Aseară, la finalul zilei, eram destul de obosită. Avusesem o zi plină de treabă, Rebeca fusese preponderent mârâită, lansasesm anunțul despre Kooperativa 2.0 la Iași, cu o seară înainte plânsesem la o carte, așa că acum aveam chef de o carte care să mă binedispună, să mă facă să râd în hohote. Tocmai primisem de la Libris cartea lui Marian Godină, Flash-uri din sens opus. Îi citisem dinainte textele online și eram conștientă de ”revoluția” pe care avea să o pornească în istoria Poliției Române, așa că de abia așteptam să citesc cartea, iar seara trecută părea momentul prielnic pentru asta.
Cu fiecare pagină pe care o citeam descopeream un om de care îmi plăcea din ce în ce mai mult. Pe lângă polițistul cu un simț al umorului extrem de dezvoltat, am descoperit bărbatul sensibil, polițistul corect, omul care nu uită să fie, înainte de toate, OM. Dacă am râs? În hohote! Însă, cartea nu e menită doar să provoace crize de râs, ci și să aducă în prim-plan o realitate crudă a sistemului românesc. Știu prea bine ce înseamnă să te lupți singur cu sistemul, când alții tac de frică, de nesimțire, de nepotism. Așa că l-am înțeles și l-am apreciat pe Marian Godină la fiecare împotrivire în fața neregulilor din Poliția Română.
În fiecare capitol al cărții, pe lângă umor, ai parte din plin de lecții de viață și de aspecte neștiute care țin de principiile lui Marian Godină. Cel mai ușor la inimă mi-a ajuns capitolul ”Preteni”, unde Marian explică de ce nu le dă amendă șoferilor auto care au copii în mașină și de ce este important ca toți copiii, de la cea mai mică vârstă, să știe că pot avea încredere în polițiști. Și trebuie să recunosc că am vărsat și aseară o lacrimă, mai ales la capitolul ”Iubire, drame, tragedii”, când Marian face o paralelă între superficialitatea iubitei sale și greutatea lui ca polițist de a spune unei bătrânici că soțul său, cu care a trăit mai bine de 60 de ani, a avut un accident și a murit.
Pe lângă umorul pur și simplu adorabil, îmi place stilul direct al lui Marian Godină și lipsa oricărei fărâme de teamă în a expune cu lux de amănunte corupția și neregulile din sistem. Știm toți de miturile despre polițiști, despre corupția din sistem, despre gândirea învechită a ”personajelor cu funcție înaltă”. Ca în orice sistem, acești oameni există. Însă, mă bucur că vin din urmă oameni ca Marian Godină, care combat toate aceste nereguli, care fac lucrurile corect și care nu uită, așa cum spuneam mai sus, să fie, înainte de toate, OM.
Cartea Flash-uri din sens opus este, cu siguranță, un pas înainte în ceea ce privește percepția cetățenilor asupra Poliției Române și, fără doar și poate, este un moment marcant în istoria sistemului românesc. V-o recomand din toată inima, atât pentru o porție bună de râs, cât și pentru conștientizarea anumitor aspecte personale și profesionale. Pe scurt, ca să folosesc chiar celebra expresie a lui Marian Godină, e ”bun tare”!
Foto: stirileprotv.ro
sa stii ca ma gandeam de ceva timp sa o cumpar! M-ai convins! Merci!
E primul polițist care a scos o carte cu atât de mult succes. E deja în istorie, deci e musai să existe în bibliotecile noastre 🙂