Zahir = ceva sau cineva cu care, odată ce am intrat în contact, ajunge să ne cotropească toate gândurile, până ce nu mai reușim să ne concentrăm asupra altui lucru.

Nu mai citisem de mult ceva de Paulo Coelho. Iar când mi-a căzut în mână Zahir, m-a atras foarte tare conceptul cărții și am spus DA unei noi întâlniri cu scriitorul brazilian. Și bine am făcut, pentru că, asemenea Zahirului, cartea te prinde și nu te lasă să o închizi până nu îi afli finalul.

Povestea este a unui scriitor parizian celebru, aflat la a treia căsătorie și mereu nemulțuit de relațiile sale cu femeile. Cea de-a treia soție, Esther, este cea care l-a determinat să aibă o carieră înfloritoare de mare scriitor și cea cu care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Însă, pe cât de mult trage Esther de soțul său pentru a-și transpune talentul în opere literare, pe atât de nefericită este alături de el. Îi iartă toate escapadele și modul în care o ignoră uneori, dar nu poate trece peste această stare de nefericire în căsnicie. Îi explică soțului său că își dorește să plece în alte țări, să practice jurnalismul pe frontul de război, să cunoască oameni și, mai ales, să cunoască Energia Iubirii. A ignorat-o și de această dată, mai mult din teamă să nu plece. Însă, într-o zi, Esther a dispărut, iar soțul său își dă seama că a plecat cu Mihail, bărbatul pe care îl cunoscuse recent și despre care tot vorbea cu mare admirație.

O caută înnebunit peste tot și, astfel, Esther devine Zahirul său. Își găsește o nouă iubită, Marie, o actriță celebră care duce o viață asemănătoare cu a lui și care face tot posibilul să îl ajute să treacă peste momentul disparției soției sale. Pleacă într-un pelerinaj și, departe de casă, într-o cu totul altă cultură, se regăsește pe sine și își dă seama că timp de atâția ani problema nu a fost la femeile cu care el trăia, ci chiar la el. Se împacă cu sine și își găsește dragostea interioară, de unde vine și inspirația pentru o nouă carte scrisă pentru Esther.

Aflat la evenimentul de lansare a cărții sale, scriitorul nostru îl întâlnește pe Mihail, care îi spune că știe unde este Esther, dar că nu crede că este pregătit să o vadă. Nici el nu mai crede asta, iar de aici Coelho dedică pagini întregi personajului Mihail, atât de mistic și de misterios, deopotrivă, în paralel cu scriitorul, care se redscoperă prin intermediul celuilalt bărbat.

Dacă și cum o găsește pe Esther, vă las pe voi să aflați. Pentru că, pe lângă deznodământ, vă veți regăsi în multe cuvinte, care vă vor ajuta să meditați un pic la propria persoană, la propriile căutări, la propria viață. Pentru că, așa cum scrie și Coelho la un moment dat în cartea sa, lucrurile se întâmplă atunci când ești pregătit să le înțelegi.

Găsiți cartea Zahir de Paulo Coelho la reducere pe Libris.ro, librăria online care oferă transport gratuit la orice comandă.

Foto: akshayratan.blogspot.ro