Una dintre prietenele mele care locuiește în capitală mi-a povestit zilele trecute despre vizita copilului ei la stomatolog, mai exact la secția de stomatologie pentru copii de la Clinica Trident. Eu i-am zis că din toamnă Rebeca va merge la grădiniță, iar ea mi-a mărturisit că tot din toamnă băiatul ei va merge la școală. Așa că, printre multe alte pregătiri, au fost și într-o vizită la stomatologie. Am împărtășit amândouă experiențele despre stomatologie pentru copii, amândouă povestind cu entuziasm cât de fain e la clinica la care am mers, eu în Iași, ea la București.

Discutând cu ea, am aflat că, printre altele, copilul său a beneficiat de sigilarea dinților. Iar eu, nemaiauzind până acum de acest proces stomatologic, deși cică există de vreo 40 de ani, o întreb încă o dată dacă am auzit bine și, mai ales, ce presupune el. Așa că vă zic și vouă ce am aflat.

Sigilarea dinților este un proces de protejare a dinților față de carii și tot felul de bacterii, recomandat cu precădere copiilor între 6 și 14 ani. Practic, se aplică un strat protector, ce va funcționa ca un scut împotriva cariilor. Este indicat copiilor care au proaspăt dezvoltați dinții permanenți, beneficiind astfel de prevenție pe termen lung, în loc de tratament, atunci când va fi cazul. Stratul protector în sigilarea dinților poate fi transparent, alb sau nuanțat, în funcție de imaginea de ansamblu a întregii danturi. În plus, stratul nu este vizibil, decât de foarte aproape, la consultația stomatologului.

Bineînțeles, nu vă imaginați acum că îi puneți copilului un strat protector pe dinți și că nu va mai trebui ca el să își îngrijească dinții. Îngrijirea orală trebuie să fie continuă și corectă, indiferent dacă cel mic are sau nu dinții sigilați. Sigilarea dinților poate preveni apariția cariilor și a bacteriilor chiar și timp de zece ani, dacă sinții sunt îngrijiți corect. Copilul trebuie să fie prieten la cataramă cu periuța de dinți și cu toate accesoriile de igienă orală, să le folosească zilnic dimineața și seara și să fie conștient de faptul că este absolut normal și indicat să mergi la stomatolog periodic.

Aah, și încă ceva, nu uitați să reduceți nivelul de dulciuri și să vă învățați copiii să nu le consume în exces! Dacă vă faceți un plan bine pus la punct și dacă sunteți un exemplu pentru copiii voștri, atunci cu siguranță se vor dezvolta și ei armonios și sănătos!

Voi ați încerca sigilarea dinților pentru copiii voștri?

Foto: greenapplepediatricdentistry.com