În parc. O mamă vine să se așeze pe o bancă, împingând cu o mână căruțul cu bebelușa ei de vreun an, iar în cealaltă ținând o cafea proaspăt cumpărată. Se așază pe bancă, își amestecă meticulos cafeaua cu paleta specifică, apoi îi bagă celei mici în gură paleta plină de cafea. Cea mică începe să sugă cafeaua de pe paletă, iar mama să își savureze în liniște cafeaua. Eu fac ochii cât cepele.

Pe o terasă a unui bar. O familie cu copii mici alergând de colo-colo și câteva cărucioare cu bebeluși. Mama primește de la chelner un pahar cu bere (cu alcool), pe care îl împarte generoasă cu fiul său de câțiva anișori. Eu fac ochii cât cepele.

Într-un pub. O mamă la fel de generoasă precum cea de mai sus îi oferă bebelușului sub un an să ronțăie hamsii din farfuria sa. Hamsii! Adică niște chestii uscate, prăjite în mult ulei, extrem de sărate și usturoiate. Eu fac ochii cât cepele.

Acum, vorba aia, nu zic că numai cum fac eu e bine și că așa ar trebui să facă toți părinții. Departe de mine acest gând! Însă, sunt niște chestiuni de minimă responsabilitate și de minim respect pentru copilul tău și pentru tine. Cafeaua, alcoolul, prăjeala și sarea au efecte negative și asupra noastră, a adulților, darămite asupra bebelușilor. Ce urmează? Când vor fi în clasa întâi acei copii vor primi câte o porție separată de cafea, bere și hamsii, cot la cot cu părinții? Știu că unii vor spune că nu e chiar așa o tragedie, că i-au dat copilului DOAR o gură de alcool sau de cafea. Păi, DOAR-ul ăla este exact doza care îi face rău la vârste mici.

Mai e și extrema cealaltă, a veganilor, raw veganilor și a adulților care țin tot felul de diete și stiluri alimentare restrictive, impunându-le totodată și copiilor. Copii care au nevoie să se dezvolte până la 18 ani, cu toate grupele de alimente. Și așa vezi copii care nu cunosc gustul cărnii sau a unei prăjituri, pentru că ”mami spune că nu am voie”.

De asta zic să găsim echilibrul în farfuria copilului nostru și să îl învățăm de mic ce e sănătos și ce nu. Și să ne gândim de două ori înainte de a-l priva de carne sau de a-i umple farfuria de sare. Ca să nu mai zic de cafea și alcool la copii…

Foto: thrillist.com