Când eram doar noi doi, adică înainte să o avem pe Rebeca, nici nu știam că multe dintre produsele de care știm azi există. Bine, și chiar dacă știam, nu prea ne interesa. Eram noi doi, munca noastră, distracția noastră… de ce ne-ar fi interesat niște produse sau servicii pentru copii? Ei, dar și când a început nebunia… când am rămas însărcinată și am început să facem liste după liste, de ne întrebam oare produsul ăla la ce pana mea mai trebuie sau produsul ăla ce mai face oare și ne simțeam total copleșiți de numărul mare de informații.
În momentul în care lumea a aflat că sunt însărcinată, au sărit toți pe mine ca hunii să mă învăluiască în mult-prețioasele sfaturi. Doamne, au un talent de nedescris unii oameni în a speria femeile însărcinate și de a le face să se simtă copleșite. Mi-au zis cu superioritatea aia de oameni care cunosc adevărul absolut că de acum toată viața mea se va schimba complet și că nimic nu va mai fi la fel. Apoi au început să îmi turuie lista cu 1001 de lucruri pe care trebuie să le cumpăr sau să le modific în casă.
Mi-au spus că trebuie să îmi pun poartă la scările din casă, ca să nu urce sau să coboare copilul și să cadă. Că trebuie să pun toate lucrurile din casă cât mai sus, ca să nu ajungă copilul la ele și să le strice. Că trebuie să îmi iau un aparat de ăsta, ca să mă asigur că bebelușul meu respiră corect și că e sănătos. Că trebuie să cumpăr un cărucior așa și pe dincolo. Că trebuie să luăm saltele din nucă de cocos, să nu facă alergii copilul. Că trebuie să luăm aparate de monitorizare, ca să vedem și să auzim tot timpul ce face copilul când e în altă cameră. Că trebuie să fac asta și nu ailaltă…
Că trebuie să… pe scurt, multe trebuie și o listă și mai lungă. Poate într-o zi, când o să am timp și răbdare, chiar o să fac o listă de asta lungă lungă lungă, cu 1001 de lucruri cu „trebuie” în față și o să analizăm împreună câte trebuie și câte sunt la propria alegere. Pe unele le-am făcut și eu, pentru că așa am simțit nevoia, iar pe altele le-am lăsat, să zicem, pentru alte mame, cărora li se potrivea mai bine. Ca să nu mai zic de unele lucruri pe care le-am luat și care au rămas nefolosite.
Ce-i drept, sunt foarte multe lucruri pe care le poți lua atunci când apare un copil în viața ta. Poate chiar mai multe de 1001. Însă, e la fel ca atunci când te muți într-o casă nouă: îți iei ceea ce ai nevoie, ceea ce îți place și ceea ce ți se potrivește. De exemplu, dacă știi că tu ai probleme cu alergiile și vezi că și copilul are probleme de respirație, atunci e clar că te gândești la un combi ca aici, că doar sănătatea voastră e înaintea tuturor! Sau dacă ții la vesela aia din nu-știu-ce material, care e moștenire și amintire de la bunicii tăi, atunci e clar că nu o lași la îndemâna oricui. Pentru că… ce să vezi… copilul sparge lucruri!
Pe scurt, iată recomandările mele la acest capitol:
- Cumpărați ce vi se potrivește;
- Așteptați până ce știți clar că aveți nevoie de acel produs;
- Relaxați-vă!
Mai bine mai puține produse de calitate de care chiar aveți nevoie, decât o casă plină de lucruri nefolositoare!
Voi, de exemplu, la ce v-ați limitat din cele 1001 de lucruri pe care alții v-au zis că „trebuie” să le luați?
Foto: drolesdemums.com
Comenteaza