Vineri, 1 august 2014. Rebeca implinea 2 luni, iar casa era plina de oameni veniti pentru botezul Rebecai de a doua zi. Rebeca era fara chef de nimic, dar am considerat initial ca e din cauza agitatiei prea mari. Asta pana cand am pus mana pe ea si am vazut ca e foarte calda. I-am luat temperatura si am vazut un 37,9 care a inceput sa ma ingrijoreze. Am sunat imediat la medicul de familie, care se pare ca era in concediu. Asistenta mi-a spus sa o dezbrac pe Rebeca si sa ii pun comprese cu apa si otet in cantitati egale la temperatura de 37 de grade, iar daca temperatura creste sa merg la urgente. Dupa jumatate de ora, temperatura a urcat la 38,9, asa ca mi-am luat copilul in brate si am fugit la urgente. Nu stiam exact unde trebuie sa mergem, asa ca am ascultat sfatul asistentei care ne-a spus sa mergem la sectia de urgente de la Spitalul „Sf. Maria”.
Inainte sa cititi mai departe ce s-a intamplat la Sf. Maria, va sfatuitesc sa nu carecumva sa calcati vreodata in acel spital si nicidecum sa va lasati copiii acolo. Cand am intrat nu era nimeni la primiri urgente. Era doar un curent mult prea mare pentru un spital de copii. Am inceput sa batem pe la usi si in sfarsit a aparut o mutra acra care ne-a preluat si a inceput sa ne adreseze o serie de intrebari de protocol: cum ne numim, unde locuim, ce ocupatii avem… Noi stateam cu bebele in brate cu temperatura de 40 de grade si ea ne intreba unde lucram. Am insistat sa trecem peste aceste intrebari si sa ne vada un medic, asa ca s-a enervat si ne-a lasat in fata unei usi. Intr-un final am intrat si am gasit mai multe mutre acre. Adica toate din acea incapere, de la asistenta pana la medicul de garda. Ne-au adresat si ele o serie de intrebari, de data aceasta legate de boala, apoi ne-au trimis in sala de reanimare, ca sa i se recolteze urina. Cica are voie sa intre un singur parinte per copil, insa acolo sunt paturi unul langa altul, sunt copii cu tot felul de boli, de la cap spart pana la meningita, pe jos, in loc de linoleu special este gresie, iar asistentele nu se spala pe maini dupa tratarea fiecarui copil. Am asteptat cateva ore sa i se ia urocultura si sa ne dea rezultatul, dupa care a venit verdictul: infectie urinara ce trebuie tratata prin internare in spital.
Auzisem multe despre conditiile de la Sf. Maria, asa ca nu mi-a suras ideea de a-mi interna copilul acolo. Am inceput sa dam cateva telefoane si sa incercam sa gasim o solutie. Am vazut cum arata camerele de spital si m-am ingrozit efectiv. E umilitor si deprimant, din toate punctele de vedere. Sa nu ma intelegeti gresit. Nu sunt vreo fandosita care are nevoie de conditii speciale. Doar am nascut la spital de stat si totul a fost foarte bine. Dar aici nu e deloc ok ce se intampla. Trebuia sa dorm in acelasi pat ingust cu Rebeca, intr-o camera fara perdele, cu noptiere rupte, in curent si in mizerie. Nici macar liftul nu mergea. Evident, am refuzat internarea si am fugit repede la privat, unde s-a rezolvat totul imediat si, mai ales, cu zambetul pe buze. Cum a fost acolo va povestesc intr-un alt articol.
Pana atunci, daca nu vreti sa veniti pentru o boala si sa plecati cu alte cateva, nu va duceti copiii la Sf. Maria! Mai are cineva astfel de experiente acolo?
Foto: dinorasulmeu.ro
Citind articolul m-am regasit foarte bine.
O sa revin cu povestea noastra legata de acest spital.
Intr-adevar conditiile sunt inumane acolo, la aceeasi sectie era sa luam si noi meningita. Cred ca am trait acolo una dintre cele mai oribile nopti din viata mea cand la miezul noptii doctotitaba dat isa de perete si m-a anuntat ca tb sa ii dam copilului meu ( care avea o otita ) un antibiotic f puternic pt meningita deoarece in salonul unde fuseseram primite dimineata fusese un bebelus cu meningita ( care statea fix pe patul de langa noi dar asta e deja un amanunt ). Cel mai ” tare” mi s-a parut ca ne-au izolat, adica nu puteam iesi pe hol , in schimb puteam folosi baia comuna…..deci norocul celor de pe palier ca nu am avut nimic.
Din pacate optiunea arcadia nu este pt oricine….putini oameni isi permit sa se interneze acolo si nu le ramane decat jalnica optiune sf Maria.
Si…pe langa conditiile mizere tb sa te mai lupti si cu personalul de doi bani….si ma refer la o mare parte dintre asistente sivdintre femeile de serviciu….doctorii sunt foarte ok , cel putin cei cu care am interactionat eu s-au comportat bine
[…] va povesteam despre patania noastra cu infectia Rebecai si va spuneam unde sa nu va duceti copilul cand e bolnav. Ei bine, dupa ce am vazut conditiile de la Sf. Maria, am sunat imediat la Arcadia (0232.920) si […]
Am spus ca o sa revin cu detalii:
Experienta noastra la acest spital a fost una similara.
La cinci zile de la iesirea din maternitate, fetita noastra, in urma unei regurgitatii a aspirat putin lapte si s-a inecat. Lipsa noastra de experienta a inrautatit putin lucrurile deoarece primul instinct a fost sa o ridic din pat cu fata in sus ceea ce nu a fost bine deloc. Vazand ca nu se linisteste, este toata rosie la fata si respira greu, am luat-o intr-o patura si am plecat la spitalul de stat, gandindu-ma ca ajung mai repede acolo. Am “zburat” cu masina pana la spital iar in cca 5 minute eram acolo (Traseu Moara de foc – Tatarasi, 12.00 noaptea, semafoare stinse) Pe drum, mai precis prin zona BCU, fetita isi revenise complet dar am zi ca ar fi bine sa o vada un doctor.
Am ajuns la urgente unde am fost lasati sa asteptam pe hol aproape 40 de minute. Acelasi frig, vant care bate ape sub usi, aceeasi mizerie (in acea noapte ploua torential). Intr-un final acele mutre acre despre care aminteai ne-au luat in primire. Doar mama si copilul au intrat in camera de urgente pentru consult si analize de sange iar eu am ramas pe hol unde o doamna care spala pe jos cu o carpa mi-a atras atentia sa nu ma mai plimb de colo colo (de stres) pentru ca ii stric munca; sa stau intr-un loc! Caracteristica principala a cadrelor medicale dar si a personalului auxiliar: Sictir Total!
Dupa consultatie si recoltare de sange ni s-a spus ca fetita trebuie internata. Am ajuns in zona saloanelor iar in momentul in care am vazut conditiile si faptul ca erau internati extrem de multi copii cu pneumonie am refuzat internarea. Am primit ca alternativa cazarea in camera de internari de zi pana dimineata cand urma sa mai faca un set de analize. Am acceptat.
Dimineata a mai urmat o noua recoltare de sange de data aceasta direct cu acul din vena desi avea montat pe manuta o branula din timpul noptii (nu am inteles de ce nu au folosit-o si dimineata…poate sunt asistentele mai sadice…).
Am fost informati ca externarea nu poate fi facuta in ziua respectiva (vineri) ci abia luni, moment in care am semnat pe propria raspundere pentru a pleca acasa. Mentionez din nou faptul ca fetita nu mai avea nici o problema inca de dinaintea ajungerii la spital.
M-am intors luni pentru biletul de externare pe care nu l-am gasit in spital ci am fost indrumat sa merg la cabinetul medicului care fusese de garda pentru a-l ridica (??????!!!!!!). Am mers la cabinet am luat biletul de externare si buletinul de analize pe care am gasit rezultate pentru probe pe care nici macar nu le-au luat (examen de urina).
PS: timpul petrecut pe holuri mi-a adus o raceala de toata frumusetea (din fericire doar mie) iar in saptamana care a urmat interactiunea mea cu cei mici a fost foarte limitata.
Concluzie: O noapte oribila petrecuta intr-un loc oribil. Pe viitor nu se va mai intampla!
* cabinetul privat al medicului (sa nu fie confuzii)
Buna,
Si noi am patit-o cu baietelul in varsta de 1 an si 10 luni.Pana la varsta asta nu fusese bolnav absolut de loc.Insa dupa o laringita cu internare de o noapte in urgente si externare a II-a zi, am revenit cu succes seara urmatoare , tot in urgente cu enterovirus(contactat din spital) si deshidratare severa.
Lasand la o parte cele 5 zile de cosmar si conditii mizerabile si tot ce are mai negativ mediul spitalicesc pediatric, ma intreb daca nu cumva suntem si noi vinovati de aceasta situatie.
Stiu ca e greu sa judeci la rece cand copilul e bolnav si ai face orice sa nu sufere.Corect.Eu nu auzisem inca de Arcadia si poate in acea perioada urgentele tot la spital de stat se rezolvau.
Ma intreb asa, ca si platitor impovarat de taxe si impozite, de ce platim CAS-ul, daca tot mergem la privat?De ce nu se face o petitie prin care sa fie obligat statul roman sa investeasca in sistemul sanitar, sa oblige cadrele medicale, de la portar si infirmiere pana la manager sa treaca riguroase teste psihologice si de aptitudini specifice postului, verificate periodic(nu numai pe hartie)…Cunosc caz concret la sectia de balneo- fizioterapie din cadrul aceluiasi spital, in care angajat cu pile este kinetoterapeut, in cazul in care a absolvit FEFS, sectia fotball si a facut un master de 2 ani in kineto.Nu vreti sa stiti ce „metode de recuperare” aplica….
Si ce fac cei care nu au bani de privat sau poate nu au bani in momentul in care copilul se imbolnaveste? De ce trebuie sa fim conditionati, totusi pe banii nostri?
Daca exista vreo organizatie care lupta pentru conditii mai bune in spitale mi-ar placea sa aflu.Nu am studii juridice sau sociale, insa trebuie sa se faca ceva , orice sa se schimbe acest marasm in care se gaseste sistemul sanitar.
Multa sanatate micutei!