Simina Taraboanta este Manager la Versus Project Brasov, Presedinte al Asociatiei AtelieR si mamica unui baietel tare simpatic de 2 anisori, pe nume Luca. Simina a fost de acord sa ne impartaseasca din experientele traite de ea ca mama, asadar va invit sa savurati interviul pe care i l-am luat saptamana trecuta:
1. Cum ti-a influentat Luca munca, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere?
Intr-adevar, Luca mi-a influentat munca inca din timpul sarcinii. La inceput pentru ca nu puteam sa lucrez de rau, apoi cand era burta maricica lumea se inveselea brusc cand ma vedea si totul devenea mai usor. Dupa venirea lui pe lume am reinceput sa lucrez imediat, am simtit nevoia sa fac asta si sa nu imi schimb viata si stilul de viata fundamental odata cu venirea copilului, desi am simtit ca unele persoane din jurul meu au considerat ca odata ce am devenit mama nu se mai pot baza pe mine ca pana atunci, ca nu ma pot concentra la altceva decat la copil. Asadar, s-a schimbat si relatia profesionala cu unii dintre cei cu care lucrez. Ma simt mult mai motivata si mai organizata in tot ceea ce fac de cand sunt mama.
2. Care au fost cele mai dificile momente de cand ai ramas insarcinata si pana acum si cum ai trecut peste ele?
Cele mai dificile momente au fost cele de dupa nastere. Depresia post natala nu iarta pe nimeni. Insa depinde doar de noi, mamele, sa trecem peste. Primul pas este sa ne dorim asta si sa acceptam ajutorul.
3. Ce schimbari au intrervenit in viata de cuplu odata cu aparitia lui Luca si ce faci pentru a mentine flacara vie?
Schimbarile ne fac mai puternici. Atata vreme cat ne asumam noul rol, ne asumam si schimbarile. Nu am ales intre a fi mama si a fi sotie, am ales sa imi asum ambele roluri si mai ales, sa nu le confund. Sa nu uitam ca cel mai important organ sexual al omului e creierul… deci e simplu sa pastrezi flacara vie.
4. Au existat mituri pe care le-ai auzit inainte sa ramai insarcinata si pe care le-ai demontat? Care au fost acestea?
Oooo da! Au existat, exista si vor exista mereu! Am o lista intreaga, norocul meu insa e ca nu cred in mituri, ci in fapte. Sa dau cateva exemple: – daca ai greturi mari in sarcina, e fata…. avut greturi multe si mari, vomitat in fiecare noapte intre orele 1 – 6 dimineata pana la 13 saptamani – rezultat baiat – daca se naste seara va sta treaz noapte si va dormi ziua …. nascut la ora 21, dormit cu spor noptile – sarcina iti strica dantura… nici vorba, a ramas intacta – daca ai arsuri inseamna ca-i creste parul… la mine arsurile au fost primul semn ca-s insarcinata si am avut zilnic, pana am nascut. Si nu, nu am nascut vreun marocan – fetele se nasc mai repede decat baietii… al meu baiat si-a dorit prima intrevedere cu mine la 38 de saptamani – pune-i copilului rosu la mana ca altfel va fi deochiat…. nu i-am pus niciodata – daca-i botezat repede se linisteste…. da, se linisteste dupa baita de botez ca dupa orice baie, apoi isi revine la forma initiala – daca nu-i infasat de mic va avea picioarele strambe… n-are nicio legatura una cu alta – copilul trebuie infofolit bine mereu ca asa nu raceste… infofoleste-te tu, vezi cum te simti – cu cat il tii in brate mai mult, cu atat va fi mai alintat…. si, care-i problema? Fix de aia l-am facut! 🙂 – ”da-i si lui ca pofteste”… nu poate pofti ceva ce nici nu stie ce e, se uita din curiozitate la miscarile pe care le facem noi Vai cate sunt!! Gata, ma opresc desi mai sunt muuuuulte. Important e sa iti aloci timp ca sa-ti cunosti copilul si nevoile lui. Sa ai incredere in el si in capacitatea lui de a invata si cel mai important: copilul nu s-a nascut ca sa ne enerveze pe noi, parintii lui. Nu e nici ”santajist” si nici nu manipuleaza pe nimeni. Competenta de a manipula se invata, nu ne nastem cu ea. Copilul este un om, merita sa fie tratat de la egal la egal, nu dupa principiul ”e mic si nu stie”.
5. Care sunt valorile pe care i le transmiti copilului tau si cum reactioneaza la ele?
In primul rand respectul pentru familie. Iubirea neconditionata. Toleranta si acceptarea. Increderea. Sinceritatea. Reactiile lui sunt cele care imi transmit ce anume are el nevoie sa invete in continuare. Asa ca invatam amandoi.
Comenteaza