De când mă știu tot aud în stânga și-n dreapta acele două cuvinte care sunt prezente pe buzele majorității oamenilor: siguranță și stabilitate. Și nu doar că-s prezente pe buzele lor, ci sunt adânc înfipte în inimile lor și în principiile lor de viață. Oameni care își doresc obsesiv siguranță și stabilitate pe orice plan, care cred că viața vine la pachet cu garanție și că odată ce obții ceva, e al tău pentru totdeauna.

De câte ori n-ai auzit și tu în jurul tău expresii ca „Angajează-te acolo, că e un loc de muncă stabil”? sau „Eu sunt în siguranță. Mie nu mi se poate întâmpla”. Dar ce înseamnă stabil? Ce înseamnă sigur? Ce înseamnă această liniște totală care te bagă adânc în zona ta de confort și nu te mai lasă să ieși de acolo? Iar când va trebui să ieși, pentru că… da, va trebui să ieși la un moment dat, te trezești că dai cu capul tare de perete. Și să vezi atunci șoc! Atunci e momentul când îți dai seama că nu există stabilitate și siguranță, că tot ce ai crezut până atunci se dărâmă într-o clipită și că trebuie să te adaptezi la schimbare. Și dacă nu ești pregătit să faci asta, îți va fi al naibii de greu.

„Experiența este un profesor dur, pentru că mai întâi îți dă testul și de abia apoi îți explică lecția”, Vernon Sanders Law

Gândește-te puțin! Ai jobul „sigur” pe care îl iubești, dar din cauza unor probleme în firmă, șeful e nevoit într-o zi să te concedieze. Ești în relația care te face fericit și în care crezi că vei fi „pentru tot restul vieții”, dar într-o zi partenerul îți spune că nu te mai iubește și că vrea altceva. Ai casa ta, pentru care ai trudit o viață, dar într-o zi ia foc și nu îți mai rămâne nimic. Ai familia pe care ți-ai dorit-o întotdeauna, dar un accident stupid ți-o ia de lângă tine. Ești sănătos și în putere, până când îți faci un set de analize și medicul îți dă acel diagnostic groaznic. Și ce faci atunci? Și nu-mi spune că ție nu ți se poate întâmpla! Viața mi-a demonstrat în nenumărate rânduri că suntem niște făpturi atât de mici în această lume mare și că orice se poate întâmpla oricui, în orice moment. Ești pregătit să faci față schimbărilor?

Viața nu e despre a căuta frenetic siguranța și stabilitatea. Viața e despre cât de repede te adaptezi la schimbare, cât de repede te ridici și cum te auto-motivezi pentru următoarea etapă din viața ta.

Și… nu! Nu există stabilitate și siguranță! Să fim serioși, până și acele lucruri numite „siguranțe electrice” se strică. Nu îți poate garanta nimeni că vei avea acel ceva și mâine. Oricât de sigur ar părea azi. Nici măcar tu! Pentru că viața nu depinde în totalitate de noi. Dar viața depinde de alegerea pe care o faci în aceste momente cruciale: te lași învins de „greutățile” vieții sau te adaptezi continuu la toate provocările ei? Tu ce alegi?