Astazi stam de vorba cu Rosana Iacomi, administratorul laboratorului ”Dulciuri fara zahar” si, totodata, creatorul acestor minunatii pe care le vedeti in imagini si pe care le gasiti si pe Facebook. Asadar, dulciuri fara zahar? Chiar se poate?
Da, se poate! Pana acum trei ani, insa, nu ma gandisem nici o secunda ca pot exista si deserturi bune, gustoase, pline de savoare, care sa-ti satisfaca pofta de dulce fara sa contina zahar. Ce-i drept, ma preocupa ideea de a oferi fetitelor mele dulciuri cat mai sanatoase, fara conservanti si amelioratori, asa ca testam permanent retete noi de prajituri de casa, care sa le inlocuiasca cu succes pe cele cumparate de la supermarket. Chiar si asa, fetitele mele mancau la vremea respectiva destul zahar.
Declicul s-a produs in ziua in care am aflat ca tatal meu are diabet, o boala despre care nu stiam foarte multe. Brusc, a fost nevoit sa renunte la tot ceea ce insemna desert, pentru ca toate contineau zahar, iar alternativele erau ca si inexistente. Si atunci am inceput sa caut solutii. Am testat intai retete in care zaharul putea fi inlocuit cu fructoza. Dulciurile erau bune la gust, dar, dupa o documentare mai consistenta, am aflat ca fructoza are un indice glicemic destul de ridicat si poate face aproape la fel de mult rau ca si zaharul. Cum indulcitorii artificiali erau exclusi din start, am inceput iar cautarile.
Si asa am aflat despre xylitol.
La inceput l-am tratat cu neincredere. Nu stiam nimic despre el, nu stiam cum se comporta la fiert, la copt, in creme sau glazuri, asa ca m-am pus pe treaba. Primul pas – am inceput sa-l folosesc in dulciurile pe care le faceam pentru familie. Prima impresie – nimeni nu a sesizat ca am inlocuit zaharul cu altceva. Nici un efect ciudat, nimic deosebit.
Am inceput sa caut cat mai multe informatii despre acest indulcitor, din surse diferite, de la importatori, de la distribuitori, de la persoane care il foloseau frecvent. Asa am aflat ca xylitolul este un indulcitor 100 la suta natural care se extrage din coaja de mesteacan printr-o tehnologie patentata in Statele Unite. Are un indice glicemic foarte mic (7), cat patrunjelul, motiv pentru care a fost aprobat de toate organizatiile de diabet din Romania. Are acelasi gust ca zaharul, se comporta exact ca acesta si, foarte important, nu produce carii. Greu de crezut, mi-am spus. Dar, real. Dupa aproape 3 ani de mancat aproape doar dulciuri cu xylitol, fetita mea cea mare, in varsta de 7 ani, nu are nici o carie! O situatie rara care l-a facut pe medicul stomatolog sa ma intrebe uimit: “Copilul dumneavoastra mananca dulciuri?”
Pas cu pas, am testat zeci si zeci de retete in care am inlocuit zaharul cu xylitol. Dupa copii, prietenii si rudele au devenit urmatorii consumatori. Toata lumea era multumita de gustul si de aspectul dulciurilor mele. Indiferent daca era vorba despre ceva clasic – Diplomat, Alba ca Zapada, briose, piersicute sau nuci umplute, ori despre dulciuri moderne cu mouse-uri aerate si blaturi speciale. Si cum sa nu fie multumiti daca puteau savura un desert fara zahar, in care se regaseau doar ingrediente de baza – faina, oua, unt, fructe proaspete, ciocolata belgiana sau frisca naturala?
Iar continuarea a venit firesc. Cum cea mai buna reclama este recomandarea facuta de un client multumit, am inceput sa fiu cautata de diferite persoane cu diabet sau care urmau diferite regimuri (Dukan, dieta ketogenica, fara ou, fara gluten). Dar si de parinti constienti ca zaharul este cel mai mare dusman al sanatatii copiilor lor Iar cei mai multi mi-au devenit clienti fideli si prieteni. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!
Comenteaza