Tot ce am scris mai jos am văzut în jurul meu weekendul ăsta. Sau… nah, și weekendul ăsta. Și parcă tot se adună și se adună, așa că simt nevoia să pun pe hârtie și să cos un articol, că poate așa ajunge la mai multă lume și ne mai schimbăm și noi un pic în bine. Mi-au ieșit 10 idei principale, așa că mi-am permis să le numesc „Cele 10 porunci ale bunului-simț”.

  1. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești, pune repede mâna la gură și ține-ți virușii doar pentru tine. Chiar dacă nu te știi răcit și îți vine să strănuți sau să tușești, da, tot se pune mâna la gură, fără să împroști lumea din jurul tău cu tot ce îți mai poate ieși pe gură sau pe nas.
  2. Dacă te așezi lângă o persoană care stă la geam în autobuz, nu te urca peste ea ca să închizi geamul, fără să îi ceri acordul. Știi… nu pe toți ne trage curentul! Mama lui de curent și mama ei de vată în urechi!
  3. Dacă stai pe o scară rulantă și cobori ca o divă cu multe sacoșe de cumpărături într-o mână și cu telefonul la ureche în cealaltă mână, așază-te pe partea dreapta și lasă partea din stânga liberă, pentru cei grăbiți, care nu au nici timp, nici chef să se plimbe prin mall și să-l contemple ca tine.
  4. Dacă nu te poți abține și trebuie să mănânci musai acum niște semințe, cât ești în mișcare pe stradă, nu arunca cojile pe jos! Pune-le într-o pungă, în buzunar, în ce ai la îndemână la tine, dar nu pe jos!
  5. Dacă ești la volan, fumezi și arunci chiștocul pe geam, să știi că nu se se dezintegrează în aer ca într-un film și dispare cu totul. Nu, acel chiștoc ajunge pe jos și rămâne acolo, alături de alte chiștoace aruncate de alți ca tine. E valabil cu orice gunoi pe care îl arunci pe geam, nu doar chiștoace.
  6. Dacă mergi pe stradă și vrei să arunci totuși ceva la gunoi, asigură-te că îl pui ÎN gunoi, nu lângă sau deasupra. Aia nu e ZONĂ de gunoi, ci e un coș în care se bagă gunoiul. Înăuntru!
  7. Dacă vezi gunoaie pe jos, nu le mai ocoli, în timp ce îți dai ochii peste cap că e mizerie pe jos. Apleacă-te, strânge-le și pune-le la gunoi, unde le e locul!
  8. Dacă ești în autobuz, nu vorbi la telefon pe speaker în gura mare cu persoana de la capătul firului. Nu e nimeni obligat să îți asculte bârfele, certurile sau hăhăiala obositoare.
  9. Dacă mănânci într-o zonă de food court, când termini, du-ți tava în locurile special amenajate. Nu o lăsa pe masă, mai ales într-o mizerie totală!
  10. Dacă te apucă nevoia de a urina când ești în oraș, ghici ce! Nu mai e ca înainte când nu prea aveai opțiuni. Acum e plin de locuri în care îți poți face nevoile. Așa că te rog mult nu mai sta cu ea în mână, la vedere, făcând fântâni arteziene de culoare galbenă. Strada nu e wc! Și dragi părinți, e valabil și pentru cei mici. Am scris mai demult despre asta aici: Lasă-l, că e copil!

Hai, cetățene drag, fii un pic atent la ce se întâmplă în jurul tău și încearcă să nu îi deranjezi pe ceilalți cu ignoranța ta sau cu lipsa ta de bun-simț! E treaba ta ce faci la tine acasă, dar când ești în spațiul public e musai să respecți niște reguli și niște oameni. Pe bune că nu e greu! Ce zici? Încercăm de azi, așa, câte puțin?

Foto: onwardstate.com