Hai, recunoașteți! Petreceți și voi cel puțin la fel de mult timp ca mine în bucătărie, în perioada asta. Și nu mă refer la faptul că v-ați mutat biroul în bucătărie, de când cu izolarea, ci la faptul că noi toți ne-am găsit și regăsit bucuria aceea de a evada, de a ne relaxa și de a ne exprima oful. Și cum altfel dacă nu prin gătit, cea mai la îndemână activitate, care ne încântă și creierul, și stomacul, și papilele gustative, și sufletul!

Pentru că tot am postat în social media diferite poze cu „creațiile” din bucătărie și lumea mă întreba de rețete, am adunat azi pe blog câteva idei de deserturi simple și delicioase, pe care să le faceți și voi. Dar vă previn de la început de un lucru extrem de important: eu nu gătesc după rețete și nu măsor. Rar fac un fel de mâncare la fel de două ori, pentru că îmi place să experimentez tot altceva de fiecare dată. Ca să nu mai zic că ador să combin ingrediente și să văd ce iese.

Și pentru că nu au un nume, m-am gândit să le fac și „botezul” tot azi, ca să facem treaba și mai plăcută, că delicioasă e, cu siguranță!

Super Duper Love

(Prăjitură din aluat din biscuiți, cu cremă de mascarpone și mere trase la tigaie)

Aluatul din biscuiți e unul dintre preferatele noastre. Nu numai că e extrem de simplu, dar e și mega-bun la gust. Crema de mascarpone poate fi înlocuită cu orice tip de cremă, dacă nu aveți mascarpone. Iar merele, nu mai zic… puteți pune deasupra orice fruct vreți, în orice formă vă convine, de la bucățele crude de kiwi, până la felii de ananas din compot sau chiar dulceață și gem.

În funcție de cât vreți să vă iasă, sfărâmați niște biscuiți, simpli sau cu arome, în blender sau la mână. Adăugați lapte, ca să îi înmuiați și amestecați. Ultimul pas e să adăugați unt la temperatura camerei. Să nu puneți prea mult unt, că mascarpone e destul de cremos și untos și nu vreți un gust predominant de unt, nu?

După ce amestecați bine aluatul din biscuiți, îl puneți în frigider, acoperit cu folie, vreo 10-15 minute. Între timp, pregătiți al doilea strat de prăjitură! Puneți într-un bol conținutul unei cutii de mascarpone (sau mai multe, în funcție de cât vreți să vă iasă), adăugați esențe (pot fi clasicele rom și vanilie) și niște zahăr vanilat și amestecați bine.

În cazul în care vreți deasupra mere trase la tigaie, cum am făcut eu, începeți cu merele! Le spălați, le tăiați bucățele, le puneți într-o tigaie cu unt și ulei, adăugați zahăr, zeamă de lămâie și esențe și lăsați pe foc, amestecând din când în când, până când ajung la forma pe care v-o doriți.

La final, montați prăjitura: puneți un strat de aluat din biscuiți, adăugați un strat de cremă de mascarpone și deasupra turnați fructele.

Banana Hug

(Prăjitură cu banane și afine)

V-a zis fiică-mea că mie îmi plac bananele, da? Noah, atunci hai să vedem ce facem cu ele, mai ales atunci când se înnegresc, se înmoaie și nu prea mai pot fi consumate ca atare. Evident, le punem în prăjituri! Iată ce am făcut eu!

Am mărunțit niște banane, am adăugat lapte, 2 ouă bătute separat, un pic de ulei, făină, esențe și praf de copt, am amestecat totul bine, am aruncat deasupra câteva afine și am dat totul la cuptor, timp de o oră (depinde de temperatură, de cuptor, de program, de cantitate, deci aveți grijă să verificați situația după 30 de minute).

Când e gata, după ce o scoateți din tavă și o tăiați, o puteți mânca fie așa, la cafea sau la un pahar cu lapte, fie în diferite forme: tăiați felia în două și puneți între ele niște cremă de ciocolată, turnați deasupra niște frișcă sau le mâncați cu o mână de fructe alături.

BudyLay

(Prăjitură cu biscuiți și budincă)

Prăjitura asta am început să o fac în tinerețea mea, când au apărut budincile la plic și mi se părea o mega-chestie. Am publicat-o prima dată acum zece ani, iar de atunci, o tot fac în diferite variante, dar baza sună cam așa! Luați o tavă și așezați un pat de biscuiți simpli întregi, așa, unul lângă altul. Înmuiați biscuiții direct în tavă, cu lapte fierbinte. Eu folosesc o lingură, ca să nu torn prea mult lapte într-un loc, din greșeală. Separat, preparați o budincă la plic, apoi răsturnați budinca fierbinte peste biscuiți. Adăugați un nou strat de biscuiți și îi înmuiați, la fel, cu lapte fierbinte. Deasupra puteți pune ce vreți voi: încă un strat de budincă (din aceeași sau alta), frișcă, ciocolată topită, fructe… cerul este limita!

Lil` Muf

(Brioșe cu fulgi de ovăz și fructe)

Fiți atenți aici, pentru că s-ar putea să termin înainte să vă dați seama, atât de simplă și de rapidă e rețeta asta. Luați niște banane coapte, le pasați, adăugați fulgi de ovăz, o lingură de miere de albine și amestecați totul bine. Turnați conținutul în forme de brioșe, presărați eventual deasupra niște afine și dați totul la cuptor, aproximativ 20-30 de minute.

Da, am terminat! V-am zis eu!

Dream on

(Gutui la cuptor)

Nu știu despre voi, dar eu ador gutuile. Mai aveam două gutui în sertarul cu fructe și am zis că nu le mai pot lăsa să stea acolo, dar nici nu aveam de gând să le mănânc tot așa, crude. Așa că am pus niște nucă și niște stafide la înmuiat în apă cu esență de rom, apoi m-am apucat de gutui. Le-am spălat, le-am tăiat în două și le-am curățat mijlocul. Le-am uns cu unt, am presărat pe ele un pic de zahăr și le-am dat la cuptor. Când s-au înmuiat un pic, le-am scos cât să le umplu cu nucile și stafidele deja înmuiate, am turnat deasupra și niște miere de albine și le-am mai băgat o tură la cuptor.

Când au fost gata, le-am pus pe o farfurie și le-am mâncat cu înghețată de nuci și caramel. Nu vreți să știți cât de bune sunt!

PS: Dacă nu aveți gutui, merge și cu mere!

Ballmaniacs

(Bile din aluat de biscuiți)

Mai țineți minte aluatul din biscuiți de mai sus? Ei, în loc să îl folosim ca bază de prăjitură, facem din el… bile. Și aici fac mai multe variante, în funcție de ce am prin casă și ce anume am chef să mănânc. Le puteți tăvăli prin fulgi de nucă de cocos, prin ciocolată topită, prin bomboane colorate. Le puteți umple cu o alună, o nucă, o stafidă, o bucățică de rahat.

Kidilish

(Griș cu lapte)

Adooor grișul! Și când am chef de puțin griș, pun repede niște lapte la fiert, când se încălzește pun zahăr și când începe să fiarbă adaug grișul și amestec bine totul. Îl puteți mânca așa, pur și simplu, puteți să îi adăugați dulceață sau gem sau îl puteți pune chiar ca strat într-o prăjitură cu griș și cremă la alegere.

Sau cum face mama, prăjitură cu griș și mere. Pune într-o tavă un amestec de făină, griș și zahăr în cantități egale, adaugă un strat de mere trase la tigaie, mai pune un strat de amestec din făină, zahăr și griș, toarnă peste lapte fierbinte (aceeași cantitate ca la făină, griș, zahăr) și dă totul la cuptor. Credeți-mă, e foarte-foarte bună!

Fluffies

(Clătite)

Cum să nu trec aici și clasicele clătite? Bateți două ouă bine, adăugați lapte și amestecați bine din nou. Eu bag un pic mixerul, pentru că face aluatul mai pufos. După lapte, urmează uleiul, esențele, praful de sare și, bineînțeles, făina. Amestecați totul bine și lăsați aluatul să se odihnească. Încălziți o tigaie și puneți cu un polonic compoziția de aluat, astfel încât să se întindă într-un strat subțire pe toată suprafața tigăii. Lăsați un pic să se coacă, apoi le întoarceți pe partea cealaltă și tot așa.

La capitolul umplutură de clătite… aici chiar că cerul este limita! Dulceață, gem, miere de albine, cremă de ciocolată, unt de arahide, budincă, brânzeturi, verdețuri și orice vă mai trece prin cap și vă place.

Ca să nu mai zic că puteți face un blat de chec și de acolo puteți să vă jucați cu forme, cu creme, cu tot felul de combinații și idei. Așa că poftă bună să aveți și mult spor la idei creative! Eu aștept să îmi spuneți ce v-a făcut mai tare cu ochiul din lista mea și ce anume veți face!