Blogging la început de drum

Prin 2004-2005, colosul Yahoo, care era în top la acea vreme, a scos pe piață un nou serviciu de blogging – Yahoo 360. Era practic o formă mai mult decât brută a ideii de blog. L-am văzut la un amic, care își pusese treaba asta la statusul de Yahoo Messenger și l-am întrebat cu ce se mănâncă. Mi-a zis că habar n-are, dar… de ce să nu încercăm?

Și l-am încercat! Și bine am făcut, pentru că de atunci am dat de gustul bloggingului! La început a fost groaznic de greu. Nu știam ce să scriu, cum să scriu, cui să mă adresez… nici nu se punea problema pe atunci de măsurat rezultatele, deci scriam mai mult ca un exercițiu, ca un experiment. Când am început să văd cum părerile mele pot ajunge la oameni de peste tot din lume, cum îmi fac prieteni și schimb exepriențe cu oameni faini, cum pot influența prin ceea ce scriu, mi-am dat seama că trebuie să continui pe această direcție.

Am trecut prin toate fazele posibile ale blogului, de la Yahoo 360 la Blogspot, apoi la WordPress, apoi la domeniu personal. Teme și concepte schimbate cu duiumul. Greșeli făcute la greu, dar din care am învățat enorm. Muncă multă, dar și pasiune cât cuprinde.

Blogging varianta Kooperativa 2.0

Au trecut mai bine de 10 ani de atunci și mă bucur că blogosfera a crescut atât de frumos și atât de puternic. Iar anul acesta, după atâția ani de campanii cu bloggerii ieșeni, mă bucur că am avut șansa să accept propunerea făcută de Cristian China Birta și de Vlad Dulea de a înființa și de a coordona filiala ieșeană Kooperativa 2.0. Iar după câteva acțiuni de primăvară și după o vară leneșă, ne-am readunat și ne-am pus pe treabă, așa cum încep în forță activitățile de toamnă.

Săptămâna aceasta am dat startul și workshopurilor de blogging, iar primul, intitulat All About Blogging, pe care l-am ținut eu, a fost o trecere în revistă a regulilor generale de blogging, a modului în care scriem corect un articol, a metodelor de implementare a campaniilor.

Am pornit, evident, de la întrebarea ,,De ce ai blog?”, pentru că este important să știi de ce faci un lucru și la ce trebuie să fii atent ca să ajungi la obiectivele pe care ți le propui. Am răspuns fiecare la această întrebare, amintindu-ne, pe rând, cum am început să ne facem primul blog. Am discutat despre avantajele bloggingului, dar și la ce anume trebuie să fim atenți, pentru a nu se transforma în dezavantaje.

Am dat câteva ponturi de scriere a unui articol, am vorbit despre blogging eficient și, mai ales, corect, și am făcut chiar și un decalog al bloggerului. Toate cu accent, bineînțeles, pe comunitatea de bloggeri din Kooperativa 2.0 Iași.

A fost o atmosferă cu care m-am obișnuit deja în blogosfera ieșeană. Am râs, am schimbat informații, am adresat întrebări, am oferit răspunsuri, am venit cu idei, am scos la lumină toate informațiile despre activitatea asta atât de dragă nouă, bloggingul. Toate, într-un cadru care nouă ne-a ajuns imediat la suflet – Fika, acea cafenea suedeză care ne încântă de fiecare dată cu o cafea perfectă, cu prăjituri dlicioase, cu un meniu adecvat nevoilor noastre și, mai presus de toate, cu zâmbete și căldură.

—————————————-

Dacă locuiești în Iași, ai un blog și vrei să ni te alături, completează acest formular și dăm noi de tine!

Dacă ești o firmă care își dorește promovare prin intermediul blogurilor din Iași, intră pe site și spune-ne cum te putem ajuta!

—————————————-

Prezenți la eveniment cu trup, suflet și blog: Andreea IgnatDragoş BârgăoanuConstantin CiobanuOana Blaga,  Bianca NistorMihai-Alex OlteanuDiana Elena LupuRoxana IchimIsabela NiticaAdelina Bohan,
Simona NemtanuGabriela MereuțăDurbaca Ionut LucianAlexandru TaradaciucCostin ChiricaAnda Elena PintilieAlexandra BohanSorina Chirilă, Florina Gabriela Pascariu.

blogging workshop

Foto: Constantin Ciobanu