Am fost întotdeauna atrasă de Țările Nordice. Și dincolo de peisaje și de cultură m-au atras mai ales oamenii și concepțiile de acolo. O civilizație care chiar poate fi numită civilizație și un stil de viață exact pe gustul meu. Nu am apucat să ajung niciodată în vreuna din aceste țări din Nord, însă dorința este pe lista mea și tot urcă pas cu pas până aproape de top.

Până să ajung efectiv în Țările Nordice, am descoperit un loc care mă leagă puternic de acele locuri și care mă face să mă transpun într-o lume liniștită, departe de agitația orașului. Este vorba despre cafeneaua FIKA, un concept suedez nou implementat la Iași.

Joi am fost cu bloggerii din Iași la FIKA, ca să mai punem blogosfera la cale și, bineînțeles, să testăm produsele cu specific suedez. Așa i-am cunoscut pe Andrei și pe Roxana, cei doi tineri cu zâmbetul pe buze, care au pornit acest proiect din pasiune pentru cafea și din dorința de a aduce ceva diferit în comunitate. Iar eu zic că au pornit-o cu dreptul și că le va merge foarte bine, pentru că au toate cărțile câștigătoare în acest fascinant joc al cafelei.

barista Andrei

Cafeneaua se află în Piața Unirii, în stânga librăriei Junimea, și își așteaptă oaspeții la parter, la etaj, iar pentru acele zile călduroase, la terasă. Culorile sunt specifice steagului suedez, iar decorul te duce cu gândul la creativitatea oamenilor din Țările Nordice. La etaj se pot face întâlniri sau ședințe la o cafea, pentru că acolo există și o tablă încăpătoare, numai bună de notat idei mărețe.

Dar să vă povestesc despre cafea, căci, până la urmă, despre asta este vorba în propoziție. FIKA este o inversare de litere de la cuvântul ,,cafea”, care are traducere directă doar în suedeză. Reprezintă, de fapt, acele trei-patru pauze de cafea zilnice pe care le iau suedezii pentru a avea o zi activă, eficientă și fericită. Pentru că, până la urmă, toți avem nevoie de câteva momente doar pentru noi, iar cafeaua se pricepe de minune să ne reîncarce bateriile. Mai ales când vorbim de o cafea delicioasă, de calitate, preparată corect.

Cafeaua este adusă din țări de origine, cum ar fi Kenya sau Etiopia, și este preparată impecabil de către barista Andrei, în interiorul tărâmului de la FIKA. Puteți savura mai multe tipuri de cafea acolo: espresso, cappuccino, flat white sau black. Eu una m-am bucurat de un long black, adică de o cafea neagră, fără zahăr, fără lapte, așa cum o beau de obicei. Marea diferență între ceea ce beau eu acasă și ceea ce am băut la FIKA este de la pământ la cer. Gustul, aroma, savoarea… toate sunt exact așa cum ar trebui să fie acea cafea care îți pune zâmbetul pe buze și care îți face ziua pur și simplu mai frumoasă.

cafea fika

Pe lângă cafea, la FIKA mai puteți savura și gustări cu specific suedez, adică sendvișuri și prăjituri delicioase, care sunt proaspăt preparate și care ți se topesc în gură. Sucurile sunt și ele naturale și proaspăt pregătite, fiind practic o combinație de fructe și legume presate la rece. Cei care nu beau cafea se pot bucura de un ceai cu infuzie, iar cei care își doresc și un pahar de alcool pot alege între o bere artizanală de la Zăganu și un vin delicios de la Purcari. Evident, în cazul meu, pe lângă cafeaua long black, a mers perfect un pahar de vin roșu de la Purcari.

Pentru mine, timpul petrecut la FIKA a fost fix ca o pauză binemeritată. A fost ca acel moment doar pentru mine, când simți că te urci pe un norișor și plutești în liniște, cu zâmbetul pe buze. Și așa, FIKA a devenit cafeneaua mea preferată, locul perfect de încărcare a bateriilor și a energiilor pozitive. Iar dacă vreți să beți o cafea bună și să aveți un moment doar pentru voi, sau dacă vreți să ieșiți cu prietenii sau colegii la o ceașcă de voie-bună, luați-vă o binemeritată pauză la FIKA!

cafenea fika iasi

Sursa Foto: Fotograf Paul Pădurariu

Au strigat ,,Prezent” la catalog următorii bloggeri din Kooperativa Iași, în ordinea sosirii lor la întâlnire: Andreea Ignat, Victor Cojocaru, Simona Patras, Constantin Ciobanu, Florina Gabriela Pascariu, Marian Matei, Anda Elena Pintilie, Ioana Stoian, Constantin Ciortan, Alexandra Bohan, Adelina Bohan, Alexandra Ignat, Diana Elena Lupu, Mariana Dorosenco, Alexandru Taradaciuc, Ionuț Teoderașcu, Gabriela Elena Mereuță, Durbaca Ionut Lucian, Paul Padurariu, Andreea Cretu, Bogdan Mihai Alupoaie.