Pentru că unii oameni mi-au cerut și textul discursului meu de la lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis la președinție, îl pun aici pentru toți cei interesați:

Bună ziua,

Mă bucur să văd într-un singur loc un număr atât de mare de români veniți de bună voie. Acest lucru îmi dă speranță că mai avem o șansă la acea stare de normalitate pe care ne-o dorim. Că efortul meu de a veni de la Iași astăzi nu este în zadar. Pentru că tot speranță mi-a dat și fiica mea. Sunt mama unei fetițe de aproape 4 luni și ea este motivul pentru care într-o zi am decis că e momentul să iau atitudine și să contribui la schimbare. O schimbare pentru ea, pentru mine, pentru toți românii sătui de culoarea roșie a corupției și a cenzurii.

Așa că am scris o scrisoare omului care apare în 9 din 10 știri într-o zi, toate prezentându-i gafele și monstruozitățile la care supune poporul român. Da, i-am scris lui Victor Ponta o scrisoare pe care am publicat-o online pe Belva.ro, un blog colectiv de femei. Am intitulat-o ”Ordonanța de Urgență a Poporului”. M-am gândit că dacă tot e obișnuit premierul să emită o ordonanță la trei zile, măcar să vorbesc pe limba lui. Am pus în ea toate nemulțumirile mele de mamă, de blogger, de antreprenor, de femeie, de cetățean român. Am încurajat în sfârșitul scrisorii toți românii de pretutindeni să aibă curajul de a deschide gura, de a-și spune nemulțumirile și de a-i scrie lui Ponta câteva rânduri.

Scrisoarea a ajuns imediat virală în online, fiind preluată de oamenii din online, de organizațiile neguvernamentale, de partidele de opoziție, de bloggeri și de presă. Bineînțeles, de presa necenzurată de guvernul Ponta. Am primit sute de mesaje de susținere de la oameni care s-au regăsit în nemulțumirile mele din scrisoare și care au conștientizat atunci că avem acest drept de a ne spune liber opiniile și că împreună chiar putem mișca lucrurile în direcția corectă.

Acesta este și motivul pentru care mă aflu astăzi aici. Scrisoarea mea a ajuns la conducerea PNL, care m-a invitat acum câteva zile la acest eveniment pentru a-mi susține cauza și pentru a vă transmite direct mesajul inițiativei mele: ”Mergeți la vot și votați liber!”. Trebuie să le demonstrăm străinilor, dar mai ales trebuie să ne demonstrăm nouă că suntem un popor care poate gândi singur și mai ales care poate gândi corect. Că suntem un popor cu o coloană vertebrală, care nu se înjosește la un litru de ulei, la 100 lei sau la un tricou roșu. Că suntem un popor care știe să ia atitudine, nu să stea pe margine și să mănânce pop-corn.

Nu vreau ca fiica mea să recite la grădiniță sau la școală ”Odă tovărașului”. Nu vreau ca fiica mea să creadă că învățământul înseamnă a copia pentru a lua o notă mare sau o diplomă. Nu vreau ca fiica mea să asocieze credința în Dumnezeu cu aur, bani și mașini scumpe. Nu vreau ca fiica mea să nu își poată exprima liber opiniile din cauza cenzurii puse de un om care s-a trezit deodată cu puterea în mâini. Nu vreau ca fiica mea să trăiască într-o țară în care motivele pentru care este ales președintele sunt puerile și fără fond, bazate pe manipularea maselor. Am vorbit cu oameni care mi-au spus că îl vor vota la prezidențiale pe actualul premier. Când i-am întrebat care este motivul, am primit următoarele răspunsuri: ”E tânăr și frumos” (fiecare cu gusturile lui), ”Ne dă tricouri moca”, ”Așa ne-a zis preotul”, ”Așa ne-a zis primarul”, ”A promis că ne dă de toate”, ”Așa a zis la Antenă”. Toți acești oameni cu care am vorbit și care mi-au dezvăluit că vor vota cu actualul premier nu au fost în stare să îmi spună măcar o măsură sau o direcție propusă de Victor Ponta în calitate de candidat la președinție. Acești oameni vor duce țara la un grav nivel de involuție, doar ca să-și completeze garderoba cu un tricou roșu. Doar pentru că sunt foarte ușor de manipulat, iar cei de la putere profită din plin de acest lucru.

Cred că prea mulți oameni au murit în `89 și prea mulți oameni s-au zbătut până astăzi tocmai ca noi să scăpăm de ororile comunismului și de lipsa democrației. Și ce fac unii români acum? Își bat joc de toate eforturile și de toate sacrificiile unor oameni curajoși, care au avut tăria să se revolte împotriva conducătorilor pentru libertatea lor. Împreună putem lupta împotriva acestei categorii de oameni. Mai mult decât atât, împreună putem învinge corupția, dezinformarea și lipsa de bun simț. Trebuie să ieșim din mediile în care stăm de obicei. Trebuie să ajungem fiecare dintre noi la cât mai mulți români cu drept de vot și trebuie să îi informăm corect despre alegerile prezidențiale. Trebuie să impulsionăm românii să iasă la vot și să voteze liber. Trebuie să le dăm speranță românilor, noi cei care încă o mai avem și încă mai credem că se poate.

Domnule Klaus Iohannis, nu vă voi recita ode. Sunt sigură că nici dumneavoastră nu vă doriți asta, mai ales că ați fost întotdeauna un om al faptelor și nu al vorbelor. Am încredere în competențele dumneavoastră și am convingerea că sunteți nu doar omul care va rupe blestemul ”Escu”, ci și președintele care va aduce România pe calea cea dreaptă.

Toți cei care sunteți de dreapta și care vă doriți o țară prosperă, fie că ați venit astăzi aici, fie că ne urmăriți de acasă, vă spun doar atât: sunteți un electorat mult prea inteligent pentru a vă spune cineva cu cine să votați. Știți și singuri că a venit momentul pentru acea schimbare de care România are atât de mare nevoie. A venit momentul să ne unim forțele și să le arătăm celor de la guvernare că adevărata putere nu stă în manipularea poporului, ci în eliberarea lui. Adevărata putere stă de fapt în mâinile noastre, ale românilor cu simț civic și atitudine. Ale românilor care gândesc liber și își cunosc drepturile. Ale românilor care au curajul de a spune ce gândesc și de a face orice le stă în putință pentru a produce schimbarea. România merită ceva mai bun! Noi merităm mai mult!

Ne dorim o țară europeană din toate punctele de vedere. Și o vom avea! Dacă fiecare dintre noi devine un ambasador al simțului civic, al bunului simț și al dreptății. Mergeți la vot și votați liber!

Mulțumesc!

Foto: copywriterpro.co.uk