Eram pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Și să tot fie vreo 13 ani de atunci. Și cum așteptam noi în sală răbdători și extrem de civilizați să vină avionul și să ne îmbarcăm mai repede, lângă mine era o mamă cu o fetiță de vreo 2 ani. Ieșeau amândouă complet din decor. Nu pentru că ar fi fost îmbrăcate în vreun anume fel, ci pentru că aveau un cu totul alt comportament față de mamele și copiii din România, la acea vreme. Cum adică ce făceau mai exact? Păi, în timp ce toată lumea stătea țeapănă și nu îndrăznea să facă vreo mișcare pe motiv că „nu e frumos” și toți copiii stăteau „cuminți”, ele două se… jucau. Pe bune, se învârteau, cântau, dansau, râdeau, se așezau pe jos. Și noi ne uitam cu ochii mari cât cepele, pentru că noi fuseserăm învățați să nu ne așezăm pe jos, ba că ne murdărim, ba că răcim, de astea. Și nu care cumva să nu stăm locului pe scaun, fără să deschidem gura. Și cum să nu mă marcheze momentul cu cele două și să îmi rămână pe retină pentru totdeauna? Bine, am aflat ulterior că erau din Danemarca, unde oamenii sunt mult mai relaxați și pun accent pe cu totul alte lucruri decât noi. Și cam de atunci am tot tras eu cu ochiul la Țările Nordice și la sistemele lor minunate de educație pentru copii.

Când am aflat că prietenele mele Anca și Raluca fac o grădiniță fix pe modelul ăsta și exact cum mi-o imaginam eu, am zis că e musai să le sprijin cu tot ce pot și neapărat să vă zic și vouă, pentru că eu una sunt extrem de entuziasmată de proiectul ăsta.Raluca a fost plecată în Danemarca în ultimii 4 ani, unde a studiat, a făcut extrem de multă practică și a preluat tot ce se putea mai bun, ca să implementeze aici. Anca e proaspătă mamă de Matei (născut fix de Hangariada, anul ăsta) și deține Centrul de Nutriție și Sport Dietis Gym, locul unde-mi fac eu traiul și îmi refac nu doar corpul, ci mai ales mintea și sufletul. Împreună și-au pus pe hârtie, cu foarte mult suflet, un vis măreț, acela de a crea la Iași un centru educațional modern, cu grădiniță, after-school și sală de petreceri, care să pună accentul pe ceea ce contează cu adevărat pentru educația și fericirea copiilor. Proiectul lor a câștigat locul 4 dintre cele 60 idei de afaceri, așa că au primit o finanțare de 40.000 euro, care să le permită să creeze spațiul dorit atât de ele, cât și de foarte mulți părinți ieșeni.

Și uite așa, începând de azi, vă puteți înscrie copiii la grădinița ZKids, o grădiniță a copiilor din generația Z, adică a copiilor curioși, isteți, care învață prin joacă, prin practică și prin expunerea la multe activități importante pentru dezvoltarea celor mici și pregătirea lor pentru viață. Pe lângă orele creative în sălile colorate și jucăușe, copiii vor fi scoși în afara instituției, ca să participe la tot felul de activități interesante. Mai mult, copiii vor avea parte și de multe opționale inedite, cum ar fi antreprenoriat, educație financiară, pictură, sport sau nutriție. Se va sta mult afară, în aer liber, unde copiii vor putea dormi, se vor putea juca sau vor face diverse activități educative și sportive. În plus, camerele de somn sunt separate de camerele de studiu și cele de joacă, pentru o delimitare exactă a activităților și pentru o igienă cât mai bună. Mai trebuie să mai spun că se va pune accent pe personalitatea și stilul fiecărui copil, nu pe uniformizarea gândirii și a comportamentului?

Legat de mâncare, Anca, în calitate de specialist nutriționist, va avea grijă să creeze meniurile perfecte pentru cei mici, la mic-dejun, prânz și cele două gustări de peste zi. Mai mult, dimineața, la micul dejun, copiii nu vor fi serviți de cineva, ci își vor pune în aplicare independența și lucrul în echipă, ca să pregătească totul împreună și să se învețe cu așezatul și strânsul mesei. Grădinița va lucra cu producători locali, care vor aduce copiilor fructe și legume naturale, dar și prăjituri proaspete de casă.

Designul sălilor este absolut minunat, este pliat pe fiecare categorie de vârstă în parte și îmbie perfect la educație prin joacă. Adică ne vine și nouă, adulților, să ne tăvălim pe acolo și să ne jucăm, darămite copiilor care vor învăța acolo. Și aici mă refer de la copiii de la un an jumătate care vor intra din septembrie în grupa Mini, alături de copiii din grupa Mică, Mijlocie și Mare, până la copiii de școală care vor veni la programul de after-school sau la petrecerile private. Bineînțeles, grupele vor avea denumiri mult mai creative, eu doar vi le-am zis așa ca să fie mai ușor de înțeles.

Dacă vreți să vizitați grădinița și să vă înscrieți copiii, o puteți face zilnic, începând de astăzi până pe 28 august sau puteți veni sâmbătă, 24 august, de la ora 11:30, la petrecerea inaugurală ZKids! Unde? Pe Șoseaua Nicolina nr. 150, vis-a-vis de Tehnopolis, într-o casă superbă cu etaj și curte verde. Așa că ferice de voi, cei care locuiți în zonă! Sâmbătă de la 11:30 voi fi și eu acolo, bineînțeles, împreună cu Rebeca, mare maestră de ceremonii și mare iubitoare de copii și spații noi de joacă. Veniți și voi, da?

Pentru toate celelalte detalii legate de program, preț (este și o ofertă de început de an, pentru cei care se înscriu acum), personal și alte întrebări pe care le mai aveți, puteți să le contactați pe Anca și Raluca pe pagina de Facebook Zkids, acolo unde găsiți și fotografii cu grădinița generației Z!

Eu și fetele vă așteptăm în număr cât mai mare pe acolo! Cine știe? Poate reușim împreună să le convingem pe fete să deschidă la anul și o școală pe același concept inovativ, care îmbină perfect joaca, educația și creativitatea generației Z! Pentru că avem nevoie atât de tare de o astfel de educație creativă pentru viitorul copiilor noștri!