Înainte să devenim mame, mergem la sală și avem grijă de noi, ca femei care vor să arate, evident, bine. Avem grijă cât, ce, când și cum mâncăm, facem sport constant și mergem la tot felul de proceduri de întreținere corporală. Apoi, apare copilul sau copiii, după caz, și parcă ne urcăm instant pe niște benzi de alergare și dăm startul la un altfel de maraton. Din momentul în care naștem, intrăm într-un soi de activare a atenției și alergăm tot timpul de colo-colo să rezolvăm probleme, să ne protejăm copiii, să avem grijă de familia noastră.

Vrem să ne transformăm în mame-eroine, să le facem pe toate bine și să mulțumim pe toată lumea, dar uităm un lucru esențial: uităm de noi. Suntem tot timpul pe repede-înainte și ne plângem că nu ne mai ajunge timpul să facem tot ce avem de făcut, darămite să facem ceva pentru noi. Și uite așa, kilogramele se adună, oboseala e din ce în ce mai mare, hainele nu ne mai vin, iar frustrarea și depresia se instalează confortabil, ca la ele acasă.

Cât am fost și eu în depresia post-natală, în primul an de viață al Rebecăi, am făcut și eu aceeași greșeală. Mi-am zis că asta e, că de acum trebuie să îmi iau haine din ce în ce mai largi, că nu voi mai dormi niciodată ca înainte, că nu voi mai arăta vreodată bine, că viața e nasoală pur și simplu. Apoi, m-am trezit la realitate și mi-am dat seama că tot negativismul ăsta vine din mintea mea, care încă nu e obișnuită cu schimbările majore din viața mea și că depinde doar de mine dacă voi continua să mă plâng nefericită toată viața sau am de gând să schimb ceva în bine.

Așa că, am fost la nutriționist și am învățat că primul pas este să știu cum să mănânc sănătos și să fac din asta un stil de viață, nu o dietă continuă. Apoi, pentru că organismul meu nu era încă pregătit de cardio, am dat jos primele kilograme cu ajutorul unor proceduri de slăbire. Rezultatul? Aproape 15 kg date jos în câteva luni.

Acum, că organismul e pregătit pentru cardio, am trecut și la mișcare, pentru a întări și mușchii. Dar, pentru că nu îmi place să fac exerciții la grămadă cu mai mulți oameni și urăsc să îmi urle cineva tot timpul în ureche să îmi ridic mai sus picioarele sau alte mesaje pseudo-motivaționale, am decis să-mi fac acasă propria sală de fitness și de pilates. Am covorașul meu, două gantere de nădejde, o bicicletă medicinală și nenumărate surse de exerciții de slăbire, întreținere, tonifiere și tot ce mai are nevoie corpul să fie sănătos.

Și uite așa, în fiecare zi, îmi acord timp pentru mine și pentru sănătatea mea fizică și mentală, și lucrez pe diferite părți ale corpului, alternând exercițiile în funcție de starea mea de spirit și de nevoile corpului meu. Întotdeauna fac un minim de 15 minute duse până într-o oră în fiecare zi, orice ar fi. Oricum lucrez de acasă. De ce să nu folosesc acest timp și în favoarea mea?

Mai mult, am implicat-o și pe Rebeca în aceste exerciții și am învățat-o că mișcarea e bună și sănătoasă, așa că de multe ori facem aceste activități împreună. Cred că ar trebui să ne creștem copiii cu sport în fiecare zi, pentru o viață cu adevărat sănătoasă, iar noi chiar trebuie să fim modele pentru ei și din acest punct de vedere! Așa va dobândi și ea acest obicei de a face sport în fiecare zi și va înțelege cât de importantă e mișcarea zilnică pentru sănătatea ei și pentru starea ei de bine.

Foto: fitgirlinc.com