Doneaza speranta 1Astazi va voi vorbi despre o campanie care se lanseaza chiar azi si care mi-e tare draga. Nu numai pentru ca are un scop nobil, dar si pentru ca este realizata de oameni dragi mie, oameni cu suflet mare, cu entuziasm si bunatate. Este vorba de Campania „DONEAZA SPERANTA”, eveniment initiat de Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din Romania in parteneriat cu Centrele Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din tara!

De ce aceasta campanie? Pentru a creste numarul donatorilor de celule stem inregistrati in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem (de la 10.000, cat este in prezent, la 1 milion) si pentru a oferi o sansa reala la peste 90 la suta din pacientii diagnosticati cu leucemie din Romania.

In luna martie sunt programate caravane de promovare a donarii de celule stem hematopoietice si pentru inscrierea in Registrul National a Donatorilor de Celule Stem. O echipa medicala este pregatita sa se deplaseze la sediul institutiilor pentru actiuni de informare si prelevare a probelor de sange.

Adevaratii oameni vor sa se implice si sa-i ajute pe cei carora nu le-a mai ramas decat speranta. Donatorii voluntarii nu trebuie sa faca altceva decat sa se informeze, sa se adreseze centrelor din tara unde se fac testele de sange pentru a vedea daca sunt sanatosi si apoi sa ajute.

Doar impreuna suntem o forta. Impreuna Donam Speranta!

Ce sunt celulele stem?
Celulele stem hematopoietice stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism. Aceste celule se gasesc in maduva osoasa. Se pot recolta si la nastere din sangele cordonului ombilical.

Celulele stem hematopoietice se recolteaza de la adulti din sange periferic sau din maduva osoasa. Celulele stem hematopoietice sunt folosite in tratarea si vindecarea unor afectiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sangelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Cum devii donator de celule stem?
Conditii
• sa ai varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani (cei inscrisi in baza de date pot dona celule stem pana la 60 ani)
• sa ai peste 51 kg
• sa nu folosesti droguri
• sa nu suferi de afectiuni maligne
• sa nu ai boli infectioase care se pot transmite prin sange
• sa nu fi calatorit in Africa
• sa nu fii pensionat medical
• sa nu fii beneficiarul unui transplant

Cei care vor sa devina donatori trebuie sa sa adreseze unuia din cele 17 centre din tara unde se preleveaza probele de sange pentru a vedea daca sunt sanatosi şi daca pot intra in Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Apoi, vor completa, in prezenta medicului, formularul de consimtamant si un chestionar medical (conţine intrebari despre trecutul medical al voluntarului şi al parintilor). Apoi se recolteaza 15 ml sange. In cateva saptamani, voluntarul primeste rezultatele medicale si ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele si testele medicale sunt gratuite.

Persoanele din zona Moldovei care vor sa devina donatori voluntari pot accesa urmatoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iasi
Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iasi
Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
Asist. Oana Cretu: tel. 0743692505

Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie sa consulte lista cu celelalte 17 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice (poate fi gasita pe blog aici)

Visele au nevoie de o sansa la viata pentru a fi indeplinite. Si tu poti ajuta ca un vis sa devina realitate prin DONARE DE CELULE STEM! Ajuta un bolnav diagnosticat cu leucemie sa aiba o viata normala.
Informeaza-te si ajuta!
Impreuna suntem o FORTA! Impreuna DONAM SPERANTA!

Pagina de facebook a comunitatii – aici
Blogul comunitatii (aici gasiti informatii detaliate despre conditii, donare, centre, formulare)

cum-ma-inscriu-in-program2