Google … un instrument utilizat zilnic de majoritatea oamenilor care folosesc internetul. Utilizat atât de mult încât a devenit un fenomen de care suntem extrem de dependenți. Expresii de genul ”Caută pe Google”, ”Google me” sau ”Google it” au devenit deja cuvinte uzuale, folosite în mod special de tineri.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă aflați într-o discuție și în momentul în care sunteți întrebat de mai multe detalii să trimiteți interlocutorul spre Google? Sau să fiți trimiși voi spre Google. Am văzut oameni care scriau pe Google numele firmei la care lucrau pentru ca mai apoi să intre pe el de pe motorul de căutare. Am văzut oameni care nu știau foarte bine linkul site-ului propriu și fără o carte de vizită în mână te trimiteau să cauți pe Google despre afacerea lor.

Companiile se bat să ajungă pe prima pagină la căutarea pe Google după domeniul lor de activitate, freelancerii nu se lasă mai prejos, iar oamenii care caută pe net consideră că rezultatele de pe pagina a doua nu reprezintă cea mai bună soluție pentru ei.

Conform unui studiu GfK, peste 60% dintre români își petrec timpul pe net făcând căutări pe Google, mult mai puțini corespondând prin e-mail sau citind știri și articole de specialitate. Și până la urmă, stai și te întrebi: ce caută oamenii aștia? Orice. Numărul de locuitori dintr-o țară, vremea din week-end, noi apariții de cărți și filme, informații despre vedete, muzică, job-uri etc. Pentru că acesta este mitul: pe Google poți afla orice.

Până și angajatorii caută informații despre candidați și angajați pe Google. Și conform unui studiu Microsoft, peste 70% dintre angajatori nu au mai angajat pe cineva după informațiile furnizate de Google. Și asta pentru că Google indexează toate informațiile publice de pe net. O fotografie publică în care ești beat sau dezbrăcat, o discuție cu multe înjurături, un articol cu multe greșeli de limbă … toate sunt identificate de Google și relatate mai departe.

Tatăl meu voia de ziua lui un DEX nou, deoarece cel pe care îl avea era destul de vechi. Foarte mirată, l-am întrebat de ce are nevoie de o carte de câteva milioane când toate informațiile de acolo sunt gratuite pe net. Pur și simplu scrii ”DEX online” pe Google și … gata. După ce mi-a atras atenția a ceea ce tocmai afirmasem, într-un stil specific, mi-am dat seama cât de dependenți de internet am devenit și mai ales cât de comozi. Preferăm să căutăm toate informațiile pe Google decât să mergem la o carte sau decât să purtăm o discuție cu cineva.

Măcar de ar ști toți cum să caute pe Google, însă din păcate pentru foarte mulți oameni Google reprezintă un mare și mistic Oracol pe care îl poți întreba orice.

Până ce se mai trezesc unii și înțeleg cum merge treaba cu motoarele de căutare, Google rămâne de ani de zile cel mai puternic și mai utilizat brand din lume, achiziționând alți titani din online, printre care și YouTube.

Sursa foto: Creturemus