Duminică am fost în echipă completă la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. Rebeca a mai fost la teatru anul trecut, cu grădinița, dar acum a fost prima dată când a mers cu noi. Și i-a plăcut mai mult, pentru că am stat lângă ea și am putut să îi răspund ulterior la toate întrebările și să trăiesc alături de ea toate acele stări prin care trece un spectator implicat la teatru.

Am fost să vedem Hansel și Gretel, celebra poveste a fraților Grimm, într-o interpretare modernă, după o idee a directorului artistic Oltița Cîntec. Piesa de teatru este combinația perfectă de storytelling, improvizație, creativitate și animație de obiecte. Pe scurt, actorii sunt deopotrivă naratori și personaje, care folosesc obiecte în loc de păpuși și, bineînțeles, tehnici specifice teatrului modern de animație.

Am optat pentru sala mică, tocmai pentru că Rebeca are doar trei ani și un pic și pentru că vreau să se obișnuiască mai întâi cu acest spațiu un pic mai intim. Iar adaptarea poveștii la zilele noastre și ideea în sine a spectacolului au apropiat-o și mai mult pe Rebeca de ideea de teatru pentru copii. A stat cu ochii pe actori pe toată perioada piesei, a râs, s-a cutremurat, a pus întrebări și a trăit intens fiecare experiență de acolo.

La un moment dat, în piesă, Hansel o caută pe sora lui, Gretel, așa că începe să întrebe aleatoriu copiii din sală dacă au văzut-o și dacă ei știu unde o poate găsi. În tot acest timp, Gretel este la vederea copiilor, așa că rămâne la latitudinea lor să aleagă dacă îi vor spune lui Hansel unde e Gretel sau nu. Și uite așa ne-am trezit cu Hansel în fața noastră, întrebând-o pe Rebeca dacă știe unde e sora lui. Rebeca a început să râdă. I-a zis că știe unde e și i-a arătat cu degetul o cu totul altă direcție față de unde era Gretel, râzând pe înfundate că a reușit să îl păcălească pe actor.

La sfârșit, a aplaudat din toată inima și m-a întrebat dacă poate merge să îi dea o îmbrățișare unuia dintre actorii de pe scenă. I-am răspuns, evident, că da, așa că s-a dus singură la Alex Iurașcu, s-a prezentat, l-a felicitat și i-a dat cea mai dulce îmbrățișare. Nu mai spun că atunci când a ajuns acasă a aruncat peste tot pe jos mărgeluțe mici, iar când am întrebat-o ce face a zis că așa Hansel o să găsească drumul înapoi spre casă.

Normal că mergem și săptămâna viitoare! Nu numai pentru că îi place foarte mult la teatru sau că speră să îl vadă din nou pe Alex, ci și pentru că mi-a mărturisit că i-ar plăcea și ei foarte mult să devină o actriță de comedie. Și poate ne vedem și cu voi acolo! Programul conține piese de teatru una și una, iar biletul costă doar 10 lei!

Foto: Site Teatrul Luceafărul