Digital Parents Talks și școala de blogging

Sunt blogger de 12 ani. Însă, pe nișa de parenting, adică pe Blog de Părinți, scriu doar de patru ani. Mai exact de atunci de când am rămas însărcinată și am început, ca orice viitoare mamă, să mă documentez despre ce avea să mi se întâmple în noua viață. După ce am născut, am început să scriu și pe Totul despre Mame, dar și să caut comunități faine de părinți, în care să schimb o vorbă inteligentă, fără să am parte de discuțiile pe care sigur le știți toți de pe unele grupuri de Facebook pentru mame.

Așa am dat peste Digital Parents Talks, un concept implementat de Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, de la Parenting PR. Este, practic, o comunitate de aproape 400 de bloggeri părinți din toată țara, care chiar se ajută reciproc, care învață despre blogging și parenting de la diverși specialiști și care intră în contact cu brandurile interesate să se promoveze. Este grupul în care chiar am simțit ideea de comunitate și de implicare, semn că fetele fac o treabă foarte bună acolo.

La București, se întâlnesc cel puțin o dată pe lună în ceea ce Ana și Lavinia au numit foarte fain „Școala de blogging pentru părinți”. Au avut teme de mare interes până acum, printre care: Instrumente de Marketing în Blogging, Hateri și crize de imagine, Storytelling și Creative Writing, Monetizarea blogului, Cum construim comunități online, Google Analytics sau Social Media.

Digital Talks Iași – prima ediție

Cum nu apuc să merg la București atât de des pe cât mi-aș dori, pentru a bifa atâtea evenimente faine și pentru a mă întâlni cu toți oamenii de acolo, am zis să le chem pe fete la Iași și să facem și aici o ediție Digital Parents Talks. Noi facem la Iași evenimente cu bloggerii de multă vreme, însă suntem tot timpul deschiși la noi concepte și la noi oameni, mai ales că este tot timpul de lucrat la ceea ce se numește comunitate locală. Și ca să nu limităm accesul doar bloggerilor părinți, am numit evenimentul de la Iași Digital Talks Iași și l-am conceput pentru bloggerii din zona Moldovei care vor să socializeze și să învețe mai multe despre blogging. Deh, toată viața înveți despre orice, mai ales despre online, când ești blogger, iar întâlnirile din offline sunt esențiale în dezvoltarea oricărui blogger, indiferent de etapa în care este.

Și uite așa, pe 24 iunie, a avut loc prima ediție Digital Talks din Moldova. Am organizat-o la prietenii noștri de la Hotel Bellaria, acolo unde, de altfel, au stat și fetele în respectivul weekend. Deh, trebuiau să aibă timp să viziteze și frumosul nostru oraș, nu? Și pe bună dreptate s-au îndrăgostit de el și au zis că mai vin. Eu sper că s-au îndrăgostit și de bloggerii ieșeni, nu doar de oraș în sine și că vom mai face multe proiecte faine împreună.

Digital Talks Iași a fost structurat în două părți:

  1. Ana Nicolescu: Care este scopul pentru care scriem public pe blog?; Cine sunt eu în mediul online și cum îmi construiesc brandul online?; Cum îmi creez o identitate vizuală corectă?; Cum mă diferențiez de ceilalți bloggeri și ce nevoi acopăr în piață?; Cum îmi câștig încrederea cititorilor și a brandurilor?; Ce este o comunitate online și unde mă poziționez eu față de această comunitate?; Care este diferența între comunitate și trib?; Care este diferența între comunitatea de bloggeri și comunitatea de cititori?; Cum asigură comunitatea monetizarea blogurilor?; De ce trebuie să înțeleagă blogerii că nu sunt concurenți și că trebuie să creeze o comunitate puternică, pentru că fiecare blogger este unic?; Cum și când scriu?; Ce stârnește emoție în articolele de pe blog?; Care sunt principalele valori pe care trebuie să le respecte un blogger?; Cum a început Ana să facă blogging și care au fost etapele care au ajutat-o concret să crească?; Cum se promovează acum? (Ana a menționat că dacă ar lua-o acum de la capăt, ar pune mai mult accent pe promovare și mai puțin pe scrisul efectiv); Ce câștigă din blogging?; Ce fac și ce pot face bloggerii pentru branduri? („Bloggerii creează conversații despre brand și acțiunile brandului. Ei sunt o primă sursă relevantă de feedback. Bloggerii pot fi avocați ai brandului și aici părerea lor e mai importantă decât brandul în sine” – Victoria Donos, PR Secom); Ce să nu faci în blogging?;
  2. Lavinia Pavel: Care sunt obiectivele unui articol?; Care sunt pașii efectivi în redactarea unui articol?; De ce sunt cercetarea și documentarea pași esențiali în scrierea unui articol?; De ce trebuie să măsor impactul articolelor de pe blog?; Cu ce te ajută SEO în blogging?; Cum folosești Google Keyword Planner?; Cum folosești Google Analytics?; Care sunt principiile după care funcționează Google și cum îți vede el blogul?; Care este diferența între SEO On Page și SEO Off Page?; Cum setăm un Meta Title corect?; Cum scriem efectiv un articol din punct de vedere SEO?; Care sunt pluginurile utile în blogging?; Cum funcționează Facebook?; Cum poți folosi corect Facebook în beneficiul tău și al blogului tău?; Care sunt tipurile de conținut pe paginile de Facebook?; Care este strategia corectă pe Facebook?.

Când s-a terminat workshopul, după câteva ore bune de prezentări, informații și discuții plăcute, mi-am dat seama că mai vreau, indiferent de cât eram de obosită la acel moment. Mai vreau să vină fetele și brandurile aici, mai vreau să organizăm mai multe campanii și evenimente cu bloggerii ieșeni, mai vreau să creștem comunitatea locală de bloggeri în direcția cea bună. E nevoie de muncă, de implicare, de dorință, de deschidere, de cooperare din partea TUTUROR.

Până la următoarele evenimente, eu țin să le mulțumesc foarte mult Anei Nicolescu și Laviniei Pavel pentru această primă ediție Digital Parents Talks la Iași, partenerilor evenimentului – Skin Novels, Centrul Comercial Auchan și Hotel Bellaria, fotografei Irina Mocanu de la Fotograf Irina Mocanu Studio, dar, mai ales, celorlalți bloggeri locali prezenți (în ordine alfabetică): Adelina Bohan, Aida Szekely, Alexandra Alistar, Alexandra Arva, Alexandra Bohan, Alexandra Huțupașu, Alice Ciobanu, Anamaria Ghiban, Anda Pintilie, Andreea Chirilă, Bianca Ionel, Carmen Păun, Claudia Vasilache, Constanța Pravăț, Diana Cătănoaia, Diana Lovin, Diana Mihalcea, Ionela Bărbuță, Iulia Cruț, Traian Vasilache, Victor Cojocaru.

Mai multe fotografii de la eveniment, găsiți aici.

Foto: Irina Mocanu Studio