Lucrând mult cu tinerii, atât la facultate cât şi în ONG, am observat că foarte mulţi dintre ei nu cunosc oportunităţile de internship. Un internship îţi permite să petreci câteva luni în cadrul unei companii, făcând practică în domeniul tău de expertiză. Iar pentru unele dintre ele poţi fi chiar plătit.
În general, pentru a fi intern într-o companie, trebuie să fii student, cu precădere în aria de activitate a companiei sau a departamentului din care vei face parte.
Aşa că, pentru început trebuie să te hotărăşti unde vrei să faci internship: În ţară sau în afară? Într-o companie multinaţională sau într-o companie mai mică? E timpul să te apuci de căutat, nu? Întrebare e: unde?
Există enorm de multe siteuri de pe care poţi afla dacă eşti eligibil pentru un internship. De aceea, e bine să te abonezi la newsletterele lor sau să te înscrii pe grupurile de discuţie care tratează aceste subiecte:
• www.eurodesk.ro
• www.caleidoscop.org
• www.startintership.ro
• www.interabroad.com
• www.internships.about.com
• www.studyabroad.com/internabroad
• www.studenttraveler.com
Desigur, intrând pe fiecare dintre ele vei găsi şi mai multe siteuri de gen, precum şi liste de discuţii pe care te poţi înscrie. Fii atent şi la portalurile pentru studenţi şi cele pentru educaţie, cum ar fi:
• www.studentie.ro
• www.postuniversitar.ro
Pe lângă asta, fii la curent cu informaţiile de la Facultatea ta şi urmăreşte anunţurile cu privire la oportunităţile de dezvoltare. Ai grijă şi la Domnul Google care are informaţii preţioase pentru tine. Trebuie doar să ştii unde să cauţi.
Dacă găseşti companii pentru care ai vrea să lucrezi sau pentru care ai fi dispus să faci un internship, dar care nu au deschis nici post de intern pe moment, contactează-le, prezintă-te, trimite-le CV-ul şi o scrisoare de intenţie şi spune-le ce vrei de la ei.
Poate te întrebi la ce o să îţi folosească un program de internship, mai ales în afară. Hai să îţi spun eu doar câteva avantaje:
• Ai şansa de a lucra încă de pe băncile facultăţii cu cei mai buni din domeniu;
• Implementezi practic teoria învăţată în facultate;
• Îţi faci contacte pe care le păstrezi;
• Poţi să devii angajatul lor după ce termini facultatea;
• Călătoreşti şi iei contact cu alte culturi;
• Înveţi să trăieşti pe picioarele tale;
• Te distrezi.
Eu recomand cu mare căldură programele de internship pentru că îţi va deschide multe porţi şi vei demonstra viitorilor angajaţi, dar şi ţie, că eşti o persoană muncitoare şi responsabilă.
Americaneala asta ma omoara, no offence articolul si faturile sunt ok, dar ma dispera faza cu „Internship” … asa se cheama termenul ? eu sunt mai inapoiat ca pe vremea mea se numea UCENICIE 🙂 … citeam acum cateva zile un post pe un blog, ca oamenii care strang gunoiul de pe strada nu sunt gunoieri ci sunt „Senior garbage managers” precum si mailurile care le primesc de la vodafone: „Project Manager Corporate Responsibility – Senior Regulatory, Legal and Corporate Affairs Dep.” adik sunt persoane importante presupun nui asa?
Mersi de aprecieri si chiar nu e nici o suparare. Dar m-a amuzat tare ca ai zis ca te omoara americaneala, dupa care ai pus un foarte englezesc „no offence” :))
Da, am scris internship, mai ales ca vorbeam de stagiile de practica internationale, iar publicul vizat in acest post sunt studentii = tineri care folosesc foarte mult cuvantul internship si nu ucenicie sau stagiu de practica :p
Dar m-a amuzat foarte tare comentariul tau cu „no offence” 🙂
No offence 😛
Da, este o chestiune de imagine mai buna, credibilitate, whatever. Avand in vedere ca termenul „ucenicie” este asociat mai mult cu munca fizica, eventual intr-un atelier si cu o menghina in mana, cred ca „internship” este mai potrivit. Nici „stagiu de practica” nu suna rau. Dar „ucenicie”, no offence… :))
„Eu recomand cu mare căldură programele de internship pentru că îţi va deschide”.
Nu e cumva „pentru ca iti vor deschide”?
Am si eu o intrebare: mai exista posibilitati internship dupa studentie? Eu am terminat la ASE cu o lucrare de licenta pe relatii publice, am facut apoi un master de comunicare, lucrez de 2 ani in presa (in ultimul timp cu doua colaborari care imi ofera mult timp liber) si as vrea sa trec de cealalta parte a biroului de presa (fiind constient, totodata, ca PR nu inseamna doar relatii cu presa).
Am destule cunostiinte ca sa nu ii incurc pe relationisti, ba chiar sa le usurez munca facand o parte din sarcinile lor pe gratis, dar nu vad nicaieri un program de internship pentru toata lumea, nu doar pentru studenti.
Si e pacat in primul rand pentru firme, pentru ca in perioada asta de criza exista destui ca mine care vor sa profite de timpul pe care il au si sa mai invete cate ceva, contribuind totodata cu cunostiintele si puterea lor de munca. Pe gratis.
De aceea, daca stie cineva un departament/o firma de PR din Bucuresti care primeste interni si dintre absolventi, i-as fi recunoscator sa imi spuna si mie, intr-un comentariu mai jos.
Noi pornim un program de traineeship pentru profesori tineri/studenti prin care sa venim si in ajutorul acelor companii care au nevoie de instriuire in acest domeniu dar nu a fonduri acum. Cred, totusi, ca nu o companie de training in limbi straine ca Linguaprof ar trebui sa initieze asemenea proiecte ci universitatile- aceste cursuri la firme, cu cursanti motivati si interesati ar fi , probabil, mai utile pentru studenti decat practicile (din modulele pedagogice) la scoala, asistate de profesori deseori demotivati si scrarbiti care predau unor copii deseori demotivati si scarbiti.
aveti in vedere cum as putea face un ONG, un mod de a aborda legea Legii nr. 21/1924, O.G. nr. 26/2000 şi a Legii nr. 54/2003