Pe la începutul anului, oamenii mă întrebau de ce nu mai scriu recenzii de cărți. După ce am anunțat veștile, întrebarea s-a transformat din „de ce” în „când”. S-a cam simțit lipsa, nu? Nu am mai ținut evidența pe Goodreads, nu am mai apucat nici să scriu sau să promovez cărți ca înainte, dar asta nu înseamnă că nu am mai citit sau că a pierit pasiunea pentru cărți. Ce-i drept, anul ăsta, cu toate schimbările care au venit la pachet, m-a ținut departe de cele peste 100 de cărți pe care le citeam anual. Dar, hei, anul nu s-a terminat și, oricum, presimt eu că 2020 va fi așa cum trebuie!

Însă până atunci, avem Raiul pe Pământ al cărților, mai ales că e chiar aici, pe pământ ieșean. Evident, vorbesc despre FILIT și, mai exact, despre cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, din care am marea bucurie să fac din nou parte. Nu, nu ca scriitor, ci, așa cum sunt în fiecare an, ca blogger oficial FILIT. Ce înseamnă asta? Că începem mult-așteptata vânătoare de cărți pe care voi le puteți găsi și câștiga!

Începe vânătoarea de cărți FILIT

Dacă nu ați prins până acum vânătoarea noastră de cărți și nu știți exact ce presupune, hai că vă povestesc eu un pic pe aici. Ei bine, 15 bloggeri ieșeni s-au alăturat ediției cu numărul șapte de la FILIT, ca să promoveze online, pe blogurile și pe conturile lor de social media tot ce se întâmplă atât de minunat la FILIT. Pe lângă promovarea activităților și a noutăților de la festival, noi, bloggerii, avem misiunea de a organiza celebrul Book Hunt anual. Adică, ne alegem fiecare câte o carte scrisă de autorii prezenți la FILIT, o ascundem într-un loc din oraș și dăm indicii în social media despre locul în care am ascuns-o. Cine ghicește locul, trebuie să meargă acolo, să își facă fotografie cu cartea, să posteze în social media, să dea check-in, plus tag bloggerului și festivalului.

Eu am ales cartea „Căsnicie”, a lui Dan Coman. Da, știu, ironic, nu? Trebuie să recunosc că de când am văzut titlul pe masă, am zis că aia e cartea pentru mine. Apoi am răsfoit-o și am găsit o mulțime de detalii care se potriveau cumva cu viața mea. Plus că, nah, era scrisă de Dan Coman, deci era clar că e scrisă bine. Am citit-o imediat și de abia aștept să o citiți și voi! Unde am ascuns-o? Vă zic începând de luni, 16 septembrie, pe pagina mea de Facebook (nu pe profil), unde voi pune zilnic câte un indiciu.

Care sunt celelalte 14 cărți ascunse pe care le puteți câștiga, cine sunt bloggerii implicați în campanie și ce alte lucruri trebuie să mai știți despre vânătoarea de cărți FILIT, aflați din comunicatul oficial de presă.

Care sunt noutățile de la FILIT 2019?

Anul acesta, FILIT are loc între 2 și 6 octombrie, evident, la Iași. Vor fi 5 zile pline, cu peste 100 de evenimente, la care vor participa peste 30.000 de oameni. Sute de invitați din întreaga lume vin la început de octombrie la Iași, să participe la cea de-a șaptea ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Scriitori, poeți, traducători, manageri culturali, critici, editori, jurnaliști, bloggeri și pasionați de literatură își dau întâlnire la FILIT, pentru acest festival atât de important pentru Iași și organizat cu atâta măiestrie de Muzeul Literaturii Române.

Programul detaliat va fi anunțat cât de curând, însă până atunci vă zic cine va urca în fiecare seară de festival pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, acolo unde între 3 și 6 octombrie au loc anul acesta Serile FILIT:

3 octombrie – Maria Duenas în dialog cu Robert Șerban
4 octombrie – Richard Ford în dialog cu Marius Chivu
5 octombrie – Mihail Șîșkin în dialog cu Cătălin Sava
6 octombrie – Mathias Enard în dialog cu Matei Vișniec

Anul acesta, FILIT aduce și un proiect literar inedit, perfect pentru orice vârstă: Creangă 2.0. Cinci scriitori contemporani au acceptat provocarea de a scrie o continuare a uneia dintre poveștile clasice ale lui Ion Creangă. Și uite așa, la FILIT, veți putea cumpăra și citi:

Capra cu trei iezi 2.0 de Matei Vișniec
Prostia omenească 2.0 de Bogdan Alexandru Stănescu
Harap Alb 2.0 de Veronica D. Niculescu
Punguța cu doi bani 2.0 de Lavinia Braniște
Ivan Turbincă 2.0 de Alexandru Vakulovski.

Eu am răsfoit deja primele volume de test proaspăt scoase din tipar și recunosc că tare mi-ar fi plăcut să le iau deja cu mine acasă și să i le citesc Rebecăi, dar am răbdare până la FILIT, când vom avea acces toți la exemplarele finale. Să vă mai zic că ilustrațiile sunt făcute de artistul Adrian Serghie, cel care îmi înfrumusețează constant laptopul și viața cu operele lui?

Ei, dar hai că v-am destăinuit destule pentru azi! Mai las ceva și pentru mai încolo, că doar știți că mie îmi place cu puțin mister și de astea! Până atunci, vă recomand să dați cu Like-ul pe pagina de Facebook FILIT Iași, Join la evenimentul FILIT 2019 și un binemeritat Follow pe Instagramul FILIT, ca să prindeți primii toate veștile bune despre festival!

Și puneți acolo Reminder: din 16 septembrie, încep indiciile la Book Hunt pe pagina de Facebook Andreea Marc! Cartea „Căsnicie” a lui Dan Coman, apărută în 2016, în colecția Top 10 de la Editura Polirom, poate fi a voastră, dacă descoperiți locul în care am ascuns-o!