935588_paper_money_people

Meseria de trainer nu e pentru oricine, iar ceea ce se poate numi avantaj pentru unii se poate transforma în dezavantaj pentru alţii. Dacă îţi plac oamenii, eşti flexibil, rezistent la stres şi spontan, atunci te poţi gândi la o carieră în training. Dacă preferi să stai în faţa calculatorului decât să întâlneşti şi să vorbeşti cu 30 de oameni noi pe lună, dacă îţi place mai degrabă să execuţi decât să vii cu iniţiativă şi cu creativitate, dacă alegi programul fix în schimbul orelor târzii de muncă, atunci probabil că meseria de trainer nu e tocmai ceea ce ţi se potriveşte.

Iată mai jos câteva caracteristici pe care personal le consider avantaje ale meseriei de Trainer:


1.Creativitate. Trainingurile presupun un mediu plăcut în care creativitatea ta şi a participanţilor tăi trebuie să fie mereu la înălţime.

2.Dezvoltare continuă. Cu fiecare training, cu fiecare zi de training, cu fiecare participant, te dezvolţi atât pe plan profesional, cât şi personal.

3.Câştiguri financiare. Un avantaj foarte important îl reprezintă câştigurile financiare mari, uşor de obţinut, o săptămână de training fiind echivalentă cu o lună de remuneraţie la jobul tău obişnuit.

4.Contacte. Ca trainer vei avea participanţi de diferite vârste şi din diferite domenii, cu care poţi colabora pe anumite proiecte şi arii de interes comune.

5.Reputaţie. Nu doar că întâlneşti mulţi oameni, dar şi mulţi oameni te vor întâlni pe tine. Oameni care vor vorbi la rândul lor cu alţi oameni despre tine şi tot aşa, contribuind astfel la construirea numelui tău ca trainer pe piaţa educaţiei non-formale.

6.Călătorii. Trainingurile presupun şi călătorii în afara oraşului sau chiar a ţării tale, de aceea este important să fii dispus să călătoreşti şi să fii deschis la noi culturi şi moduri de a gândi.

7.Informaţii actuale. Fiind în permanentă legătură cu oamenii, vei fi la curent cu cele mai noi informaţii atât din viaţa reală generală, cât şi din domeniile în care tu livrezi traininguri.

8.Public Speaking. Ca trainer eşti nevoit să fii un speaker priceput care să stârnească atenţia şi interesul participanţilor şi să transmită mesajele corecte.

9.Schimb de bune practici. Nu întotdeauna vei livra singur trainingurile. Se poate întâmpla şi varianta de co-training în care va trebui să lucrezi în echipă, alături de un alt trainer sau chiar de mai mulţi, lucru care te va ajuta să înveţi şi alte metode şi tehnici în educaţia non-formală.

10.Program flexibil. Trainingurile nu reprezintă un job monoton zilnic de la 9 la 17. Trainingurile aduc ceva nou în fiecare moment, tu singur fiind stăpânul asupra timpului şi a activităţilor de training.

Mai multe despre meseria de Trainer în următorul număr tipărit al revistei Avantaje.