Ultimii doi lectori de la Şcoala Vinului au fost Liviu Grigorică şi Cătălin Zamfir, care au vorbit pe rând şi împreună despre diferenţa între vinurile cupajate şi necupajate şi între cele baricate şi nebaricate.
La partea de cupaj am degustat vinuri de la Oprişor tot seminarul şi am ascultat glumele lui Liviu Grigorică, iar la partea de vinuri baricate am învăţat multe lucruri despre acest domeniu de la Cătălin Zamfir.
Termenul vine de la „barrique” şi desemnează procesul de maturare a vinului într-un baricul. Adică, într-un butoi de lemn de stejar de 225 litri. Dintr-un astfel de butoi ies 300 de sticle de vin la 0,75.
Am mai aflat că aceste butoaie erau folosite iniţial pentru transport şi că se fabrică prin despicarea lemnului în lungul fibrei. De asemenea, există mai multe tipuri de stejar – american, francez, sloven, portughez, unguresc, român.
Şi mai important este că acest lemn de stejar induce arome diferite la vin, în funcţie de cât de intensă e coacerea lui:
-coacere intensă: caramel, fum, ars;
-coacere medie: miere, nuci prăjite, pâine prăjită, condimente;
-coacere simplă: picant, mineral;
-coacere uşoară sau lemn brut: nucă de cocos, verdeţuri.
La final ne-am primit diplome şi am făcut fotografii şi am plecat acasă extrem de entuziasmată şi plină de dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi noile cunoştinţe. Sincer, recomand „Şcoala Vinului” oricui îşi doreşte să aibă cunoştinţele de bază în arta vinurilor şi să treacă printr-o experienţă de neuitat alături de maeştrii vinului.
Comenteaza