Pentru că am dat de gust în urma interviurilor luate pentru Belva.ro și pentru că am cunoscut și am aflat lucruri interesante de la oameni minunați, m-am gândit să fac câteva interviuri și pentru blogul meu. Evident, aici vom vorbi despre comunicare, PR, media și business.
Și cu cine puteam să încep seria de interviuri dacă nu cu Loredana Pascal, o prietenă dragă din lumea PR-ului românesc. Vă invit să savurați interviul de mai jos, deoarece Loredana are întotdeauna ceva fain de spus.
Cum ai început să lucrezi în PR? Care și cum au fost începuturile tale în acest domeniu?
Am început ca mulţi alţii cu diverse colaborări, unele de scurtă durată. Apoi am ajuns în agenţii şi ulterior am lansat, acum aproape 6 ani de zile, propria agenţie – PRwave INTERNATIONAL. Aceasta ar fi partea pur practică – pentru că în final pregătirea a început de prin şcoala generală când aflam de acest domeniu, de programul la acea vreme doar post-universitar – de altfel am fost a treia generaţie de absolvenţi ai cursurilor de zi la facultatea pe care am urmat-o.
Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai alege același domeniu? De ce?
Dacă nu s-ar modifica nimic – contextul ar fi acelaşi – atunci cu siguranţă da. Desigur dacă lucrurile ar sta diferit poate că aş alege altă cale, cine ştie. Recunosc că nu mă dau în vânt după analize în care să mă întreb unde aş fi putut ajunge dacă s-ar fi întâmplat altceva într-un anumit moment. Ce pot spune însă este că fac cu drag tot ceea ce fac şi că mi s-a spus că această pasiune pusă în fiecare activitate se simte. La fel, aş adăuga şi că nu ştii ce va aduce ziua de mâine. După cum în timp mi-am extins aria activităţilor acoperite, la fel s-ar putea sa mă îndrept şi spre alte domenii.
Cum vezi Relațiile Publice în România de acum, față de cele de acum 9 ani când ai pătruns în tainele PR-ului? Ce s-a schimbat și cum?
9 ani… se fac 10 deja lunile acestea… Timpul trece şi lucrurile se modifică. Multe s-au schimbat în bine – din ce în ce mai mulţi au înţeles ce înseamnă de fapt consiliere, ce înseamnă relaţii publice şi comunicare. Desigur că mai sunt încă mulţi paşi de făcut. Acum sunt – în mod cert – mult mai mulţi absolvenţi în domeniu. Foarte mulţi dintre ei îşi găsesc locuri de muncă în domeniu şi acest lucru nu poate decât să mă bucure şi să sublinieze că da, relaţiile publice sunt importante. E la fel de clar şi că, precum în proverb, orice pădure are uscăturile ei, însă cred că prin profesionalism şi acţiuni bine gândite şi puse apoi în practică relaţiile publice îşi vor consolida poziţia ocupată şi vor ajuta şi mai multe companii să comunice mai bine cu toate tipurile lor de public-ţintă şi să îşi gestioneze imaginea şi reputaţia.
Schimbări au intervenit şi în activitatea propriu-zisă. Nu trebuie uitat faptul că în ultimii ani am început să comunicăm mai mult şi online, că social media au cunoscut o dezvoltare puternică şi sunt astăzi integrate de din ce în ce mai multe organizaţii, indiferent de dimensiunile lor. De altfel avem chiar contracte pentru care întreţinem doar comunicarea prin social media pentru firme – iată deci unde s-a ajuns.
Hai să vorbim un pic de PRwave. Cum a venit ideea proiectului și ce presupune exact munca la PRwave?
Când eram încă în facultate şi mă angajasem în prima agenţie, am primit într-o zi solicitarea de a face o propunere de strategie pentru un client al agenţiei. Nu am avut la dispoziţie foarte multe informaţii nici despre piaţa clientului şi nici despre ce s-a mai făcut de competitorii lui. Am resimţit cu acea ocazie un real gol în relaţiile publice – şi de aici ideea siteului PRwave – www.prwave.ro. N-am avut la acel moment numeroasele relaţii necesare pentru a avea oameni care să scrie şi să împărtăşească din bunele lor practici, să scrie articole de opinie sau despre anumite tendinţe în domeniu. Am reuşit însă ca în aprilie 2005 să pot lansa siteul şi de atunci să îl dezvolt constant. Am pornit cu secţiunile de articole şi case studies – unde şi astăzi invităm oamenii din domeniu şi companiile şi agenţiile să ne trimită articole şi studii de caz. Apoi am început să primim multe ştiri de la companii şi agenţii. Am adăugat secţiunea Books Wave unde prezentăm cărţi – din domeniile acoperite de PRwave dar şi de timp liber; realizăm concursuri, avem o pagină de facebook http://www.facebook.com/PRwave şi mereu mai pregătim ceva! Aceasta este în fapt şi munca – dacă vorbim de site. Publicarea ştirilor se face în timp real – suntem de altfel recunoscuţi şi apreciaţi pentru publicarea aproape instantanee. Cert este că în momentul lansării a fost primul site dedicat în totalitate imaginii, comunicării şi relaţiilor publice din România. Tot în premieră am lansat şi primul blog de PR din ţară – http://www.prwave.ro/blog scris iniţial de Corina Gonteanu şi acum întreţinut de Alina Popescu.
PRwave înseamnă însă şi multă comunicare cu toţi cei care ne scriu, înseamnă publicarea materialelor, înseamnă idei noi şi multă, multă pasiune. Dar facem totul cu drag!
Evident în afară de partea de site avem activităţile diverse de comunicare şi PR pe care le realizăm pentru clienţii agenţiei – ca atare se adună destule de făcut!
Te voi întreba ceea ce stă pe buzele multor studenți, aspiranți la un job în domeniu: ce trebuie unui om pentru a lucra în PR?
Un specialist în relaţii publice se formează în timp, acesta e un fapt clar. Însă trebuie să aibă totuşi înclinare spre comunicare, să fie diplomat, să aibă o gândire strategică, să reacţioneze rapid când e cazul şi să vină cu idei inedite. Aş zice aşadar că un om care vrea să lucreze în PR trebuie să aibă studii în domeniu (dacă nu facultate măcar nişte cursuri introductive), să ştie să scrie şi să vorbească, să aibă cei şapte ani de acasă şi să dea dovadă de bun simţ şi tact indiferent de situaţie şi să ţină cont că domeniul este unul în continuă schimbare ca atare şi el va trebui să fie permanent deschis spre a afla lucruri noi şi a le folosi dacă se dovedesc utile.
Care au fost problemele cu care te-ai confruntat cel mai frecvent în această meserie, de-a lungul anilor?
Cu siguranţă cel mai mare minus – care încă persistă în anumite zone – este neînţelegerea corectă a domeniului. Cu ce te poate ajuta sau nu PRul, ce e sau nu activitate de PR şi aşa mai departe. Neînţelegând „cu ce se mănâncă” totul, apar probleme şi la discutarea bugetelor. De altfel un minus cred că este şi ideea des promovată cum ca PRul este gratuit – idee lăsată aşa, simplu, fără detaliere. De aceea chiar recent am început pe blog o serie dedicată exact acestei chestiuni: „ce se plăteşte în PR”. O altă problemă e constituită din neprofesiniştii care au pozat însă în profesionişti în relaţiile publice şi au câştigat contracte (mai mari sau mai mici). Am avut client la un moment dat care lucrase cu cineva înainte şi jumătate de an tot aveam discuţii cu privire la modul în care se fac corect anumite lucruri, la strategie şi aşa mai departe.
Probleme cred că apar însă în orice domeniu, ca atare important este nu doar să ne plângem ci să oferim soluţii. Aceasta a fost abordarea mea încă de la început şi ea a dat roade. Iar atunci când un client nu ştie mai multe despre PR, până la urmă pentru aceasta eşti acolo! Aşa se face că am ţinut prezentări de-a lungul anilor, traininguri şi chiar evenimente dedicate ori sesiuni de consiliere direct cu managerii şi oamenii din diverse departamente. Astfel am avut oportunitatea de a explica şi oferi din cunoştinţele mele, am văzut care sunt problemele cu care se confruntă organizaţiile mici şi medii şi am putut oferi soluţiile necesare.
Nu îți voi cere definiții ale PR-ului, însă sunt curioasă ce reprezintă pentru tine Relațiile Publice.
Mă regăsesc în relaţiile publice pentru că mi se potrivesc ca structură. Reuşesc să ajut companii să comunice mai bine – intern şi extern – şi acest lucru mă bucură în fiecare zi. Mă bucur de asemenea şi de fiecare vizitator pe care îl are PRwave şi per total mă consider un om fericit că am oportunitatea de a face ceva ce îmi place, de a mă trezi cu chef de lucru în fiecare zi!
Spuneai mai sus că oricând pot apărea noi direcţii. Ai deja ceva în minte ca plan de viitor?
O să încep prin a spune că e suficient să ne uităm la domeniul PRwave ca să vedem că de un an şi câteva luni am un proiect special, diferit, dedicat călătoriilor: Travel – Moments in Time – http://travel.prwave.ro .Da, este să-i spunem un blog de călătorii, în engleză, unde povestesc despre locurile minunate, de la noi sau de aiurea, pe care le-am vizitat, curiozităţile pe care le-am aflat sau noi descoperiri. Este de asemenea un blog unde mulţi alţii vin cu articole din călătoriile lor şi astfel strângem impresii din întreaga lume.
Apoi da, lucrez la o carte pe relaţiile publice – rămân aşadar în domeniu – care sper să fie gata anul acesta – deşi vor interveni anumite schimbări în câteva luni care vor duce la modificarea timpului meu.
În sfârşit pot spune că mai pregătesc două proiecte, alături de nişte colaboratori, proiecte care nu sunt însă de PR. Detaliile vin sigur în momentul lansării (pentru că momentan e prea devreme, fiind vorba de mai mulţi oameni şi de timpul fiecăruia). Mai am o idee de vero 2 ani de zile pe care poate la anul voi reuşi să o văd pusă în practică. Idei sunt, să fie şi timp şi resurse pentru toate şi se vor face.
Încerc însă să nu mă las acaparată de activităţile mele. Da, predau şi online un curs de PR la Academia de Afaceri, da, ţin traininguri, da, păstrez personal legătura cu toţi clienţii agenţiei – şi avem inclusiv din alte ţări (Germania de pildă) – dar pun un important accent şi pe timpul liber petrecut în familie sau cu prietenii, citind, mergând la teatru, plimbându-mă şi aşa mai departe. Cred în ideea că o viaţa trebuie să fie echilibrată şi cum timpul nu se întoarce, trebuie să ne bucurăm în fiecare zi de ea, de cei dragi nouă şi să nu avem ulterior regrete că doar am stat la birou şi am uitat să mai trăim.
Comenteaza