Când am intrat prima dată în casa în care locuim acum, am știut din prima clipă că asta e casa mea. Am simțit pur și simplu că e „acasă” pentru mine! De cum am intrat pe ușă, am știut ce vom pune în fiecare cameră și la ce ne va folosi. Am „văzut” efectiv cum aleargă copiii prin casă, cum mâncăm toți fericiți la masă, cum dăm petreceri, cum ne jucăm și tot așa. Aia era casa mea!

Am stabilit de atunci care va fi și camera copilului, deși multă lume ne tot spunea că nu avem nevoie de o cameră a copilului, pentru că el va fi oricum peste tot, ocupând tot spațiul din casă. Am refuzat din start ideea asta! Voiam să îmi învăț copilul de mic să înțeleagă cât de important e spațiul personal și să se dezvolte în spațiul său creativ. Mi-am imaginat ce activități ar putea face un copil în casa noastră și m-am gândit la tot felul de detalii, de la pereții pe care îi va mâzgâli până la momentele în care va citi și va avea nevoie de obiecte de astea. Așa că am amenajat spații speciale pentru copil în casă, gândindu-mă la cum va mânca, cum va dormi, cum se va juca, cum se va relaxa.

I-am pictat pereții, i-am făcut mobilă colorată, i-am luat o măsuță cu scăunele pentru copii și i-am cumpărat tot felul de accesorii cum sunt cele de aici. Și asta tocmai pentru că sunt de părere că un copil are nevoie să se dezvolte armonios, înconjurat de obiecte specifice vârstei lui, care să îi stimuleze creativitatea și imaginația.

Chiar dacă o implicăm în mai toate activitățile casei și știe foarte multe lucruri din lumea adulților, cred că e important să o înconjurăm cu jocuri, povești și tot felul de lucruri colorate și creative. Cu cât e mai colorat și mai copilăresc un obiect din jurul nostru, cu atât ne stimulează mai mult să ne lăsăm imaginația să zboare. Și ne place teribil să alegem și să ne uităm împreună la un obiect și să creăm în jurul lui o poveste improvizată. Pe lângă „fabricarea” de povești, Rebecăi îi place să scrie și să picteze peste tot, iar în camera ei se simte cea mai creativă. Acolo e spațiul ei de creație!

Iar pereții pictați și obiectele special concepute pentru copii ne ajută mult să fim și mai creativi, să pătrundem în minunata lume a poveștilor cu imaginație și să ne bucurăm împreună de aventuri fantastice pe tărâmurile magice ale copilăriei! De aia zic că un spațiu personal al copilului creat cu obiecte pentru vârsta lui îl va ajuta să fie mai creativ și să se dezvolte mai armonios!

Dar, vrem să știm! La voi cum e cu creativitatea și cu spațiul personal al copilului? I-ați creat un astfel de spațiu special pentru el, care să îi stimuleze imaginația?

Foto: Pinterest.com