Când fac referire la Otilia Mantelers, îmi vine tot timpul să spun „buna mea prietenă”. Mi-e atât de dragă, încât o consider deja o bună prietenă. I-am luat interviu telefonic la radio, am mai discutat online și, evident, eu i-am citit articolele, însă, culmea e că nu ne-am cunoscut niciodată față în față, deși simt că am făcut-o deja de nenumărate ori. Vom reuși să facem în sfârșit marea întâlnire, după atâta timp, pe 24 și 25 februarie, când Otilia vine la Iași cu un eveniment extrem de atractiv. Subiectul? Parteneriatele de ascultare și limitele cu blândețe.
Ca să vă conving și pe voi să veniți la evenimentele susținute de Otilia Mantelers la Iași în acest week-end, i-am luat un nou interviu online despre „parteneriatele de ascultare”:
Otilia Mantelers despre parteneriatele de ascultare
Andreea Ignat: Suntem obișnuiți să nu ne exprimăm sentimentele, din varii motive care țin de teamă, de nesiguranță, de vină, de rușine, caracteristici cu care a crescut, practic, generația noastră. Iată că acum vii cu această propunere mai mult decât interesantă de exprimare a sentimentelor prin parteneriate de ascultare. Ce sunt și ce nu sunt aceste parteneriate de ascultare?
Otilia Mantelers: Așa este, Andreea. Ne vine tare greu să vorbim despre lumea noastră interioară, care nu este mereu veselă. Parteneriatele de ascultare (în engleză Listening Partnerships) sunt întâlniri fizice sau la telefon sau pe skype între două persoane. Ele agreează să se asculte reciproc, pe rând, fiecare având același interval de timp la dispoziție, care ideal e să fie undeva între 5 și 30 de minute fiecare. Cu cât durata e mai lungă, cu atât e mai vindecător. Pentru mine recordul a fost 45 minute cu 45 minute! Scopul ascultătorului este acela de a-și ajuta partenerul să își descătușeze întreaga sa inteligență. Și o face urmând niște reguli de ascultare, pe care Patty Wipfler (fondator Hand in Hand Parenting) le-a formulat în felul următor:
1. Își respectă partenerul și își activează la maximum atenția;
2. Este atent la povestea partenerului, se retrage dacă intervin propriile probleme și se concentrează pe cel care povestește;
3. Identifică durerea pe care partenerul lucrează, care uneori este evidentă, iar alteori nu;
4. Își ajută partenerul să elibereze tensiunile emoționale despre care vorbește, urmărind să îl/o ajute să râdă, să plângă, să se revolte, să facă un tantrum, să tremure. Nu îi dă feedback, nu îi dă sfaturi, nu vine să povestească propria sa experiență;
5. Păstrează confidențialitatea.
Andreea Ignat: Cum ai descoperit tu parteneriatele de ascultare (LP) și cum te-au ajutat pe tine?
Otilia Mantelers: Le-am descoperit acum patru ani când am început formarea mea ca instructor în cadrul organizației Hand in Hand Parenting. Acolo, pe lângă instrumentele de conectare cu copiii, care sunt timpul special, ascultarea prin joc, limitele și ascultarea profundă a sentimentelor copilului, era obligatoriu să practicăm minim o oră de LP pe săptămână. Aveam și o oră de mentorat în acea săptămână. Inițial, eu foloseam doar acea oră de mentorat și nu îmi îndeplineam sarcina de a planifica mai mult LP pentru a ajunge să fiu ascultată o oră. Însă, pe măsură ce am observat cât de mult mă ajuta să fiu mai calmă în relația cu copiii, am căutat să îmi fac loc în agendă pentru a stabili parteneriate de ascultare.
Cred că ele m-au ajutat enorm să fiu mai calmă cu copiii, în primul rând. Apoi, am început să lucrez pe anumite puncte pe care voiam să le îmbunătățesc în viața mea, cum ar fi să învăț să spun NU, să mă apropii mai mult de oameni dragi cu care nu mai țineam legătura, să iau decizii grele, atunci nu știam pe ce drum să o apuc. Acum fac mai mult LP ca oricând, ajung chiar și la 3 ore pe săptămână.
Andreea Ignat: Ce recomandări ai dacă nu stăm prea bine la capitolul încredere? Dacă nu avem pe nimeni căruia să îi destăinuim cu încredere totală cele mai intime gânduri?
Otilia Mantelers: Ca orice relație, și relația din parteneriatele de ascultare are nevoie de timp. Parteneriatele de ascultare se stabilesc fie cu persoane necunoscute, fie cu persoane pe care le cunoaștem deja. Din experiență însă, e mai greu să păstrezi confidențialitatea atunci când faci LP cu o prietenă apropiată, fiindcă tendința este să aduci într-o conversație normală de prietenie lucruri pe care le-ai povestit în LP. Nu este însă imposibil, e nevoie de mult control.
Dacă nu avem în jurul nostru o persoană care să facă cu noi LP, atunci ne putem căuta pe cineva necunoscut, din comunitatea părinților în care suntem. O persoană care să își dorească această legătură. Relația de LP va începe făcând cunoștință, vorbind despre copiii noștri și despre familia noastră, dezvăluind atât cât suntem noi confortabili. Încrederea se construiește încet-încet, cu răbdare. De aceea este ascultarea magică, fiindcă ne învață să respectăm profund intimitatea partenerului de LP care se dezvăluie în fața noastră.
Vii si tu?
Dacă vrei să înveți și tu cum se practică parteneriatele de ascultare, îți recomand să vii la evenimentul susținut de Otilia Mantelers și organizat de Parentis și Absolut Media pe 24 și 25 februarie la Iași! Suntem părinți, deci, suntem oameni imperfecți, care fac greșeli și care au sentimente! Vino să învățăm împreună să dăm frâu liber emoțiilor și trăirilor!
Mai multe informații despre Otilia Mantelers găsești aici, iar despre eveniment poți citi aici și, evident, da Join aici!
Ne vedem pe 24 februarie, de la ora 18:00, la marea întâlnire cu Otilia Mantelers la Iași! Vin și eu, evident!
Comenteaza