Citisem recent pe un blog o povestire despre diferența între faptul că noi, româncele, ne facem foarte multe ecografii și morfologii fetale, pe când femeile însărcinate din Norvegia nu fac acest lucru. Explicația lor mi s-a părut simpatică și de admirat. Însă, la noi, e destul de dificil să accepți așa ceva, mai ales că am fost obișnuite în stilul nostru, adică să facem toate ecografiile. Ei bine, ele spun că nu are nici un rost să faci ecografiile astea, pentru că oricum ar fi, e copilul tău și trebuie să duci sarcina până la capăt, să-l naști așa cum e și să îl iubești necondiționat, indiferent dacă ar suferi de vreo boală sau vreo malformație.

Pe de o parte, au dreptate! E clar că îți iubești copilul necondiționat și că îl accepți așa cum e, indiferent de ce înseamnă asta. Însă, îmi aduc aminte de perioada când eram eu însărcinată și de abia așteptam să treacă luna ca să merg la un nou control și să mă asigur că totul e bine. Practic, toate acele confirmări ale medicului că bebe e bine îmi dădeau o stare de bine, de confort și de liniște, stări pe care i le transmiteam inevitabil și copilului meu. De exemplu, îmi aduc aminte că în cadrul unei morfologii fetale medicul mi-a spus că lichidul amniotic e un pic sub limită și că ar trebui să beau mai multă apă. Și să fi văzut câți litri de apă am băgat zilnic de când am aflat! Și mă gândesc cum ar fi fost, dacă nu aș fi știut!

Este evident că, în calitate de popor român, am trăit cu gândirea de a fi sănătoși și de a avea copii sănătoși, de parcă ar fi fost ceva rușinos sau oribil să fi suferit de vreo boală. Deh, popor competitiv! De la țară și până la oraș, de la săraci și până la bogați, toți ne dorim să avem copii sănătoși. Motivele sunt diferite: să nu sufere copilul că nu poate fi așa cum sunt ceilalți copii, să nu suferim noi văzându-ne copilul chinuit, să nu râdă lumea de noi că nu suntem în stare să facem copii sănătoși și câte și mai câte.

Mai mult decât atât, noi, cele care am bifat toate ecografiile și toate controalele medicale pe perioada sarcinii ridicăm din sprânceană și ne minunăm de femeile care nu merg deloc la medic cât sunt însărcinate. Sincer, nu știu dacă acolo e vorba de lejeritatea de a-ți accepta condiția, așa cum e în țările nordice, sau o fi vorba de altceva

Oricum ar fi, până la urmă cred că e important să faci aceste ecografii. Numai gândul că știi ce se întâmplă înăuntrul tău te calmează și îți dă încredere în tine. La fel cum îți dă faptul că intri pe site-ul unui centru medical și afli toate informațiile de care ai nevoie să te simți informată, pregătită și încrezătoare!

Voi le-ați făcut?

Foto: thedailybeast.com