Ne dorim copii talentați, dar uităm că nu în talent stă adevărata fericire. Ne dorim o carieră impresionantă pentru noi, dar uităm că succesul nu înseamnă doar talent. Da, ok, ai talent… dar ce faci cu el și cum îl cultivi… ei bine, astea sunt lucrurile care te diferențiază! Mai mult, îți dai seama că poți avea talent la orice, chiar și la acele lucruri la care te aștepți mai puțin. Trebuie doar să încerci, să perseverezi și să faci totul cu foarte multă pasiune. Hai să îți explic despre ce vorbesc!

Pe Angela Duckworth am auzit-o pentru prima oară într-un discurs TED și mi-a plăcut teribil punctul ei de vedere. Adusese în discuție un concept pe care l-a studiat în întreaga sa carieră și care îi va fi, cu siguranță, obiect de studiu pentru tot restul vieții. Despre ce este vorba? Ei bine, țineți minte acest cuvânt: grit! Ce este grit? Este puterea pasiunii și a perseverenței, diferența majoră care îi definește pe oamenii de succes, pe oamenii care reușesc ceea ce își propun să facă.

Grit este genul de carte pe care ar trebui să o citească… oricine! Pe bune, de la tineri cu visuri mărețe la oameni de afaceri cu idei extraordinare, de la părinți la profesori și tot așa. Grit este instrumentul care îți demonstrează că poți și tu. Grit este metoda care îți arată cum poți fi mai bun în fiecare zi. Grit este motivația de care ai nevoie să muți munții din loc.

Angela a crescut cu presiunea tatălui ei, care îi reamintea în fiecare zi că nu e vreun geniu, pe motiv că nu e destul de bună. În 2013, la 43 de ani, Angela a câștigat Premiul Mac Arthur, cunoscut la nivel internațional și ca „bursa geniilor”. A obținut o diplomă în neurobiologie când a absolvit la Universitatea Harvard, a urmat un master în neuroștiințe la Oxford și un doctorat în psihologie la Universitatea din Pennsylvania. A fost consilier pentru Casa Albă, Banca Mondială, echipe din NBA și NFL, dar și pentru președinți ai companiilor din topul Fortune. Este profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania și, totodată, fondator și director științific al Character Lab, un ONG care studiază prograsele din știința și practica dezvoltării caracterului la copii.

Dar nu vorbele tatălui său au adus-o pe Angela unde este astăzi, ci perseverența în ceea ce și-a propus să facă, pasiunea cu care a făcut-o și, evident, munca depusă cu atenție în fiecare zi. Iar cartea sa – Grit – este nu doar povestea propriei vieți, ci și rezultatele tuturor anilor de studiu și de cercetare. În Grit, Angela Duckworth îți va face cunoștință cu oameni care au factorul Grit, te va învăța cum să îți calculezi scorul Grit și, cel mai important, te va face să înțelegi care e atitudinea corectă atunci când îți propui cu adevărat să reușești.

Chiar dacă abundă în studii, cercetări și exemple, Grit este o carte extrem de plăcută și de motivantă, care va rămâne pe vecie ca punct de referință în cultura succesului, fie el profesional sau personal. Este acea carte de căpătâi pentru tinerii talentați care visează la o carieră de succes, pentru oamenii aflați deja în câmpul muncii care vor mai mult de la viață, pentru oamenii de afaceri care caută să se automotiveze și să își motiveze totodată angajații, pentru părinții și profesorii care vor să își învețe copiii să își dezvolte o atitudine gritty și să aibă cu adevărat succes, dincolo de talent.

Grit este cartea care ar trebui să fie în biblioteca fiecărui om cu visuri, dorințe și planuri mărețe! Așa că te întreb: Tu ai grit? Ei bine, nu-ți rămâne decât să îți iei cartea de pe Publica.ro și să afli!

Foto: lynda.com

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept