest comportament cu precădere la noi. Lumea nu confirmă pentru conferinţe, nu confirmă pentru nunţi, nu confirmă pentru programări la spa sau la microbuz. Chiar şi la cumpăratul biletelor nu se înghesuie nimeni decât în ultimul moment, de parcă ar pierde o mulţime de bani dacă s-ar întâmpla să nu mai participe.
Ceea ce vreau să subliniez în acest post este importanţa pe care ar trebui să o acorde fiecare dintre noi acestei simple expresii. Da, este extrem de important să confirmăm din timp participarea sau neparticiparea noastră la un eveniment. Iar expresii de genul „Pai dacă nu am dat nici un semn, am crezut că ţi-ai dat seama că nu o să vin” sau „Suntem prieteni vechi … chiar mai trebuia să confirm?” sunt total nepotrivite în etichetă.
Dacă ne dăm seama în ultimul moment că nu mai putem ajunge la un eveniment, trebuie să facem tot posibilul de a anunţa organizatorul şi de a ne cere scuze. E important să revenim şi a doua zi cu scuzele şi cu explicaţii care să argumenteze de ce l-am încurcat în ultimul moment.
Aşadar, uşurează-i munca organizatorului şi dă dovadă de profesionalism printr-o simplă confirmare de participare făcută bineînţeles la timp.
Pai dacă nu am dat nici un semn, am crezut că ţi-ai dat seama că nu o să vin” sau „Suntem prieteni vechi … chiar mai trebuia să confirm?” sunt total nepotrivite în etichetă.
mai avem multe de invatat.importam mult din emanciparea si nivelul occidentalilor dar nu ne educam la lucrurile elementare.pana la urma tine de bun simt sa confirmi participarea la ceva-indiferent daca pozitiv sau negativ
Ca lumea intelege sau nu ce inseamna RSVP, sau ca invitatii confirma ori ba participarea la evenimente ma intereseaza mai putin. In fond, de unde nu-i, nici sfantul nu cere..
Ce nu inteleg prea bine e de unde atata atractie pentru chestii „cool” doar asa ca spun unii… Adica de ce avem nevoie de RSVP si nu putem scrie „confirmati va rugam”.
Nu cred ca este vorba de economie in timpul de scriere…
Dar mi-e sila/frica sa cred ca e vorba de snobismul „cool”…
@ogica – asa cum spunea si nicu, tine de bun simt sa confirmi. iar acest bun simt este recunoscut la nivel international sub cuvantul de eticheta.
tot internationala este si expresia RSVP, pentru ca este mai scurta decat „confirmati va rog”, „please confirm” sau „répondez s’il vous plaît”.
nu este vorba de snobism, ci de alinierea la niste standarde intelese si aplicate de toate culturile.
e ca si alfabetul international folosit in turism 😉
O confirmare in timp util ajuta organizatorul si da dovada de bun simt si profesionalism!
Corect!
La nunta mea am avut mari probleme cu RSVP-urile. Si trebuie sa spun ca nu neaparat numai din partea romanilor. Sunt si multi americani (si alte natii) care in mod nepoliticos nu raspund si te lasa in ceata incit nu stii cite mese sa pui si cite portii sa comanzi.
faceam parte din cei care nu dadeau prea mare importanta confirmarii. Asta a fost pana acum cateva luni cand am vazut si eu cum stau lucrurile pe partea cealalta.
pai daca exista si organizatori, care nu shtiu ce inseamna 😀 ..dar invitati 😀
toti invitatii ar trebui sa se gandeasca, sa nu incurce lumea, si sa confirme numarul de persoane cu care vin !
Nimic nu se compara cu refuzurile invitatiei la o nunta !!!
Am trecut prin organizarea unei nunti si crede-ma ca am o colectie intreaga de fenomene de la oameni care au aparut la nunta si mi-au spus ca ei habar nu aveau ca trebuiau sa confirme (le trimisesem invitatia prin posta si nu am auzit nimic de la ei), pana la oameni care au venit la biserica, au stat la slujba, ne-au dat un mic cadou, ne-am desparit, ne-am urcat in masini diferite si au spus „hai ca ne vedem la restaurant si stam de vorba mai mult”. Cred ca e inutil sa mai mentionez ca nu au aparut la restaurant !
Au trecut aproape 2 luni de la eveniment, ne-am reintalnit de cateva ori (din pacate, ne leaga o relatie profesionala), iar de fiecare data intalnirea s-a rezumat la buna ziua, ia hartiile, na hartiile, la revedere.
Si cam atat …
In dulcele stil romanesc!
Problema asta nu tine neaparat doar de bun simt cat si de simtul de responsabilitate pe care-l are sau de care fuge fiecare.
Sunt oameni carora pur si simplu le este jena sa anunte la un eveniment unde ar fi cumva datori sa apara ca nu reusesc sa ajunga din varii motive sau din comoditate. De asemenea exista multi carora nu le pasa efectiv daca ceilalti isi bat capul cu organizarea iar ei nu s-au hotarat nici pana in ultima saptamana daca fac prezenta sau nu, altfel spus ce nu-i priveste direct ignora.
Aici e important sa nu-i faci altuia ce tie nu-ti place. Insa daca nu ai capacitatea de a te pune in pozitia celuilalt tot degeaba.