Am mai spus-o și o voi mai spune cu orice ocazie: fiecare copil este diferit, are nevoi diferite și crește într-un ritm diferit. Vârsta efectivă de la care se începe diversificarea (recomandarea este între 4 și 6 luni, până la maxim 8 luni), alimentele cu care se începe diversificarea, precum și cantitățile alimentelor diferă de la copil la copil.
Majoritatea încep la 6 luni, pentru că atunci e recomandat de unele dintre asociațiile mondiale de pediatrie (subliniez, unele și nu toate). Am auzit părinți care chiar au amânat începerea introducerii de alimente solide până la aproape 8 luni, pentru că au considerat că bebe nu este pregătit. Cum am mai spus, fiecare copil este diferit și fiecare părinte face ce consideră mai bine pentru el.
Noi am început la 4 luni și un pic să introducem alimente solide, pentru că Rebeca îndeplinea toate condițiile de începere a diversificării pe care le-am găsit și care s-au pliat pe stilul său de creștere. În plus, am primit și recomandarea pediatrului, care ne-a spus că Rebeca este foarte bine dezvoltată și este pregătită deja de diversificare.
Iată care sunt semnele care arată că un bebeluș este pregătit pentru diversificare:
– Are cel puțin 4 luni – DA;
– Are o greutate dublă față de cea de la naștere – DA;
– Cântărește cel puțin 6-7 kg – DA;
– Se poate susține și a deprins gestul de a se apleca în față atunci când mai vrea și de a se da înapoi atunci când nu mai vrea – DA;
– Își poate controla mușchii capului și ai gâtului și își întoarce capul pentru a refuza hrana – DA;
– Nu mai manifestă reflexul de expulzare atunci când are o linguriță în gură – DA;
– Bea cel puțin 900 ml – 1 litru de lapte pe zi și încă mai vrea – DA;
– Timpul dintre mese devine din ce în ce mai scurt pe o perioadă de mai multe zile – DA;
– Poate duce cu mâna un obiect direct la gură – DA;
– Se arată interesat de celelalte persoane din jur care mănâncă – DA;
– Perioadele de somn devin mai scurte ca înainte – DA.
Revin în zilele următoare cu mai multe informații despre lumea diversificării, despre cum reacționează Rebeca la alimente și, bineînțeles, despre rețete pentru bebeluși.
Foto: smartparentprogram.blogspot.com
Comenteaza