Elena Hobbs, sau Rada Dobanda, asa cum o stiau toti cunoscutii cand locuia in Romania, este o tanara din Iasi mutata in Londra de cativa ani buni, unde isi creste alaturi de sotul sau minunea de baietel de doi anisori. Daca vreti sa vedeti cum e sa iti intemeiezi o familie intr-o alta tara decat cea in care ai crescut tu, cititi interviul pe care i l-am luat zilele trecute:
1. Cum e sa cresti un copil intr-o alta tara decat cea in care ai crescut tu? Cum combini romana si engleza de fata cu el?
Copilul e crescut cu dragoste indiferent de tara in care e nascut si crescut. Diferenta e la nivel cultural si la nivel de generatie. Eu am crescut la tara, inconjurata de animale si de natura, si asta a fost un mare bonus fata chiar si de cei care au crescut la oras in Romania. Cand Isaac va mai creste, ca si parinte, voi incerca sa aduc ceea prin ce am trecut eu ca si copil in viata lui. Cred ca e important sa inteleaga si sa experimenteze viata un pic mai rustica decat cum e acum, iar Romania ofera asta inca. Gandindu-ma la modul in care eu si sotul meu am crescut, desi relative aceeasi generatie, diferenta este in experientele pe care le-am avut. Tocmai asta vreau sa ii ofer si lui Isaac, o bucatica din fiecare, pe cat posibil. Sunt multe puncte de care as putea sa ma leg, insa dincolo de diferenta de cultura, consider ca se poate creste un copil, daca sunt posibilitati financiare, dupa cum doresc parintii, indiferent de tara. Cat despre romana si engleza, recunosc ca nu prea le imbin. E si micut inca, dar astept intai sa isi dea drumul la vorbit in engleza, pentru ca asta vorbim in casa, pentru ca mai apoi sa ii mai vorbesc si in romana. Desi, cand vine bunica, se vorbeste romaneste. Oricum, din putina romana care se aude in casa de cateva ori pe an, copiaza cateva cuvinte. Insa, pe viitor, romana va fi invatata.
2. Cum arata o zi din viata ta acum fata de una din perioada in care nu il aveai pe Isaac?
Oh, arata foarte diferit. Daca inainte era lejer si fara griji si dormeam oricand voiam si la ce ora voiam, astazi lucrurile stau altfel. Mult mai multa responsabilitate, viata mea se invarte in jurul lui Isaac. Inca. Cand va incepe sa mearga la gradinita va fi diferit. Insa, deocamdata, programul se face in jurul meselor, in jurul orelor de nani. Ziua e tumultuoasa, plina de descoperiri noi. Prioritatile sunt altele, eu le imbin pe ale mele printre ale lui. El conteaza mai mult decat mine.
3. Care au fost cele mai mari provocari cu care te-ai lovit de cand ai ramas insarcinata si pana acum?
Sa cresti un copil in sine e o provocare. Pe perioada sarcinii mi-a fost greu sa ma misc, iar dupa nastere, ca si mamica pentru prima data, a fost o aventura in ochii mei: sa descoperi si sa iti vezi copilul crescand vazand cu ochii, la propriu. Orice mamica trece prin lipsa de somn, isi pierde rabdarea, si mai vrea si un pic de timp pentru ea fara tipete, urlete, aruncat de mancare pe jos sau tantreli. A fost greu pentru mine sa nu il dau la cresa devreme, as fi vrut sa lucrez macar part time si el sa interactioneze cu alti copii si alte persoane decat eu si tati, insa la nivel financiar nu a fost viabil, asa ca am ales sa stau acasa decat sa lucrez cateva ore pe saptamana si banii aceia sa se duca toti, daca nu mai mult, pe plata la cresa. Va merge de la 3 ani cand primeste 15 ore pe saptamana gratuite de la guvern. Pana atunci ne descurcam cum putem. Oricum, nu as schimba asta pentru nimic in lume, nu e nimic mai frumos decat sa iti vezi copilul dezvoltandu-se, sa fii tu cea care aude primele cuvinte si ghideaza primii pasi (si nu numai!).
4. Care sunt activitatile preferate pe care le faci impreuna cu fiul tau? Ce-i place lui si ce iti place tie?
Ne jucam si invatam. Imi place ce ii place si lui. Mai ales, imi place sa il vad fericit, zambind, batand din palme. Imi place sa il vad ca invata ceva din activitatile pe care le facem. Cantam, numaram, construim, facem puzzle-uri, desenam, gatim impreuna, facem cumparaturi, dar mai ales ne uitam la Peppa Pig! Incerc sa il implic in viata noastra pe cat posibil, nu vreau sa se simta dat deoparte, dar si sa ma ocup de el conform varstei.
5. Ce sfaturi ai pentru mamicile care vor sa isi creasca copilul intr-o alta tara?
Nu am un sfat anume pentru mamicile care vor sa isi creasca copilul in alta tara. Singurul lucru pe care il pot spune e sa isi creasca si sa isi educe copiii asa cum cred de cuviinta, asa cum le dicteaza instinctul matern, indiferent de tara. Si cu multa dragoste. Pentru ca, dincolo de toti ceilalti factori care fac diferenta dintre Romania si o alta tara, mai intai conteaza educatia pe care copilul o primeste acasa, in sanul familiei. Si abia atunci ne evidentiem ca si parinti. Nu tara conteaza, ci modul in care alegi sa iti cresti copilul.
Comenteaza