Am primit o întrebare de la un bărbat care nu are copii, dar care s-a trezit în postura de a fi nevoit să cumpere un cadou pentru bebelușul nou-născut al fratelui său. Și am să folosesc cuvintele lui, ca să înțelegeți amuzamentul meu la auzul întrebării lui: ”Te rog, ajută-mă! Nu am nici cea mai vagă idee despre ce aș putea să îi cumpăr unui copil. Nu există niște kituri deja formate pentru bebeluși?”.

Ba da! Există! Însă, ești sigur că vrei să îi iei un pachet cu mai multe produse generale nepotului tău, fără să te interesezi totuși cât de puțin de nevoile lui și de cele ale familiei sale? Chiar nu ai vrea să îi cumperi ceva ce i-ar fi totuși și… util?

Și, bineînțeles, întrebarea vine: ”Și de unde aș putea eu să știu ce are nevoie un bebeluș?”. Poate tu nu știi, mai ales că nu e al tău. Dar, mama lui sigur știe! Așa că, fă bine și întreab-o ce a mai primit și ce mai are nevoie. La astfel de lucruri nu ar trebui să existe pic de jenă. Este un ajutor real în fața tuturor cumpărăturilor și a presiunilor din noua postură de părinți, iar aceste lucruri primite de la alții sunt mai mult decât binevenite.

Cel mai important lucru atunci când faci un cadou unui bebeluș sau unui copil este să nu faci presupuneri. Gen: ”E fetiță, deci îi duc ceva roz și sclipitor cu personajele din Frozen. Sigur o să-i placă!”. Nu și dacă e fiică-mea sau multe alte fetițe ca ea, care nu sunt pasionate de desenele în trend. La fel și la bebeluși: Nu-i lua o anumită marcă de scutece, fără să o întrebi pe mamă de care folosește; Nu-i lua un cărucior, dacă are deja unul. Cu acei bani, ai fi putut să îi iei ceva chiar util; Nu-i lua bijuterii, dacă nu ești sigur că părinții sunt de acord cu asta. Evident, lista poate continua la nesfârșit, cu fiecare obiect care poate fi folosit de bebeluși sau de părinți pentru copiii lor.

Fiecare familie face propriile alegeri și nici una nu este greșită! Pentru că fiecare alege în funcție de principiile proprii, de experiențele avute și de nevoile propriului copil. Pentru că, surprinzător, fiecare copil e unic și are nevoi diferite! Nu, nu m-am săturat să o zic și o voi zice toată viața, dacă trebuie!

Eu zic așa: dacă tot faceți un cadou și un gest frumos, faceți măcar lucrurile cum trebuie! Nu pot să uit nici acum când ne-a întrebat cineva ce vrem de casă nouă, ca să ne aducă la petrecerea datyă cu această ocazie. Eu am dat ca de obicei și fără nici o problemă linkul exact cu produsele dorite, iar persoana în cauză a venit la petrecere cu alte produse, spunându-mi cu mândrie: ”Ți-am luat altceva! Nu-mi plăceau alea date de tine. Uite ce faine sunt astea pe care le-am ales eu!”. Daaa, o adevărată plăcere! Și ce mai complimente! Și ce mai cadou!

Ați înțeles ideea, da? Când vine vorba de cadouri, mai ales pentru bebeluși și copii, nu mai faceți presupuneri!

Foto: aliexpress.com