Știu că încă nu a ajuns la toată lumea explicația mea cu această titulatură de Story Tailor pe care o tot trâmbițez de câteva luni încoace prin online. Și nu, nu am greșit! Nu voiam să scriu Story Teller, ci fix Story Tailor, cum am scris și în titlu. Mai exact, în dulcele grai românesc, croitor de povești.

Ideea e că tot timpul aveam (și încă am) problema asta de a explica oamenilor pe scurt cu ce mă ocup. De fiecare dată când aud „Cu ce te ocupi?”, trag aer în piept și mă adaptez situației și omului din fața mea. E greu să explic tot ce fac într-un singur cuvânt, pentru că… fac multe. Lucrez în PR, un domeniu în care trebuie să te adaptezi constant la prezent și la viitor și să acoperi toată comunicarea integrată de care e nevoie. În plus, nici nu aș avea stare dacă ar trebui să fac doar un singur lucru.

Bine, e greu să explic într-un singur cuvânt ce fac și pentru că minunatul nostru COR încă susține meserii de mult apuse, dar nu ne bagă deloc în seamă pe noi, cei care lucrăm de zor în online. Când am terminat facultatea în prima serie de Relații Publice de la Iași, titulatura pe care am primit-o toți în calitate de absolvenți de licență era de… Specialist PR. Nu știu cum puteai fi Specialist PR după doar 4 ani de facultate și să ai aceeași titulatură cu titanii din domeniu! Dar nah, eu mă semnam Specialist PR, pentru că mi se părea „cool” și pentru că la vârsta aia funcția era „the shit”.

Anii au trecut și eu am continuat să fac diverse activități în zona de comunicare: strategii de comunicare și PR, organizare de evenimente, social media, blogging, content PR și orice formă de scriitură online și offline. Pe lângă asta, sunt trainer certificat pe Soft Skills și țin traininguri la solicitarea companiilor, la fel cum fac și interviuri pentru instituțiile care au nevoie de acest serviciu. Evenimentele nu doar le organizez, ci la unele sunt speaker, iar la altele MC, în funcție de nevoile clienților. Toată lumea zice că am voce faină, așa că o perioadă am făcut radio și în prezent sunt voice over acolo unde mi se cere. Ador să scriu și să citesc, așa că colaborez cu mai multe edituri din țară de vreo 10 ani încoace. Nah, după tot șirul ăsta de activități, cum să rezum într-un singur cuvânt sau într-o singură expresie tot ce fac?

Și ce face omul când are o nelămurire de asta? Se duce la prieteni și le expune problema. Iar prietenul, dacă e prieten adevărat, îți aprinde beculețul instant! Așa se face că acum câteva luni, când eram în mașină cu Liviana Tane, prin București, i-am zis de treaba cu multitudinea de activități și dificultatea de a găsi o titulatură. Pentru că mă știe atât de bine, Liv mi-a dat în câteva minute ideea: Story Tailor!

De ce Story Tailor? Ei bine, „story” pentru că în tot ceea ce fac, creez povești. Sunt o fire creativă, țin enorm la imaginația mea și îmi place să transform totul într-o poveste bine spusă. „Tailor” pentru că omul pe care l-am iubit cel mai mult în viață, bunicul meu, a fost croitor. În memoria lui, am ales să duc meseria mai departe, dar în stilul meu. Nu mă pricep deloc să cos cu ac și ață, așa că măcar să cos ce știu mai bine, și anume cuvinte și povești. Și uite așa s-a născut „croitoreasa de povești”, care coase de zor cuvinte oriunde și oricând.

Acum că v-am lămurit cum stă treaba cu Story Tailor-ul, am încălecat pe-o șa și am terminat un nou capitol din aventurile croitoresei de povești! Vă aștept și mâine pentru o nouă poveste de pe blog!

Foto: Fotograf Irina Mocanu Studio