Mă, tată, da` ce ne mai place să ne cadă lucruri din cer și să nu facem nimic pentru ele! Bine, dai și tu acolo un Like & Share, ca tot românu` care stă mai mult pe Facebook decât orice altă activitate constructivă. Acum, problema cea mai mare nu e că așteptăm să se activeze norocul și să primim de-a gata lucruri. Nu! Problema cea mai mare e că înghițim toate porcăriile și credem în orice vedem și auzim, fără să verificăm în prealabil.

Aud frecvent spunându-mi-se ”Am citit că…”. Și atunci vin cu întrebarea firească: ”Unde?”. Și răspunsul vine într-un mod natural: ”Pe Internet”. Oameni buni, Interentul ăsta e atât de mare și atât de găunos, încât sunt șanse mai mari de a găsi informații false decât informații reale. Mai ales în ultima perioadă a venit un val întreg de site-uri menite să dezinformeze, doar cu scopul de a face trafic. Nah, au văzut oportunitatea nișei de naivi care cred și dau share la orice, așa că au profitat din plin de bieții oameni.

Acum, mai e și cealaltă. Da, sunt unii oameni de la care nu prea poți să ai cine știe ce așteptări de înțelegere că cineva și-ar dori în mod deliberat să îi dezinformeze. Sunt acei oameni care cred orice citesc și degeaba le spui că nu e adevărat. Ei o știu pe a lor: ”Cum, maică? Era scris acolo! Așa e!”.

Însă, pe lângă acești oameni, de la care nu prea poți cere prea multe, dar poți totuși să insiști și să îi educi, există oamenii de la care ai pretenții. Circulă de câteva zile niște tâmpenii pe Facebook, cu o mulțime de share-uri. Niște pagini false ale unor vedete autohtone, care pretind un concurs în urma căruia poți câștiga un smartphone, dacă dai, evident, celebrul ”Like & Share”. Fratele meu, erau acolo zeci de mii de distribuiri de la oameni care chiar credeau că pot câștiga un telefon. Și, culmea, printre acei oameni am văzut cunoștințe și din lista mea de prieteni, oameni care lucrează în agenții sau de la care mă aștept să aibă totuși ceva în minte.

Eu când văd chestiuni de genul ăsta, mă activez imediat și raportez către Facebook orice neregulă. Asta am făcut și cu paginile care circulau acum. Și vă sfătuiesc și pe voi ca în loc să râdeți de bieții oameni și atât, să faceți ceva în această privință: pe ei informați-i corect, iar la acele pagini false dați Report. Pentru că, dacă noi nu facem curățenie în social media, o să ne trezim până la urmă cu gunoiul la ”ușă”!

Foto: branchingoutonline.co.uk