Ochii sunt cei care ne dau de gol de cele mai multe ori, chiar şi atunci când ne străduim din greu să ascundem ceva. Şi asta pentru că pupilele funcţionează în mod independent, iar ochii ocupă un loc focal în ansamblul trupului nostru.
Când suntem bucuroşi, excitaţi, entuziasmaţi de ceva, pupilele noastre se măresc. În mod similar, atunci când suntem trişti, plictisiţi, supăraţi, pupilele se fac foarte mici.
Observată iniţial de negustorii de nestemate chinezi, dilatarea pupilelor în funcţie de diferite stări a reprezentat un subiect de controversă în multe situaţii. De exemplu, cu câteva secole în urmă, prostituatele îşi puneau belladonna în ochi pentru a li se mări pupilele şi pentru a părea mai sexy. Nici jocurile de poker nu scapă acestui espect, unii jucători folosind chiar ochelari de soare pentru a ascunde o posibilă dilatare.
Atunci când negociem un contract cu un client sau când purtăm o discuţie de afaceri, putem afla gândurile interlocutorului prin simpla urmărire a pupilelor. Încearcă să fii interesat de partenerul tău de discuţii uitându-te atent în ochii lui. Se spune că pentru a construi relaţii bune cu o altă persoană, privirea noastră trebuie să se întâlnească cu a respectivei cam 60-70% din timp.
Locul exact în care privim, durata privirii precum şi numărul de priviri în acelaşi loc sunt date de contextul cultural şi de obiceiurile fiecărei culturi în parte.
Dar unde trebuie să fie aţintită privirea noastră atunci când discutăm cu cineva? Direct în ochii interlocutorului? În nici un caz. Zona ideală pentru aţintirea privirii este un triunghi imaginar între fruntea celeilalte persoane şi ochii acesteia. Nu domnilor, nu în decolteul doamnelor aşa cum se întâmplă din păcate de prea multe ori.
Ţine minte! Cu cât cobori privirea mai mult, cu atât relaţia devine mai intimă. Şi nu te sfătuiesc să faci asta cu persoane pe care de abia le-ai cunoscut.
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vezi oameni care vorbesc uitându-se în cu totul altă parte decât în ochii interlocutorilor săi? Şi mai rău e când o persoană vorbeşte iar cealaltă „ascultă” uitându-se în altă parte sau clipind foarte des. Este un gest pe care nu îl putem controla, dar care se traduce printr-un strigăt disperat al unei persoane plictisite de interlocutorul său.
Încearcă să fii politicos cu interlocutorii tăi. Dacă simţi că intervine plictiseala, mai bine te scuzi într-o manieră extrem de politicoasă şi pleci de acolo, decât să laşi să se vadă că eşti total neinteresat şi că e un chin pentru tine să participi la acea discuţie.
Mi se intampla des sa privesc pe cineva direct in ochi, mai ales in public, cu persoane pe care nu le cunosc, pur si simplu pentru ca privirile noastre s-au intersectat.
A devenit un joc pentru mine, sa vad cine cedeaza primul. Ce face? se uita in alta parte si-si ascunde privirea?
Au fost situatii in care persoana respectiva m-a salutat, crezand ca ne cunoastem, dar nu ma mai tine minte.
Interesant articol, deci … merita sa dezvoltam un pic.
Cititul in ochi nu se rezuma doar la dilatarea pupilei care de altfel este destul de greu de urmarit in negocieri. A observa fluctuatia marimilor unei pupile necesita multa concentrare. NLP sustine ca urmarirea miscarilor pe care le realizeaza ochii in momentul cand creierul proceseaza ceva sunt mult mai usor de observat si ofera o acuratete mai mare.
Ca si exemplu poate fi o secventa din filmul negociatorul … sau o astfel de situatie pe care am creat-o eu drept exemplu alternativ.
Interviu de angajare fara CV (RHR = reprezentant HR; C = candidat)
RHR: – Buna ziua, imi puteti cum va numiti, va rog?
C: – Da, Popescu Vasile este numele meu.
RHR: – Imi puteti spune la cate companii ati mai lucrat pana acum?
C: – Pai … la 4 companii.
RHR: – Probabil vi se pare o intrebare ciudata, dar imi puteti spune ce culoare preferata aveti?
C (zambeste): Albastru.
RHR: – Ok, acum hai sa trecem la discutia pentru care ne aflam aici. Care sunt calitatile care credeti ca va recomanda pentru acest post?
C: Pai … bla … bla … bla …
Ne oprim aici cu exemplul.
Prima intrebare, este una neutra la care candidatul nu are nici un motiv sa minta. Daca ochii candidatului se duc spre stanga (de exemplu) imediat dupa ce AUDE intrebarea, inseamna ca sunt sanse foarte mari sa spuna adevarul. Este o intrebare de calibrare. Candidatul probabil si-a accesat centrii memoriei.
A doua intrebare este una de testare a calibrarii. Daca ochii candidatului se duc spre stanga imediat dupa ce AUDE intrebarea, inseamna ca sunt sanse foarte mari sa spuna adevarul sau sa intentioneze initial sa spuna adevarul, dar exista posibilitatea sa duca ulterior ochii spre dreapta (adica sa acceseze centri creativi). In acest caz, practic candidatul a vizualizat mental adevarul, dar a ales ulterior sa il prezinte deformat.
A treia intrebare are caracteristicile primei intrebari. O putem privi ca pe o supraverificare.
De la a patra intrebare incolo daca reusim sa tinem pasul si ne mentinem o atentie distributiva putem sa ne cream macar o parere mai solida cu privire la cele spuse de candidat.
Se mananca cu atitudine si cu foarte mult exercitiu!
Chiar daca nu scriu deobicei despre asta am publicat si eu commentul meu legat de articolul tau pe blogul meu 🙂
Este interesant sa mai primim feedback despre asemenea subiecte nu?
[…] vom preda “citire”: Ochii. Comentariul meu la un articol bun de dezvoltare personala prezentat pe blogul Andreei Marc este […]
wow imi plc articolul asta