Ce sfaturi multe! Pe care sa le ascult?

Dintre toate aspectele care țin de parenting, alăptarea a fost de departe cea mai grea bucățică pentru mine. Încă de când eram însărcinată eram îngrozită de-a dreptul de tot ce înseamnă alăptare. Și, ca de obicei, ți-e teamă de lucrurile pe care nu le înțelegi foarte bine.

Erau mult prea multe informații despre ”alăptarea corectă” și majoritatea erau contradictorii. Unii specialiști recomandau o anumită poziție, alții o cu totul alta. Unii spuneau să îmi spăl sânii înainte de alăptare, alții susțineau că nu trebuie spălați, pentru ca bebelușul să simtă mirosul natural al mamei. Unii spuneau să folosesc o pompă de sân, alții ziceau să las doar copilul să sugă la sân. Și, uite așa, stăteam confuză și îngrozită în fața avalanșei de informații diferite, dar și în fața schimbărilor semnificative.

Când dai naștere unui bebeluș ai parte de o mulțime de schimbări, din toate părțile și de toate felurile. Iar subiecte ca ”alăptare” și ”sâni după naștere” pot fi o adevărată provocare. Desigur, acum aș ști ce să fac și aș face lucrurile total diferit. Sau, cel puțin, zic că aș ști. Pentru că, chiar dacă am învățat mult mai multe acum, tot mi se pare un subiect dificil de gestionat.

Alaptarea, depresia si oboseala cronica

Primele luni după naștere nu au fost tocmai cele mai fericite pentru mine. Eu încă îmi doream să muncesc și simțeam frustrarea la cote maxime, pentru că nu mai era nimic ca înainte. Nu mai puteam să fac același ritual de pregătire atunci când voiam să plec undeva și, cu siguranță, nu mai puteam ieși atât de repede pe ușă. Iar schimbările din corpul meu își puneau puternic amprenta pe psihic și pe starea mea. Aveam sânii ca două mingi uriașe, iar toate bluzele mele erau ude și murdare de lapte. Mi-am luat paduri de sâni și sutiene speciale de alăptat, dar ceva tot nu mergea. Mă enerva orice sutien, pentru că îmi dădea impresia că mă strânge și îmi ține tot laptele acolo, când, de fapt, eu voiam să scap de el și, implicit, de sânii mari.

Mă uitam la alte mame care de abia așteptau momentul de conectare cu cel mic atunci când îl puneau la sân, mame care zâmbeau ca în reclamele pentru copii de la TV. Și nu înțelegeam de ce nu pot fi și eu așa, de ce eu sunt morocănoasă și de ce mă îngrozesc când vine momentul alăptării. Eram stresată, frustrată, obosită și nu e de mirare că am alăptat doar două luni. Două luni care mi s-au părut cât un an. Pentru că făceam totul robotic și pentru că… trebuia. Drept dovadă că m-am trezit la un moment dat alăptând perna, doar pentru că știam că trebuie să mă trezesc și să alăptez.

Voi aveti o sansa la o alaptare corecta!

Mult mai târziu am înțeles că în primele luni după naștere nu am fost o mamă așa cum îmi doream să fiu, lăsând chichițele depresiei post-natale să își facă de cap, în timp ce eu eram cu gândul la munca mea dinainte. Mult mai târziu am înțeles că nu eram o mamă liniștită și împăcată cu mine, motiv pentru care nu am reușit să mă conectez așa cum voiam la bebelușul meu. Nu foloseam produsele care trebuie și nu îmi rezolvasem niște probleme cu mine.

Nu vreau să dau sfaturi, pentru că nici mie nu mi-a plăcut să le primesc. Dar, vă spun doar atât! Nu sunteți singure și, cu siguranță, nu sunteți mame rele dacă nu reușiți ce alte mame excelează în a face. Eu nu pot da timpul înapoi pentru a îndrepta lucrurile din perioada alăptării, dar vă recomand vouă să nu vă pierdeți cu firea, să aveți răbdare și să vă bucurați de acele clipe de intimitate dintre voi și copilul vostru, deoarece nu le veți mai recupera niciodată.

Și nu încercați nici să fiți mame eroine, care vor să facă totul! Lăsați-i și pe ceilalți să vă ajute cu cel mic și să se bucure de timp alături de el! Folosiți o pompă de sân de calitate și recipiente aferente și lăsați-i pe cei apropiați să vă hrănească bebelușul, cât mai dormiți și voi puțin și vă încărcați bateriile! Copiii au nevoie de noi cu bateriile încărcate, liniștiți și fericiți!

Iar când aveți lângă voi sprijinul necesar și produse pe măsură, lucrurile devin cu siguranță mai ușoare. Mult mai ușoare. Despre produsele de la Philips Avent, de exemplu, am mai vorbit și în Săptămâna Internațională a Alăptării și voi mai vorbi și de acum încolo, deoarece le folosesc și le recomand cu toată încrederea. Aș fi vrut să le folosesc încă de la naștere și să trec peste acele momente dificile când mi-ar fi prins atât de bine o pomp de sân bună. Dar, măcar, sunt fericită că prietenele mele proaspete mămici folosesc o pompă de sân de calitate ca aceasta și se bucură, alături de mine, de toată gama de produse de la Philips Avent.

Foto: forthegist.com