„Cum reușești să citești atât de multe cărți?”. Uite una dintre întrebările care mi se adresează cel mai frecvent. Și ca să răspund tuturor oamenilor care vor să știe marele răspuns la și mai marea întrebare „Cum?”, am scris încă un articol pe acest subiect. Zic „încă”, pentru că, de-a lungul timpului, am scris mai multe (vezi linkuri în articol). Și nu l-am scris ca să mă laud că citesc eu „multe” cărți (e relativă treaba asta cu „multe”), ci ca să îți spun că poți și tu să citești mai mult și chiar ar trebui să o faci.
Am înșirat mai jos răspunsuri la toate întrebările pe care le primesc pe tema cititului, iar dacă simți că nu am atins un subiect anume, lasă un comentariu cu întrebarea ta și eu răspund. Dar până acolo, hai să vedem ce am de zis la capitolul „citit”!
Înainte de toate, e musai să zic din capul locului treaba asta: Dacă citesc multe cărți, nu înseamnă că le citesc repede sau superficial. Înseamnă doar că acord mai mult timp cititului. Adică îmi acord mai mult timp mie. Pentru că cititul e terapie pentru minte și suflet. E evadare. E cunoaștere. E dezvoltare. E investiție în sine. Cititul e o prioritate pentru mine. Și ca oricărui lucru care e prioritar pentru tine, îi acorzi timp și atenție, nu?
Contează mult și faptul că mi-am setat un obiectiv de citit și mi l-am dezvoltat ca obicei. Pentru că eu funcționez cu obiective clare, indiferent despre ce vorbim. De exemplu, anul acesta mi-am stabilit să citesc 80 cărți. Și am acest obicei de a nu lăsa nicio zi să treacă fără să citesc. E fix unul dintre acele lucruri pe care le faci musai într-o zi: mănânci, te speli, faci mișcare, muncești… citești. Cheia cu obiectivele e să îți setezi tot timpul obiective foarte mici, care să te motiveze să le faci și, mai mult, care să te determine să le depășești cu ușurință. Setează-ți obiective de genul: să citesc o pagină pe seară; să citesc o carte pe lună; să citesc 12 cărți pe an. Vei citi mai mult, crede-mă! Și apoi le crești ușor-ușor. Și devine obicei. De asta îmi depășesc în fiecare an targetul propus de cărți. La fel și toate celelalte targete.
Citesc oricând pot: seara înainte de culcare, după ce îi citesc fiică-mii din cartea ei și după ce adoarme ea; dimineața când mă trezesc (cred că e important de spus aici că mă trezesc la 05:30 și că prima dată întind mâna pe noptieră după carte, nu după telefon); când sunt într-o sală de așteptare; în bucătărie, cât se face mâncarea; când sunt într-un mijloc de transport; când merg dintr-o parte în alta și tot așa. Dar cel mai mult citesc în pat. E locul în care mă cufund cel mai puternic în lectură.
Și foarte important: am tot timpul o carte cu mine. Nu știi niciodată când prinzi câteva minute pentru citit. Iar din tot acel timp, vei vedea că se adună minut cu minut, pagină cu pagină și tot așa. Dacă nu poți să cari o carte cu tine tot timpul, atunci folosește-te de opțiunea „telefon”. Sunt o mulțime de aplicații care îți permit să citești mai ușor cărțile în format digital. Vorbim de e-book-uri cumpărate, nu de pdf-uri descărcate ilegal, da?
Citesc (aproape) orice. Adică nu mă concentrez doar pe cărțile de care am nevoie în domeniul meu. Bine, lucrez în domeniul scriiturii și al cărților, deci practic orice citesc e în domeniul meu. Dar ce voiam să zic e că nu citesc doar cărți de Comunicare, de Scris sau de Business. Citesc cel mai mult biografii (marea mea pasiune), literatură universală și literatură română, cărți de istorie, cultură generală și business. Nu sunt adepta cărților romance și mă enervează cărțile siropoase cu happy-end, la fel cum ridic din sprânceană la multe dintre cărțile de dezvoltare personală de pe piață.
Nu mă uit la TV, din când în când mai văd câte un film, un stand-up sau un documentar pe Netflix și petrec foarte puțin timp în social media. Și uite deja cât timp valoros am scos. Am filtre pe canale de știri, pe care le primesc pe categorii de interese și citesc „știrile” cât să mă informez cu privire la ariile mele de interes și la tot ce se întâmplă în lume. Nu stau să editez content video sau vizual ca să îmi ocupe mult timp și nu mă implic în conversații fără sens în social media.
Și apropos de știri și noutăți, mă informez mult și despre cărți. Sunt conectată la principalele edituri din România, urmăresc cărțile pe care le publică, citesc informații despre cărți și despre citit, atât de la noi, cât și din afară. Îmi fac liste de citit, cărți pe care mi le doresc, cărți pe care urmează să le citesc în perioada următoare și le așez într-o anumită ordine, ca să am diversitate.
Prefer cărțile fizice, printate, cu mirosul lor unic. Dar uneori, foarte rar, ce-i drept, mai citesc și ebooks. Nu mă dau în vânt după ele și le citesc doar dacă e singura soluție la îndemână pe moment. Ca să înțelegi… nu știu dacă am citit mai mult de cinci cărți electronice în viața mea. Bine, cu excepția manuscriselor pe care, evident, le citesc în format online.
Prefer cărțile în locul unui video. Dacă ai un tutorial de 2 minute la care mă pui să mă uit ca să înțeleg cum se face ceva, fii sigură că te voi întreba dacă ai și varianta scrisă. Pentru că prefer de o mie de ori să citesc 20 pagini sau chiar 200 pe un subiect care mă interesează, decât să mă uit la un video oricât de scurt. Hey, eu am mai zis de nu-știu-câte ori că sunt ciudată. Îmi asum.
Am cât mai puține notificări pe telefon, iar alea care sunt sunt cele pentru muncă. Și da, am dezactivate notificările din social media. Pe principiul „Nu mă căutați, mai ies eu din când în când”. Nu deschid telefonul doar ca să văd ce se mai întâmplă în online, ci îmi folosesc timpul digital foarte organizat și util: pentru cercetare, pentru muncă, pentru informare, pentru comunicare și pentru divertisment. Ah, da, și îmi închid internetul și sonorul pe timpul nopții. Treaba asta cu notificările e cea mai consumatoare de energie, atenție și timp. Și crede-mă, nu e nimic chiar atât de urgent încât să te uiți imediat ce primești o notificare.
Citesc mai multe cărți odată. Am pe noptieră mai multe cărți diverse și citesc câte „un pic” din fiecare (a se citi câteva zeci de pagini din fiecare). Într-o seară pot să citesc câteva pagini dintr-o biografie, apoi să trec, în aceeași seară, și la câteva pagini dintr-un roman. Uneori citesc doar dintr-o singură carte seara și din altă carte dimineața. Din altă carte citesc când sunt în oraș. Sau uneori citesc aceeasi carte cap-coadă, fără să citesc altceva. Și tot așa. Depinde de stare, de moment, de carte. Și important e să citești cu plăcere. Citind mai multe cărți odată, e lesne înțeles că sunt cărți pe care le termin cam în același timp, motiv pentru care vezi că am mai postat încă o carte citită la scurt timp după anterioara.
Nu am stat niciodată să număr câte pagini citesc odată, pentru că e foarte divers. Uneori, când sunt foarte-foarte obosită, citesc doar 5-10-20 pagini. Alteori, pot să termin și o carte de câteva sute de pagini într-o seară. Depinde cum sunt, cum e cartea și cât de târziu în noapte pot să stau.
Notez o carte ca începută în Goodreads de abia după ce știu sigur că o voi continua. Sunt multe cărți pe care le-am început, le-am lăsat deoparte pe moment pentru că nu m-au prins atunci, apoi le-am reluat într-o altă perioadă, când poate mi-au plăcut. Dar odată ce o încep pe bune, o duc de fiecare dată până la capăt. Cred că fiecare carte vine în viața ta la momentul potrivit.
De la începutul acestui an nu mai dau rating cărților. Scriu despre ele, dar nu mai dau rating. Mi se pare atât de subiectiv și atât de incorect să încadrăm cărți atât de diferite în cele 5 stele clasice. Mai văd pe Goodreads oameni care dau câte o stea sau câte două unor clasici precum Kafka și mă gândesc că poate privim cu superficialitate cărțile, de la povestea pe care o citim, până la munca scriitorului. Pe de altă parte, mă uit cât de ușor se dau toate stelele unor cărți mult prea comerciale, care nu au de fapt niciun substrat real. Poate și de aceea, atunci când caut o carte într-o librărie online, de exemplu, mă atrag mai tare cele care nu au rating deloc sau cele care au rating mic. E minunat ce comori poți să descoperi.
Și da, fac însemnări pe cărți. Mă ajută să rețin informații, să îmi notez idei, să meditez mai mult pe un subiect și să revin ulterior la paragrafele care mă interesează. Și nu mai împrumut cărți de ceva vreme. Sorry!
Pentru că am propria firmă, îmi permit să îmi stabilesc singură programul de lucru. Și cum meseria mea e scrisul și e strâns legată de citit, e de la sine înțeles că programul meu de citit face parte din rutina mea zilnică, atât personală, cât și profesională. Tocmai de aceea am zile întregi când fiică-mea e la bunici sau la taică-su și eu citesc de dimineață până seara. Și cred că un mare avantaj aici e că nu am un partener permanent, care să-mi „încurce” planurile. I read when I want, I date when I want.
M-a „ajutat” și diagnosticul recent de diabet să o iau mai ușor cu munca și mai mult cu relaxarea și cu cititul. Și pandemia are rolul ei, pentru că programul meu e schimbat complet acum. Înainte de pandemie, ieșeam mai tot timpul și aveam o viață extrem de activă, chiar dacă și atunci citeam foarte mult. Dar acum am înlocuit tot acel timp al ieșirilor și al evenimentelor cu timp pentru citit.
Când citesc, sunt cu totul acolo. Îmi imaginez, simt, trăiesc. Când citesc, mă deconectez de tot. Mă pun în pielea personajelor. Mă regăsesc. Învăț. Descopăr. Îmi pun întrebări și găsesc răspunsuri. Mă inspir și îmi dezvolt creativitatea. Plâng, râd, mă emoționez, mă înfior, simt, trăiesc, respir. E evadarea mea de realitate, dar totodată o sursă de hrană spirituală și mentală. Și, mai mult decât orice, e un obicei devenit firesc, o dependență pozitivă, un aer mai curat și o lume al naibii de plăcută.
Citește și aceste două articole pe care le-am scris pe același subiect:
Cum să citești mai multe cărți
Cum reușești să citești mai multe cărți?
Și poți să urmărești cărțile pe care le citesc pe contul meu de Instagram, unde scriu mai mult despre ele.
Ah, și neapărat să vii și tu de acum pe pagina Reading is cool!
Comenteaza