Am tot ezitat până acum să îi citesc Rebecăi din cărți mai voluminoase, recomandate unei vârste mai mari decât a ei. Nu am vrut să vadă în cărți ceva copleșitor sau plictisitor. Așa că i-am citit încă de când era bebe (bine, i-am citit și când era în burtă), cărți potrivite fiecărei etape de vârstă. Până acum, seara, îi citeam 2-3 cărți cu povești mai mici, adică de vreo 10-20 de pagini, cu multe ilustrații.

Am avut răbdare și am așteptat cuminte până să îi citesc o carte mai mare. Iar timpul a venit, pentru că zilele astea, tot uitându-mă în bibliotecă să văd ce să îi mai citesc, am văzut cărțile de la Polirom Junior, care așteptau și ele la fel de cuminți pe raft să fie explorate. I le-am arătat pe cele recomandate pentru vârsta de 6 ani (cât urmează să împlinească Rebeca peste o lună jumătate) și am întrebat-o ce părere are dacă am trece la următorul nivel de lectură. A fost foarte entuziasmată, a acceptat imediat și și-a ales ca primă aventură cartea Prăjituri în spațiu, scrisă de Philip Reeve și Sarah McIntyre.

Mă gândeam că va renunța după doar câteva pagini, nefiind obișnuită cu un asemenea volum. Dar a ascultat atentă până pe la pagina… 100, când în sfârșit a adormit. Iar în următoarele seri am citit tot din ea și am terminat toate cele 200 și ceva de pagini. Am întrebat-o a doua zi cum i s-a părut cartea și a zis „Mi-a plăcut la nebunie! Cine a scris-o, ar trebui să nu regrete nimic, pentru că a făcut o treabă excelentă!”.

Și pe bună dreptate, pentru că m-a prins și pe mine cartea asta și parcă îmi venea să o țin pe Rebeca trează, ca să aflu ce se mai întâmplă în ea. Acțiunea o are în centrul poveștii pe Astra, o fetiță care se urcă pe o navă, împreună cu mama, tatăl, fratele ei mai mic și mulți ani pământeni, care pornesc împreună într-o călătorie de… 199 de ani. Destinația: Nova Mundi, o planetă ce avea să fie populată de pământeni.

Toți călătorii ar fi trebuit să stea într-o capsulă și să doarmă pe toată perioada călătoriei, însă lucrurile se schimbă complet când Astra își comandă înainte de somn Prăjitura Supremă și dă naștere unor adevărate aventuri, care te țin cu sufletul la gură. Rând pe rând, apar tot felul de personaje, de la prăjituri ucigașe până la roboți și creaturi, care mai de care mai creative, mai ciudate, mai interesante. Și împreună fac acțiunea cărții una extrem de savuroasă, care va plăcea și copiilor, și vouă, deopotrivă.

Noi o vom ține minte mereu ca fiind nu doar o carte extrem de bună, ci și prima carte de peste 200 de pagini citită Rebecăi. O găsiți direct pe site la Editura Polirom sau pe principalele site-uri de carte din România: Libris, Cărturești, Cartepedia.

Spor la citit și la explorat noi aventuri în spațiu!