Dacă săptămâna trecută v-am spus ce fac eu pentru a fi mai productivă, astăzi vă răspund la o altă întrebare pe care o primesc foarte des: „Cum reușești să citești atât de mult?”.

Ei bine, cred, înainte de toate, că trebuie să răspund la o altă întrebare: „De ce citesc?”. Pentru că, odată ce găsești în citit ceea ce trebuie, restul vine de la sine. Eu citesc, de exemplu, pentru că mă relaxez, pentru că îmi place să aflu povești noi, pentru că ador să evadez în alte lumi, pentru că îmi îmbogățesc vocabularul și cultura generală. Ador să citesc și nu o fac pentru cantitate, cât pentru plăcerea imensă pe care ți-o oferă întâlnirea cu o carte bună, o plăcere pe care trebuie să o simți pe propria piele și care poate fi cu greu descrisă în cuvinte, chiar și de către un iubitor al jocurilor de cuvinte.

Din moment ce îți place să citești și faci din asta o prioritate, e de la sine înțeles că vei acorda și mai mult timp acestei activități. Trebuie doar să îți găsești motivația de face din citit o prioritate și de a-ți organiza mai bine timpul. Încearcă să îți stabilești, de pildă, un target: 20 de pagini pe zi, pentru început, sau o jumătate de oră zilnic, cu un interval orar exact. După ce îți intri în ritm, cititul va deveni o obișnuință, iar mai apoi o dependență, ca în cazul meu.

Eu citesc întotdeauna dimineața! Îmi acord măcar jumătate de oră de liniște în care să citesc și să îmi stabilesc echilibrul din acea zi. Apoi, oriunde merg, iau cartea cu mine. Așadar, citesc cât stau la rând, cât mă aflu într-o sală de așteptare, cât merg cu un mijloc de transport, cât stau în capsulă la spa, cât fac mâncare, cât aștept să intru în următoarea întâlnire, cât Rebeca se joacă singură (atunci când vrea să se joace singură) și eu stau în aceeași cameră cu ea. Și uite deja cât timp de citit mai poți câștiga într-o zi!

Evident, cel mai mult citesc seara, înainte de culcare, în pat. Recunosc că nu prea mă uit la televizor, așa că salvez din plin din timpul pentru citit. Și uite așa câștig încă vreo două ore de lectură și seara! Dacă prind o carte bună, pe care nu pot să o las din mână, citesc până târziu în noapte, adică până când mi se închid efectiv ochii de oboseală sau până când termin cartea.

Ritmul alert de citire ți-l deprinzi în timp! Practic, cu cât citești mai mult, cu atât vei citi mai ușor și mai repede și te vei concentra mai bine la lectură, fără să îți lași mintea să zboare în altă parte.

Eu am descoperit pasiunea pentru cărți de abia la liceu, datorită dirigintelui meu de limba română. Încă de atunci începusem să iubesc cărțile și să citesc o carte pe zi. Însă, recunoc că în ultimii ani pasiunea a crescut enorm și că citesc cu ușurință foarte multe cărți. De exemplu, conform My Reading Challenge 2017 de pe Goodreads, de la începutul anului și până acum am trecut de 20 de cărți citite.

Când eram mică, îi vedeam pe ai mei că citesc foarte mult. Erau înconjurați de cărți și citeau carte după carte. Cum de nu au reușit să mă facă să citesc și să iubesc cărțile mai devreme? Din două motive mari și late: 1. Cărțile pe care le citeau pe atunci nu erau deloc atractive pentru un copil și eu credeam că toate cărțile sunt urâte. Îmi aduc aminte cum îmi povestea tata cu emoție firul unei cărți despre război și cum soldații își fierbeau cizmele ca să nu moară de foame. Chestia asta extrem de neatractivă pentru un copil mi-a rămas adânc în minte și m-a făcut să refuz să mă apropii de cărți; 2. Ca orice părinte din acea generație, ai mei îmi repetau încontinuu că „trebuie” să citesc și mă tot îndemnau să învăț poezii, ca să îmi antrenez memoria. Și când îi spui unui copil că „trebuie” să facă ceva…

Citește și Cum îi facem pe copii să prindă drag de cărți?

Ca resurse, recomand Goodreads, pe care am început să îl folosesc și eu de abia acum. Te ajută să ții o evidență a lecturilor, să vezi ce alte cărți recomandă cunoștințele tale și îți poți crea o bibliotecă virtuală cu rafturi pe categorii d cărți. Un alt site pe care intru aproapre zilnic este Libris, unde văd ce cărți au mai apărut, ce părere au alții despre ele și unde îmi salvez în wishlist toate cărțile pe care vreau să mi le iau. Este librăria online de unde îmi iau cărți de șapte ani de zile încoace, așa că este, fără doar și poate, locul meu de suflet în materie de cărți.

Vezi și lista mea de cărți preferate în 2016!

Foto: elearningidustry.com