Citeam zilele trecute în revista Capital un articol intitulat „De ce litoralul românesc este mai scump decât cel bulgar sau grec” şi mă gândeam că în afara perioadelor în care am mers la mare în România cu treabă, nu am mai fost de mult în vacanţă pe litoralul nostru. Acum urmează o întrebare evidentă: de ce?
Motive sunt multe. Dar vreau să analizez un pic câteva aspecte prezente în articol:
Să luăm exemplul hotelului Aurora din Mamaia, clasificat la două stele, unde o noapte de cazare costă 280 de lei (67 de euro). „Din acest tarif, 70% reprezintă cheltuielile cu camera (196 de lei), restul, 84 de lei (30% – n.red.), este profitul pe camera respectivă“, a arătat, pentru Capital, Dumitru Carabaş, directorul de vânzări al unităţii, menţionând că mare parte a cheltuielilor constituie plata utilităţilor şi salarizarea.
280 de lei pentru o cameră la un hotel de două stele unde 70% se spune că reprezintă cheltuiala pe cameră mi se pare mai mult decât aberant. Ce cheltuieli cu camera poţi să faci de 196 de lei pe noapte la un hotel de două stele în condiţiile în care la mare îţi petreci extrem de puţin timp efectiv în cameră?
Specialiştii estimează că anul acesta peste 600.000 de români vor apela la agenţiile de turism şi vor pleca prin intermediul acestora în Grecia, Bulgaria sau Turcia. De ce nu România? Pentru că pe un pachet de 7 nopţi, un român plăteşte diferit, în funcţie de ţara în care merge:
ROMÂNIA Preţul unui pachet turistic cu cazare la Perla Majestic din Mamaia este de 3.108 lei (circa 722 de euro).
TURCIA O vacanţă în Antalya costă 698 de euro. În preţ sunt incluse transportul cu avionul, transferurile de la aeroport la hotel, precum şi asistenţa turistică. Preţul este valabil în perioada iulie-august. (ofertă Kartago Tours).
GRECIA Cei care aleg staţiunea Kos, vor plăti 578 de euro. Preţul include transportul cu avionul, transferuri şi mic dejun. (ofertă Prestige Tours).
BULGARIA La Nisipurile de Aur, preţul este 392 de euro. Pentru transportul cu autocarul se plăteşte o taxă de 40 de euro de persoană. (ofertă Christian Tours).
Da, ati citit bine. Ca să petreci 7 nopţi la Nisipurile de Aur din Bulgaria trebuie să plăteşti jumătate din preţul pe care l-ai da la un hotel din Mamaia. Şi acum vine o altă întrebare evidentă: de ce să merg pe litoralul românesc, să plătesc în plus transportul şi mesele, să înot într-o apă murdară şi eventual să prind şi o vreme urâtă când pot să mă duc la jumătate de preţ, cu toate mesele incluse, cu transportul asigurat şi cu nişte condiţii de vis în Grecia, ca în fiecare an?
Tare aş vrea să văd cum m-ar putea convinge dna Ministru al Turismului să renunţ la vacanţele anuale în Grecia pentru litoralul românesc. Până atunci însă, între 11 şi 21 iulie noi vom fi în Salonic şi Halkidiki, două superbe staţiuni ale Greciei.
La noi exista preturi inca prea mari pentru conditiile oferite.
Nu sunt multumitoare conditiile.
Prefer sa merg in Bulgaria, Ucraina, Grecia cu 70-75 din banii pe care ii cheltui aici, pentru ca acolo am plaja curata, lenjerie curata schimbata zilnic in hotel si oameni cumsecade.
Aici, nu prea gasesti asta.
Toate astea, pe langa zambetul larg si comportamentul impecabil fata de client. Aici le gasesti doar la unele hoteluri de 4 stele. Si vin din nou cu intrebarea: de ce sa platesc de 2 ori mai mult la noi, cand pot sa merg sa vizitez alte locuri, sa ma intalnesc cu alti oameni si sa am parte de vreme superba, apa curata, plaja ingrijita si conditii perfecte in camera de hotel?
In acelasi context, de ce sa mai cumpar produse fabricate in Romania? eu nu mai cumpar produse fabricate in Bucuresti si in zona ardealului, prefer produsele din import, sunt mai ieftine si de calitate net superioara. Degeaba boicotati litoralul, faceti rau celor care detin hoteluri si nu litoralului pentru ca litoralul si mai ales Constanta face bani la greu din inchirierea „la negru’ a apartamentelor si caselor, daca hotelierii dau faliment, Constanta face si mai multi bani pentru ca hotelierii sunt smecheri din toata tara, SIF Transilvania, SIND Romania, SIF Muntenia, Ovidiu Tender, Copos etc, sunt cativa din detinatorii de hoteluri de pe litoral si cei care inchiriaza o fac la preturi mult mai mici.
din patriotism?!(masochism)
Toata lumea invoca cuvantul patriotrism. A fi patriot inseamna a-ti iubi tara.
Eu imi pot iubi tara pentru unele valori(istoria, locurile minunate, fetele frumoase si altele) chiar daca ma duc in vacante in strainatate sau chiar daca locuiesc in strainatate.
Daca esti patriot nu inseamna ca trebuie sa stai legat de Romania, ca si cum ai fi un caine intr-o lesa.
ce bine arata poza, se vede ca nu e in Romania