Alt sfârşit de săptămână, altă ieşire. În acest week-end am fost plecată la nunta verişoarei mele din Ardeal. Oboseală mare, ţinând cont că am plecat din Iaşi vineri seara şi am ajuns înapoi azi dimineaţă. Dar românul rezistă oricât când vine vorba de petrecere, nu?
Ce m-a frapat foarte tare e că acolo obiceiurile sunt total diferite. În primul rând, petrecerea nu are loc noaptea, ca la noi, ci e ziua, în intervalul 14:00 – 22:00. Băutură la cerere, muzică lentă, multe fripturi, mese lungi. Pe lângă eternele mărturii pe care meseanul le ia acasă ca amintire, atunci când lasă plicul cu bani şi pleacă, i se dă drept cadou din partea mirilor o sticlă de pălincă şi o cutie de prăjituri, ceea ce mi se pare mult mai ok decât mărturiile în sine.
Un pic de dans, un pic de martini, un pic de vorbă cu rudele pe care nu le-am mai văzut de mult şi gata nunta. A doua zi dimineaţă eram fresh şi cu chef de plajă, aşa că am fugit toţi la ştrandul de acolo pentru o baie sărată şi un strop de soare. Etienne nu a prins jartiera miresei, iar buchetul nu a mai fost aruncat, aşa că ne-am luat singuri câteva momente de linişte şi soare.
Week-end-ul a trecut extrem de repede şi singurul loc în care se simte cel mai bine că această nuntă s-a întâmplat e la buzunare. Nu numai din partea mirilor, dar şi a noastră, care am dat numai pe drum cât au dat alţii pe masă.
Şi închei cu vorba lui Etienne în urma acestei discuţii: „Aşteptăm cu mare drag acea nuntă la care să mergem doar din pură plăcere şi să nu simţim deloc obligaţia banului sau vreo presiune de orice fel”.
O istorisire, sa zicem interesanta, dar totusi eu nu prea vad legatura cu titlul…
Nunta nunta, dar cat a costat?
Eu asta as fi vrut sa si citesc nu numai obiceiurile locurilor. Si apropo… eu sunt tot din Iasi, dar am prieteni la Cluj, am fost la cluj, si nuntile de obicei se fac la fel ca la noi… noaptea.
Depinde f mult de religie… Stii ca acolo sunt multe religii…
Stii cat a costat?
Ne spui si noua?
Iar la ultimul tau paragraf mi-as permite sa fac un mic comentariu…
In mod normal nunta este o petrecere data de miri ca si-au unit destinele… Ei invita, dar daca nu vrei nu mergi.
Dar de nunta… Tu citesti cum e… <>> Ce dai tu, cat dai tu,ar trebui sa fie din sufletul tau pt cei doi miri sa aiba un start de cuplu in viata cat mai bun…
Chiar totul pe lumea asta inseamna afacere?
Nu cred ca o sa ajungi la vreo nunta la care sa nu trebuiasca sa oferi ceva. Si nu cred ca o sa primesti vreodata o invitatie la o nunta si ca ps sa scrie „va rugam nu veniti cu cadou”. Asta e cultura romaneasca. Oricum, ma bucur ca te-ai distrat.
Eu am nunta peste aprox o luna si sincer pana acum nu am facut un calcul cat m-au costat toate…oricum grosu trebuie platit dupa: meniul, muzica, fotograful, cameramanul, agentia care decoreaza sala….offf
Mi-as fi dorit sa fac o nunta fara bani, dar nu as fi avut de unde sa platesc.
Oricum, sunt total impotriva nuntilor cu foarte multi invitati…pe ideea, hai sa-l chemam si pe X pentru ca are bani si da bine pe masa.
Dupa parerea mea la o nunta ar trebui sa vina intr-adevar numai persoane pe care mirii le cunosc si chiar se bucura pentru ei.
Mersi de informatii. Si eu merg la o nunta in Ardeal pe 11 Iulie – mai sunt doar cateva zile.
Partea cu orarul 14:00 – 22:00 si mie mi s-a parut mai ciudata la inceput, dar acum ma bucur ca nu voi fi terminat Duminica!
@kristians – o nunta nu costa doar bani, costa si timp si energie. Nu stiu suma exacta pe care au cheltuit-o mirii, insa stiu sigur cat m-a costat pe mine ca bani, timp si energie. Ultimul paragraf este o aluzie la situatia noastra de acum si nu trebuie sa fie citit ad literam 🙂
In Plus, Ardealul nu inseamna doar Cluj, nu? Nu e vorba de religie aici, ci de zona efectiva a nuntii.
@LucicX – legat de acel paragraf, idem cu mai sus.
@Marina – Casa de piatra si multa fericire!
@Razvan – Distractie faina!
Mai frate, tu ai fost la nunta de pocaiti. Cine naiba crezi ca face nunta ziua…
Aia cu dansu si martini o fi fost pentru cei care nu sunt pocaiti.
@Adi – „mai, frate”, nu era nunta de pocaiti si nu inteleg de ce tonul asta cand vine vorba de pocaiti 🙂
Era o nunta de familie ortodoxa, insa nu are legatura cu religia, ci mai mult cu obiceiurile locale.
ce atata nunti nene…costa cat vrei tu sa coste…daca te tine
…hey, desi am ajuns relativ tarziu sa comentez postul asta cu nutile, poate cine stie….
deci, eu sunt din Cluj, m-am insurat in iunie. m-am insurat ziua : intre 14 si 22 a fost petrecerea , dar eu trezit de 5 fiind am fost sa fac poze, la starea civila si la biserica. cam pe la 14 si 5 am terminat si numai bine am ajuns si la petrecere , noroc ca era aproape biserica de sala ospatului.
nuntile de noapte se fac sambata spre duminica, dar fiind ca sunt tare multi care vor sa faca pasul asta, se fac nunti si duminica si atunci….14 – 22 e intervalul corect. Poate mai sunt si cazuri cand se face si sambata intre 14 si 22. acum in cluj noaptea se poate face depinzand de locatie, daca e zona populata nu se prea poate face noaptea.
Vis a vis de costuri…costa ceva. La un restaurant ok si cu pretentii putin peste medie 210-270 meniu complet de pers.
Numai bine!
Chestia cu nunta ziua e foarte sanatoasa ptr toata lumea participanta la eveniment.Nu se mai acumuleaza aceiasi oboseala ca atunci cand nunta tine toata noaptea sau mai naspa 3 zile.Am participat la cateva nunti in Brasov unde totul s-a terminat in jurul orei 1 dimineata,inceputul fiind in jur de ora 15. A doua zi eram fresh!Cat despre pretul unei nunti….te intinzi cat ti-e plapuma!
Sarbatori fericite !!!