Astăzi ne-am propus să vorbim despre sănătatea dentară a copiilor și să aflăm informații prețioase despre cum putem să prevenim problemele dentare ale celor mici. Așa că ne-am îndreptat pașii spre Junior Clinic, o clinică dentară specializată în servicii dentare pentru copii. Am discutat cu Dan Drăghici, managerul Junior Clinic, care ne-a destăinuit tot ce trebuie să știm, astfel încât copilul nostru să aibă dinți sănătoși.
Andreea Ignat: Când ducem prima dată copilul la stomatolog?
Dan Drăghici: Este recomandat ca prima vizită să aibă loc imediat după ce erup primii dinți (sau dinții de lapte). Astfel, cel mic va deprinde încă din copilărie un obicei sănătos de a merge la medicul dentist măcar o dată la 6 luni.
Andreea Ignat: Când poate începe un copil să se spele pe dinți? Care este procedura corectă în funcție de vârsta celui mic?
Dan Drăghici: Imediat cum își fac apariția primii dinți, aceștia trebuie igienizați corect, de preferat atât dimineața, cât și seara. Tehnica și mijloacele folosite pentru periajul dentar se modifică în funcție de vârsta copilului. La sugarul fără dinți se curăță gingiile după fiecare supt, cu tifon umezit. Odată cu apariția primilor dinți (6 luni – 1 an), bebelușul face cunoștință cu peria de dinți, care are un design diferit, în functie de vârstă. Între 4-24 de luni peria va fi scurtă, din plastic, moale, frumos colorată, cu o suprafață mare pentru a curăța gingiile. La această vârstă, periajul fără pastă este suficient. Între 2-4 ani, peria trebuie să fie mai îngustaă, manerele să aibă grosimi potrivite pentru mâinile copilului. Între 5-8 ani peria va avea perii ceva mai tari pentru a înconjura și spăla fiecare dinte în parte, dar cu manevre robuste. Peste 8 ani se pot folosi perii de forme speciale sau ca la adulți. Pasta de dinți va fi introdusă când copilul a deprins abilitatea de a scuipa, deoarece există riscul înghițirii pastei cu fluor, iar fluorul ajuns pe cale orală poate produce reacții digestive adverse. Periajul pentru bebeluși trebuie să fie unul blând, de îndepărtare a plăcii bacteriene prin mișcări circulare (“desenăm cerculețe pe dinți”). De îndată ce copilul a mai crescut, poate folosi o tehnică mai complexă cu mișcări verticale și curățarea tuturor suprafețelor dintelui (exterioare și interioare)
Andreea Ignat: Care sunt produsele cele mai recomandate pentru dinții copiilor?
Dan Drăghici: Pasta de dinți trebuie să aibă un gust plăcut, să fie puțin abrazivă, nefluorurată (pentru cei mai mici) sau puțin fluorurată. În orice caz, pentru igiena orală este mai important periajul decât pasta. Periuțele de dinți pot fi frumos colorate, unele pot fi cu timer sau muzicale pentru a fi mai ușor acceptate de copil. Ca mijloc ajutător, recomandăm folosirea aței dentare (cerate) pentru a curăța spațiile dintre dinți.
Andreea Ignat: Când apar dinții copilului?
Dan Drăghici: De-a lungul vieții, beneficiem de două șiruri de dinți: dinții temporari (de lapte, deciduali) și dinții permanenți (definitivi). Dentiția temporară constă în 20 de dinți (10 superiori, 10 inferiori) care apar de la 6 luni și până la 2 ani și jumătate. Dentiția permanentă este compusă din 32 de dinți (16 superiori,16 inferiori) care încep să erupă în jurul vârstei de 6 ani.
Andreea Ignat: Ce trebuie să știm despre ”dinții de lapte”?
Dan Drăghici: Neglijarea tratării dinților de lapte presupune vizite frecvente la medicul dentist și este posibil ca în unele cazuri singura variantă de tratament să fie extracția. Prin urmare, este important ca dinții temporari să fie tratați și îngrijiți corespunzător. Afecțiunile dentare (dinții cariați, resturile înnegrite, respirația urât mirositoare) pot avea impact negativ asupra dezvoltării sociale a copilului, acesta refuzând să zâmbească și pierzându-și încrederea în sine.
Andreea Ignat: Cum putem preveni cariile și ”dinții strâmbi” ai copiilor?
Dan Drăghici: Cavitatea orală a copilului este în cea mai mare masură afectată de carii. Caria dentară este cauzată de mai mulți factori și, de aceea, prevenirea ei presupune o abordare multifactorială. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 4 metode de prevenire a cariei dentare: controlul dietetic (obiceiurile alimentare), controlul igienei orale, fluorizarea, sigilarea. Pentru o aliniere corectă a dinților este important ca dinții de lapte să nu fie extrași prematur (din cauza unor carii profunde), acest lucru putând produce erupția “înghesuită”. În vederea corectării unor defecte de aliniere a dinților trebuie consultat un medic specialist ortodont.
Andreea Ignat: Scoatem dinții copiilor acasă sau îi ducem la o clinică dentară pentru copii?
Dan Drăghici: În cazul în care dintele definitv deja a erupt în spatele dintelui de lapte iar acesta persistă pe arcada dentară sau în alte situații în care dintele de lapte este mobil și dureros, putem să intervenim și să facem mai ușoară cunoștința dintelui și a copilului cu Zâna Măseluță. Au existat și cazuri în care metodele “tradiționale” nu au avut succes și au rămas pe loc unele porțiuni din dinte. Pentru a evita aceste situații care ne pot crea ulterior dificultăți în manevrarea terapeutică, recomandăm extracțiile realizate în cabinet de un medic dentist.
Andreea Ignat: Ce trebuie să știe un părinte despre îngrijirea corectă a dinților copilului său?
Dan Drăghici: Pe lângă controalele periodice la medicul dentist, părintele trebuie să știe că până la 6-8 ani e nevoie să supravegheze periajul copilului, să-i insufle obiceiuri alimentare sănătoase (copilul sa fie încurajat să bea din cană cât mai devreme, nu trebuie să fie lăsat să adoarmă cu biberonul în gură, să nu folosească suzete îndulcite, să evite dulciurile lipicioase, băuturile carbogazoase) și să reprezinte el, în primul rând, un exemplu bun în ceea ce privește igiena orală, aplicând astfel o metodă foarte bine acceptată de copii “Vorbește, arată, acționează!”.
Andreea Ignat: De ce Junior Clinic, o clinică specială pentru dantura copiilor?
Dan Drăghici: Junior Clinic este un loc unde copiii pot învăța lucruri noi, au acces la jucării educative, descoperă lucruri interesante despre dinți și cu ajutorul unor medici specialiști își pot îngriji sau recăpata zâmbetul. Scopul echipei Junior Clinic este de a dezvolta o legătură permanentă cu pacienții, menită să identifice și să rezolve nevoile dentare de-a lungul întregii vieți: de la primul dinte, copilărie, adolescență și până la vârsta adultă. Pe lângă o calitate excelentă a serviciilor de îngrijire, lucrăm constant în construirea unei relații de încredere și a unei atitudini pozitive față de sănătatea orală și igienă în general. De asemenea, punem la dispozitie cel mai înalt standard de îngrijire dentară a copiilor într-un cadru prietenos și relaxant.
Foto: Junior Clinic
Comenteaza